• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  NIKOLA STAJIĆ – Monody

  NIKOLA STAJIĆ – Monody

  NIKOLA STAJIĆ – Monody / Jugoton Croatia Records, 2019 / CD, Dig / jazz, gypsy swing, blues, acoustic fusion / Srbija

  Nikola Stajić je muzičko obrazovanje stekao na glasovitom Berklee College of Music. U svojoj muzici pravi spoj finger-style tehnike sa sofisticiranom muzikom sa Balkana, prožimajući je jazz harmonijama i improvizacijama. Još kao mlad, samostalno je naučio svirati gitaru. Sa 14 godina primljen je u beogradsku Srednju muzičku školu Stanković, na odjel Izvođač gitarskog jazza. Pobjednik je i na Guitar Art takmičenju za sviranje solo jazz gitare.

  Nikola je na svom muzičkom putu sreo mnoge istaknute umjetnike. Možda i najveći među njima, bio je, kažu, najbolji svjetski svirač akustične gitare, Tommy Emmanuel, koji je i imao bitnog uticaja da Nikola dospije i završi Berklee. Od kada je diplomirao, Nikola je nastupao širom United States i Europe, kao solo umjetnik ili uz razne grupe uključujući – Stjepan Hauser, Tommy Emmanuel, Rade Serbedžija, Vasil Hadžimanov, Dado Topić, Miroslav Tadić, Amira Medunjanin… Radio je i kao session muzičar, kompozitor, aranžer i producent. Nedavno je izdao svoj debut album, “Monody“.

  DiskografijaMonody (Jugoton Croatia Records, 2019)

  Kada mi se neka mlada duša predstavi kao radijski muzički urednik, moje prvo pitanje joj glasi – “Tko je Tommy Emmanuel?” – tačan ili netačan odgovor na to pitanje mnogo mi kaže koga imam ispred sebe.

  Kroz fuziju jazz, blues, rock i Balkan music elemenata, Nikola nas svojim sviranjem vodi na jedinstveno putovanje. Njegov fusion stil oplemenjen je originalnim pjesmama. Nikolin CD je još po nečemu jedinstven, snimljen je u čuvenim studijima – “Real World Studios” (Peter Gabriela, u Engleskoj, a tu je urađen i miks) i u “Big Blue Sound Studios” (Boston, USA). Inžinjer zvuka bio je Oli Jacobs, a mastering zvuka je radio Alek Darson (Toronto, Canada).

  U muzici 17-og vijeka, Monody je bio muzički stil koji je sačinjavala vokalna linija u čijem se nezavisnom kontrapunktu nalazila bass linija koju je upotpunila harmonija instrumenata kao što su lauta, čembalo, orgulje i u rijetkim slučajevima gitara. Nikolino shvatanje je da je finger-stil prirodna muzička evolucija Monodije, koja traje više od 400 godina. “Verujem da će ovaj album naći put do srca ljudi i što je još bitnije, da ću svirati za publiku uživo“, kaže mladi gitarista.

  Album “Monody” donosi nam 8 instrumentalnih tema, od kojih su dvije coveri (Duke Ellingtona – “In A Sentimental Mood” i “It Don’t Mean A Thing“), jedna tradicional (“Zajdi, zajdi“) i pet autorskih tema. Atmosferu ovog izdanja “bojiNikolin smiren i emotivan način sviranja akustične gitare. Nikola se podjednako dobro snalazi svirajući Duke Ellingtona, tradicional ili svoje autorske kompozicije. Zato i ne čudi da je ovaj njegov album do sada pobrao mnoge pohvale.

  Nikola je, koliko vidim, “rastrgan” između američke i europske muzičke scene. Iskreno se nadam da će i u tim uslovima biti “svoj” i da će njegovi budući radovi, koji su neminovni, stizati i na naše reginalne prostore. Nikola je, što se kaže, “naše, a svjetsko“.

  Nikola Stajić – “Monody” – 1. Zajdi, zajdi ; 2. Nalim ; 3. Monody ; 4. In a Sentimental Mood ; 5. Blue Room ; 6. Blues ; 7. It Don’t Mean a Thing ; 8. Last Wish

  http://www.nikolastajic.com / https://www.facebook.com/Nikola.Stajic000 /

  YT – NIKOLA STAJIĆ – The Nearness Of You

  YT – NIKOLA STAJIĆ – Blues