• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NEBOJŠA BRDARIĆ – Vojvođanska frula

  NEBOJŠA BRDARIĆ – Vojvođanska frula

  NEBOJŠA BRDARIĆ – Vojvođanska frula / Multimedia Music, 2022 / CD, Dig / world music, traditional / Srbija

  Nebojša Brdarić rođen je 1990. godine u Somboru. Muzikom se bavi od djetinjstva, a svira razne drvene duvačke instrumente (frula, kaval, jermenski duduk, dvojnice). Dvostuki je pobjednik Sabora frulaša Srbije, “Oj, Moravo“, koji se održava u Prislonici i višestruki je pobjednik Sabora frulaša na Tresijama. Od 2002. godine, aktivno nastupa sa sestrom Bojanom. Za dvadeset godina bavljenja muzikom, kao duo, imali su mnogo nastupa. Djelovali su u saradnji sa mnogobrojnim muzičarima, glumcima i pjesnicima (Narodni orkestar RTS-a, Ljubiša Pavković, Brankica Vasić Vasilisa, Ljuba Ninković, Pavle Aksentijević, Milan Babić, Boris Krstajić, Branko Isaković, Vicko Milatović, Goran Sultanović, Boda Ninković, Tanja Bošković, Nenad Okanović, Nenad Maričić, Tode Nikoletić, Blagoje Baković, Raša Popov i drugi).

  Od 2005. godine, Nebojša Brdarić postaje stalni član muzičke grupe Stupovi, a kasnije započinje saradnju sa grupama – Zanovet, Zlatopis, Pavle Aksentijević i Zapis, Jarilo, Biber, Bilja Krstić i Bistrik, Vrum, Amanet, Nebojša Mastilović i Sjajne srpske zvezde, Rošer etno bend i Iskon.

  Godine 2018., već pomenuti duet, izdaje album pod nazivom – Bojana i Nebojša Brdarić – “Nasleđe“, koji se iste godine našao na listi pet naboljih “wold music” albuma na kojima učestvuju muzičari iz Srbije. Nebojša je učestvovao i u muzičkoj produkciji narednih albuma – SDŽ – “Iz ubeđenja“, Bojana i Nebojša Brdarić – “Nasleđe“, Iskon – “Prsten mladoženjski“, Etno grupa Luča – “Luča“, OPS – “Mala prodavnica delikatesa”, Razni izvođači – “Zemlji so, a tamo sjaj“, Nebojša Mastilović – “Pesme Haralampiju“, Ljuba Ninković (albumi – “Maslinka“, “Tamni tonovi” i “Retromet“), Boda Ninković – “Čudne reči“, kao i na mnogobrojnim single izdanjima.

  Album, “Vojvođanska frula“, sastoji se od nekoliko najpoznatijih kompozicija koje se sviraju u Vojvodini. Pored autentično vojvođanskih instrumentala, na albumu se nalaze i kompozicije iz oblasti klasične muzike koje se na prostoru Vojvodine izvode kako u koncertnim dvoranama, tako i u okviru kafanskog repertoara. Svih devet kompozicija sa albuma, po prvi put se izvode na fruli i svaka od njih je posebno aranžirana kako bi se u najboljem svjetlu pokazala ljepota i virtuozni karakter tog instrumenta. Pored tradicionalnih numera, na albumu se nalaze i kompozicije poznatih autora kao što su – Grigoras Dinicu, Vittoro Monti, Marko Nešić, Jovan Paču

  Diskografija – Bojana i Nebojša Brdarić – “Nasleđe” (WMAS Records, 2018) ; Nebojša Brdarić – Vojvođanska frula (Multimedia Music, 2022)

  U nastanku albuma “Vojvođanska frula” učestvovali su muzičari – Nebojša Brdarić (frula) ; Nikola Birač (prim, basprim, čelo, kontra – 1,2,3,8,9) ; Rastko Aksentijević (gitara, tambura – 6,7) ; Nenad Ivović (klavir – 5) ; Amir Pilavdžić (klavir – 4) ; Tamara Živković (violina – 6) – i tehničko osoblje – miks – Rastko Aksentijević, Nebojša Brdarić ; mastering – Boris Jovanović, Boris Krstajić @MasterBlaster Studio ; muzički producent – Nebojša Brdarić

  Spoj frule i tamburaške muzike, nešto je što me je odavno privlačilo, s obzirom da sam iz Sombora, iz grada koji je poznat po tamburaškom zvuku. Kada sam počeo da snimam ovaj materijal, shvatio sam da sam započeo nešto što se do sada nije radilo. Frula, koja se najviše vezuje za centralnu Srbiju, do sada se nije slušala u okviru ovakvog repertoara. Smatram da muzika Vojvodine ima ogroman potencijal upravo zbog svoje šarenolikosti koju su stvorili svi narodi koji na tom prostoru žive. Ovom albumu posebnu dimenziju daju moje kolege, umjetnici, koji su pomogli da ovih devet kompozicija zazvuče bolje nego što sam mogao i da zamislim“, izjavio je Nebojša Brdarić.

  U dijapazonu od tradicionalne do jazz muzike rasporedili su se svi ostali muzički žanrovi. Svaki od tih žanrova neka je vrsta muzičke “nadgradnje“. To su stepenica koje nas vode na gore i ako se neki od tih stepenika “preskoči“, može se kasnije pokazati kao veliki nedostatak, a poneki se na toj dostignutoj “visini” i zaustave. Takvi nikada ne stignu do krajnjih visina.

  Frula je instrument “proizišao” iz naroda i zato mnogi i vole njen jedinstveni zvuk. U novije vrijeme njen značaj je zanemaren, potisnut od strane instrumenata koji su u trendu, ali su tu umjetnici, poput Nebojše Brdarića, da nas podsjete na velike vrijednosti tog instrumenta. Frulu najčešće srećemo u tradicionalnoj muzici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Široko je bila rasprostranjena kao pastirsko sviralo. Za frulu isto tako kažu da je majka svih instrumenata. Frula je uvrštena u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije.

  Ono što nam je Nebojša Brdarić podario svojim albumom “Vojvođanska frula“, daleko je nadmašilo repertoar pastirske muzike. Zahvaljujući svojoj virtuoznosti i temeljitom vladanju tim instrumentom, Nebojša Brdarić je na fruli interpretirao kompozicije koje se, izvesti ih prije njega, niko nije usudio. Kroz devet pjesama sa ovog albuma, svjedočimo i uživamo u nježnim, ali i brzim frulaškim pasažima. Naravno, tu je i adekvatna instrumentalna pratnja koja iz “pozadine” prati frulu i daje joj prostora da se slobodno razmaše. Nebojša je to znalački iskoristio. Na nama je samo da smo opušteni i ni od koga ometani, pa da uživamo u ovoj vanserijskoj muzici.

  Nebojša Brdarić – “Vojvođanska frula” – 1. Neven kolo ; 2. Harem kolo ; 3. Jeftanovićevo kolo ; 4. Molitva je za me ; 5. Čardaš ; 6. Hora Martisorului ; 7. Sagradiću šajku ; 8. Galup Kolo ; 9. Subotičko kolo

  Foto – Screenshot

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100008383681568 /

  YT – Nebojša Brdarić – Čardaš

  YT – Nebojša Brdarić – Neven kolo