• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  MIRON RAFAJLOVIĆ – Trubadur

  MIRON RAFAJLOVIĆ – Trubadur

  MIRON RAFAJLOVIĆ – Trubadur / Superlala, 2018 / CD, dig / jazz / Španija, BiH

  Miron Rafajlović je rođen u Sarajevu, u srcu Balkana. Miron je početkom 90-ih bio prisiljen krenuti u izgnanstvo zbog užasnog rata u svojoj zemlji. Kao tinejdžer, uselio se u Kanadu i bio izložen jazzu i odatle je bio siguran da će to biti njegov životni poziv. U dobi od 25 godina, Miron je dobio ugovor s svjetski poznatom firmom CIRQUE DU SOLEIL, gdje je izabran kao izvorni član svirajući trubu i gitaru u tada novostvorenoj emisiji “Kooza“. Sljedećih 8 godina prove je u firmi Cirque, što je zauvijek promijenilo put njegovog života i odvelo ga širom svijeta – nastupi u više od 2,000 predstava, u više od 40 gradova diljem svijeta, na prestižnim mjestima kao što je Royal Albert Hall u Londonu, a na televiziji u TV emisiji poput “Late Night Show with JAY LENO-om”, u Los Angelesu.

  Osim što je bio uključen u Cirque du Soleil, Miron je nastupao i na nekim od najznačajnijih jazz festivala širom svijeta, kao što su – North Sea Jazz u Rotterdamu, ELBJAZZ Hamburg, Montreal Jazz Festival i Sarajevo Jazz Fest. Nedavno, Miron je bio trubač na albumu “Delirium Tremens“, koji potpisuje Rosario La Tremendita. Album je bio nominiran za Latin Grammy za “Najbolji Flamenco album” 2018. godine. Miron je, naravno, imao priliku raditi s nizom različitih umjetnika iz cijelog svijeta.

  Svojim izdanjem, “Trubadur“, Miron je započeo karijeru kao snimatelj, kompozitor i voditelj benda. Sam sebe je opisao kao “građanina svijeta” (živio je u nekoliko različitih zemalja, na 3 različita kontinenta), inspiraciju crpi iz bogatih muzičkih kultura našeg planeta.

  Diskografija – solo – MIRON RAFAJLOVIĆ – Trubadur (Superlala, 2018)

  Diskografija – as sideman – Cirque du Soleil – Kooza (2009) ; DINO MERLIN – Hotel Nacional (2014) ; Michael Olivera Group – Ashe (2016) ; JORGE PARDO – Djinn (2016) ; DIEGO GUERRERO – Vengo Caminando (2016) ; SINOUJ – Labu (2017) ; Ismael Serrano – 20 años Hoy es Siempre (Live DVD, 2017) ; Michael Olivera Group – Oasis (2017) ; Antonio Lizana – Oriente (2017) ; Josemi Carmona & Javier Colina – De Cerca (2017) ; TONINA – Black Angel (2017) ; Rosario La Tremendita – Delirium Tremens (2018) ; JOAO FRADE​ (2018)

  Miron Rafajlović SextetMiron Rafajlović (trumpet) ; Ariel Bringuez (tenor sax) ; Joulien Ferrer (trombone) ; Daniel García Diego (piano) ; Toño Miguel (contrabass) ; Shayan Fathi (drums) – WITH SPECIAL GUESTSJorge Pardo (flute) ; Antonio Serrano (harmonica) ; Israel Suárez ‘Piraña’ (cajon) ; Kaveh Sarvarian (Persian ney) ; Juan Viera (conga)  Miron je ovako opisao svoju muziku – “Moja muzika je mješavina svega što je utjecalo na mene i dirnulo me tokom cijelog života. Uticaji se kreću od mog rodnog Balkana, preko Mediterana, Iberijskog poluotoka, Afrike, pa sve do Sjeverne i Južne Amerike i Kariba. Ono što pišem nije filtrirano po stilu, žanru ili tradiciji, već je filtrirano mojim vlastitim ušima i ukusom, u nadi da ću spojiti lijepe melodije, bilo jednostavne ili složene, s bogatim i elegantnim harmonijama. Pokušavam ‘kopati’ duboko i dodirnite bilo kojeg slušatelja s otvorenim umom i ušima, dok uvijek zadržavam visok standard i poštovanje prema muzičkoj umjetnosti.

  Posebno mi je drago što imam priliku predstaviti / recenzirati album jednog trubača. Da me ne shvatite pogrešno – ima trubača, ali ne i toliko koji se oglašavaju solističkim albumima ili da predvode neki jazz bend. Ova konstatacija odnosi se na našu regionalnu jazz scenu. Miron Rafajlović nije samo “izuzetak“, po tom pitanju, on je i vrhunski trubač, kompozitor. Svoje najveće uspjehe postigao je radom u Španiji, a poznato je, za uspjeh u nekoj drugoj zemlji, morate bar za dva “koplja” biti bolji od njihovih lokalnih muzičara. Miron je, evidentno je, u tome potpuno uspio.

  Što se muzike na albumu “Trubadur” tiče, Miron je sublimirao muzičke uticaje iz raznih nacionalnih tradicija i uspješno ih inkorporirao u jazz muzičku formu. On to nije radio nasumice. Obzirom da je živio na tri kontinenta, imao je priliku dobro se upoznati sa muzičkom tradicijom svojih domaćina, tako da nam iz prve ruke prenosi svoje viđenje te muzike, kao i emocije koje je ona u njemu pobudila. Da bi nam sve dočarao u najboljem svjetlu, Miron je, uz članove svog Sexteta, anažovao i mnoge renomirane goste koji su svojim učešćem, svojim instrumentima, dodatno obogatili muzičke scene sa albuma “Trubadur”.

  Miron Rafajlović je stvarajući album “Trubadur” visoko podigao letvicu kvalitete i sa velikim uspjehom je zadovoljio visokim standardima koje je sam sebi postavio. Miron će, svakako, ići dalje. Zaslužio je to, ali i sa malo i više podignutom letvicom, jer mi to od njega očekujemo, jer on to i može.

  Miron Rafajlović – “Trubadur” – 1. Slugs’ (by Miron Rafajlović) ; 2. Bird of Passage (by Miron Rafajlović feat. Antonio Serrano) ; 3. Epic of Gilgamesh (Trilogy – I. Uruk) (by Miron Rafajlović feat. Kaveh Sarvarian) ; 4. Murder of Don Fanucci (by Miron Rafajlović) ; 5. Malada (by Miron Rafajlović) ; 6. Epic of Gilgamesh (Trilogy – II. Jabal Tariq) (by Miron Rafajlović feat. Jorge Pardo & Israel Suárez ‘Piraña’) ; 7. Taflajawa (by Miron Rafajlović feat. Antonio Serrano) ; 8. Macaréu (by Miron Rafajlović) ; 9. La Fiesta (by Miron Rafajlović feat. Jorge Pardo & Israel Suárez ‘Piraña’) ; 10. Epic of Gilgamesh (Trilogy – III. Iliria) (by Miron Rafajlović)

  https://www.mironraf.com / https://www.amazon.com/Trubadur-Miron-Rafajlovi%C4%87/dp/B07JBXD2TW / https://www.facebook.com/mironraf /

  YT – Miron Rafajlović – Malada

  YT – Miron Rafajlovic (feat. Antonio Serrano) – Taflajawa