• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  MAVI KAN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA, srijeda 07.07.2021.

  MAVI KAN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA, srijeda 07.07.2021.

  MAVI KAN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA, srijeda 07.07.2021.

  Piše: Dinko Husadžić Sansky
  Fotografije: Damir Pahić

  MAVI KAN (Plava krv na turskom jeziku), zapravo je najplemenitija glazbena priča plemenite krvi, pobratimstva umjetničkih duša u Svemiru, emocije glasa i glazbala spojenih u sinergiju koja ovo mjesto, gdje privremeno obitavaju ljudi, čini plemenitijim, ugodnijim i podnošljivijim za život.

  MAVI KAN je vrhunac Dana jazza Damira Kukuruzovića, ne jer su bolji glazbenici, nije to predmet priče, Damirova supruga Marijana Barišić je dovela vrhunce hrvatske jazz glazbe u Sisak ovih dana… nego, naprosto, Bruno Urlić je 15 godina svirao s Damirom i to neprocjenjivo iskustvo dalo je emociju u kojoj su i izvođačima i publici suzile oči, a Urlićev projekt je, zapravo, unikatna izvedba sevdaha s jazziranim aranžmanima koja prikazuje dušu čovjeka ovih prostora, ogoljenu i iskrenu, upravo, kako je Damir svojom glazbom upio i nama prezentirao dušu manouche gipsy swinga… to je ta poveznica, samo je Bruno Urlić mogao to na takav način pokazati i to je sisačka publika razumjela.

  MAVI KAN je i karizmatični vokal Sakin Modronja. Ona pjeva s lakoćom najteže dionice, ona nije morala učiti pjevanje, jer kad se rodila nije plakala, mogla se čuti samo pjesma, njen prvi ispušteni zvuk bila je pjesma, to se u školama ne uči niti se kupuje po opskurnim štandovima prodavača glazbene magle. To nemaš, ili imaš!

  MAVI KAN je sastav iz Zagreba sa jakim bosanskim korijenima. Stilski dijeli teritorij s mnogim umjetnicima i glazbenim stilovima koji su svoju inspiraciju našli u spoju tradicionalnog i modernog. Na scenu su stupili 2007. godine objavljivanjem višestruko hvaljenog albuma “OrnaMental“…

  Glazba grupe Mavi Kan predstavlja sintezu sevdalinki i autorskih kompozicija, ukusno oslikanih aranžmanima koji im omogućavaju komunikaciju s publikom različitih naraštaja. Sam band to opisuje kao crno-bijeli film sa soundtrackom iz 21. stoljeća.

  Na albumu “OrnaMental“, uz sjajne instrumentaliste i inovativnu produkciju, susrećemo i dvije istinske zvijezde ovih prostora – bosansku folk divu Hanku Paldum, u pjesmi “Kraj potoka, bistre vode” i karizmatičnog rockera Damira Urbana koji pjesmu “Au fond de cour” izvodi na francuskom jeziku. Kritičari su album “OrnaMental” svrstali među najveća osvježenja na glazbenoj sceni ovih prostora i stavili su ga uz bok recentnoj svjetskoj world-music produkciji, pristupom vrlo sličnim Gotan Projectu (ili po domaće, Tamari Obrovac, Mostar Sevdah Reunionu ili Amiri Medunjanin…).

  Godine 2012., Mavi Kan objavljuje svoj drugi album, “KaoSarajevo“, koji po mnogo čemu podsjeća na prvi album “OrnaMental“, ali se u produkciji osjeti težnja sastava Mavi Kan za live ugođajem. Album je sviran više bendovski, sa manje gostujućih glazbenika, a glas Sakin Modronja sazrijeva. Album “KaoSarajevo” sadrži i intrigantno viđenje pjesme “Lijepa Hanuma” u suradnji sa slovenskom legendom Zoranom Predinom, u gypsy-swing maniri te autorske skladbe “Šta mi fali” i “Bolje ti je idi“, koje su se našle i na top-ljestvicama radijskih postaja širom regije. Oba albuma objavio je Dallas Records.

  Za 2021. godinu, Mavi Kan sprema novi album radnog naslova “Ritam čaršije“.

  Postavu banda Mavi Kan čine – Sakin Modronja (vokal), Bruno Urlić (violina i prateći vokali), Henry Radanović (kontrabas), Marko Matošević (bubnjevi i prateći vokali) i Paul Kempf (klavir).

  Foto galerija Damira Pahića:

  YT – Mavi Kan – Dan po dan

  * *
  * * *
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  * * *
  * *