• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MATIJA DEDIĆ – Matija svira Arsena

  MATIJA DEDIĆ – Matija svira Arsena

  MATIJA DEDIĆ – Matija svira Arsena / Croatia Records, 2015 / CD / klavirske jazz obrade / Hrvatska

  Opće je poznata činjenica da je Matija sin Arsena i Gaby Dedić. Dalje, Arsen Dedić (rođen 1938. godine) napustio nas je 17. avgusta 2015. godine ostavivši iza sebe neprevaziđenu muzičku zaostavštinu. Ovo nije prvi diskografski uradak gdje Matija svira Arsenove pjesme, ali je poseban jer je nastao u času Matijinog velikog emocionalnog naboja, nakon smrti oca, Arsena.

  Pustio sam si album “Matija svira Arsena”, slušam ga, a u sobu ulazi moja supruga i pita me: “Kakva ti je to muzika?” Uzvratih protu pitanjem: “Što joj fali?” Ona će: “Kao da je netko umro.” Da, već i sam ovaj razgovor indikativan je za atmosferu koja izbija iz muzike na CD-u. Ona je, prije svega, elegična, smirena, emocionalna…, ali i na visokom umjetničkom nivou, kako to samo Matija umije iznijeti.

  Matija Dedic - CD

  Izbor pjesama ograničen je na Arsenovu muziku pisanu za TV serijale, uz nekoliko standarda koji vam prvi padnu na pamet kada se spomene Arsen Dedić. Muziku na klaviru izvodi Matija Dedić, a u dvije kompozicije pridružuju mu se Massimo Savić – vokal u pjesmi “Razgovor sa konobarom” i Miroslav Tadić – gitara u pjesmi “Ne plači”.

  Matija Dedić - BKC (dev)

  Matija Dedić na sceni BKC-a Tuzla. Foto: Dragutin Matošević

  Sve ove pjesme postale su dio nas, usadile su nam se u gene. Naravno, ograničavam se na one koji se nisu priklonili turbo folku (njima neka je dragi Bog na pomoći). Bez obzira što ih u ovom slučaju Arsen ne pjeva, ja jasno čujem njegov glas – jedinstven i neponovljiv. Doprinos tome daje i klavirski virtuoz, Matija Dedić koji dobro zna podcrtati osnovnu muzičku liniju, ali i dati neočekivanu improvizaciju koja samo upotpunjuje Arsenovo djelo. I Massimo i Miroslav, dali su primjeren doprinos atmosferi i umjetničkoj razini ovog albuma. Ovaj album je dostojan način odavanja počasti muzičara muzičaru – sina ocu.

  CroRec logo

  Matija Dedić – “Matija svira Arsena” – 1. Glembajevi (naslovna tema) ; 2. Ni ti, ni ja ; 3. U registraturi (naslovna tema) ; 4. U registraturi (Laura) ; 5. Sve što znaš o meni ; 6. Kuća pored mora ; 7. Moderato Cantabile ; 8. Zaludu me svitovala mati ; 9. Tvoje nježne godine ; 10. Dida moj ; 11. Razgovor s konobarom feat. Massimo ; 12. Ne plači feat. Miroslav Tadić.

  www.facebook.com/dedicmatija

  YouTube – Matija Dedić – Ni ti ni ja

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina