• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MARY ROSE – Resničen svet

  MARY ROSE – Resničen svet

  MARY ROSE – Resničen svet / Self-released, 2019 / CD / hard rock, heavy metal / Slovenija

  Mary Rose je slovenska heavy metal grupa. Nastala je i djeluje iz Postojne, od sredine druge polovice osamdesetih. Godine 1989., objavili su debut album “Rocks Off“. Mary Rose su se već od početka djelovanja oslonili na svoj autorski rad. koji je bio blizak njihovim heavy metal uzorima iz USA i UK. Ubrzo su prešli na građenje svog unikatnog stila koji su oblikovale melodične pjesme i njihova perfektna izvedba. Pri koncu osamdesetih, Mary Rose su u ljubljanskom studiju Tivoli, uz producenta, Jurija Tonija, počeli snimati, gore pomenuti album, “Rock off” (1989). Taj album je izdat kao audio kaseta.

  Mary Rose su ubrzo postali istinska heavy metal atrakcija iz Slovenije. Baza poklonika se širila iz dana u dan. Bend je stekao ugled i dobio je priliku svirati uz veliko ime ex YU rockaParni valjak. Mary Rose su svirali na mnogim velikim binama širom Slovenije i u Italiji. Rado su ih viđali na moto-susretima.

  Od muzike se nije moglo živjeti. Bend napušta pjevač i autor, Franc Tominšek, a iz benda su otišli bubnjar Mitja Šabec i bass gitarista Jure Škodič. Ostali su, gitarski virtuoz Eki Alilovski i klavijaturist Primož Ogrizek. U grupu dolaze novi članovi – bubnjar Klemen Ogrizek i bass gitarista Inko Brus (kasnije i u grupi Šank rock). Novi pjevač postao je Sandro Bertoldini.

  Mary Rose su u novoj postavi imali još jedan uspjeh – bili su posebni gosti Joe Cockera na njegovom koncertu na ljubljanskem stadionu za Bežigradom (15,000 posjetitelja). Bend uskoro ima novog pjevača – njihov prvi izbor je bio Gibonni, koji je tada slovio kao vrlo uspješan heavy metalac. Gibonni je poslušao neke audio snimke i dao je svoj pristanak. Međutim, u Hrvatskoj je počeo rat. Gibonni je umjesto sebe predložio drugog pjevača – tako je u Mary Rose došao Žak. Žak se prethodno kalio u grupi Divlje jagode, a pjevajući i u Njemačkoj. Žak je u grupi Mary Rose i danas.

  Sa novom energijom, počinje se spremati novi materijal. Taj material su snimali u istom studiju i s istim producentom. Prve polovine devetdesetih, imali su nekoliko pjesama, a onda je u studiju Tivoli izbio požar. Trake su sačuvane, ali ne i studijska oprema. To je presudilo da su se članovi grupe Mary Rose posvetili drugim stvarima. Eki je otvorio “Rock Cafe” u Postojni, Primož se zaposlio u oblasti marketinga. Drugi su, također, krenuli svojim putem. Odlični snimci, pak, nikada nisu ugledali svjetlo dana.

  Prije pet godina, Eki je odlučio obnoviti rad grupe. Žak i Primož su se vratili u grupu. Na Božićnom koncertu u Postojni, grupa je imala veliki come-back nastup ispred 5.000 ljudi, a ritam sekciju popunili su članovi benda Šank rock – bubnjar Aleš Uranjek i bass gitarista Cveto Polak – poslije dugo godina, oni su opet zasvirali zajedno. Taj nastup je dao povoda da obnovi i rad benda Šank rock.

  Eki, naravno, odmah počinje rad na novim pjesmama. Novi album označio je promjenu muzičkog smjera grupe Mary Rose. Mary Rose su svojoj klasičnoj heavy metal patini dodali neke nove metal elemente, pazeći da ostanu samo svoji. Radijske stanice nisu imale previše interesa za njihove nove pjesme i grupa se oslonila na koncertne nastupe. Paralelno sa Mary Rose, Eki i Žak, pošto žive od muzike, sviraju i u odličnim cover-bendovima – Črna gradnja i Ambasada – gdje istinskim ljubiteljima rocka pokazuju svoje velemajstorsko znanje.

  Grupi Mary Rose se priključio i virtozni klavijaturist, Davor Kastelič, još jedan veliki rock zanesenjak, koji je zaposlen kao basist u Simfonijskom orkestru. Uz Ekija i Žaka, u grupi su još i groovemajstor, basist, Mitja Kobal te bubnjar Jure Doles. Stvari su opet sve na svom mjestu. Redaju se koncerti, poklonika je sve više i više…

  Po tko zna koji puta, Mary Rose, poput feniksa, ustaju, nastavljaju sa radom, sve jači i jači, sve bolji i bolji. Opet imaju novu postavu, ali su zadržali znak prepoznavanja – kvalitet. Dokaz – album “Resničen svet“.

  DiskografijaROCKS OFF (1990) ; MARY ROSE II (NEIZDAN) ; FENIKS (2006) ; RESNIČEN SVET (2019)

  Mary Rose su – Žanil Tataj Žak (vokal) ; Eki Alilovski (gitara) ; Sandi Trojner (klavijature) ; Mitja Kobal (bass gitara) ; David Debevec (bubnjevi)

  Riječnik manje poznatih terminaMary Rose je bila engleska karaka koja je na sebi imala 78 topova (91 nakon 1536.), porinuta je u luci Portsmouth između 1509. i 1510. (Wikipedia)

  Ono što nas zanima je Mary Rose, ime najbolje heavy metal grupe iz Slovenije. Malo koji bend je “uknjižio” toliko uspona i padova tokom svoje muzičke karijere. Opet – Mary Rose su uvijek ostajali jaki, odlični i kvalitetni. Sredinom maja 2019. godine predstavili su svoj novi album “Resničen svet“. To je, poslije 13 godina stanke, njihov prvi novi album. Mary Rose su izlazak tog albuma obilježili velikim koncertom na “domaćem terenu” – u Kulturnem domu Postojna.

  Ako bi netko i pomislio – što se to novoga može ponuditi svirkom heavy metala – odgovor leži u par činjenica – iskrenost, posvećenost, virtuoznost, iskustvenost i velika energija. Svi ti pobrojani elementi krase rad članove grupe Mary Rose. Imao sam i sreću i čast, gledati ih na festivalu Rock Otočec, 2007. godine. Tada su nastupili kao prateći bend pjevača John Lawtona (ex Lucifer’s Friend, Les Humphries Singers, Uriah Heep), a imali su i nastup bez njega. Cijeli taj nastup imao je duh velike svjetske atrakcije, bar sam ga ja tako doživio. Isti ushit imam i po slušanju albuma “Resničen svet“.

  Poklonici onoga što rade Mary Rose, svakako neće biti razočarani ovim albumom. Baš naprotiv. Mary Rose i nadalje ostaju u fokusu mog interesa. Reći ću to ovako, narodski, jednostavno i jasno – bez starca, nema udarca!!!

  Mary Rose – “Resničen svet” – 1. Preteklost ; 2. Vizija ; 3. Ob letu osorej ; 4. Resničen svet ; 5. Stampedo ; 6. Planet ; 7. Nagon ; 8. Paranoja ; 9. Kje si zdaj ; 10. Ko tako objame ; 11. Ples ; 12. Sam II

  Foto: Miha Dolenc (www.mihadolenc.com)

  http://www.maryrose.si / https://www.facebook.com/mary.rose.756412 /

  YT – Mary Rose – Stampedo

  YT – Mary Rose – Resničen svet

  YT – Mary Rose – Vizija