• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MAJA MILINKOVIĆ – Fadolinka

  MAJA MILINKOVIĆ – Fadolinka

  MAJA MILINKOVIĆ – Fadolinka / SevenMuses MusicBooks Lda., Muzička produkcija Radiotelevizije BiH, 2019 / CD, dig / fado, sevdalinka / Bosna i Hercegovina

  Maja Milinković-Simoneli je pjevačica i kompozitorica. Njen repertoar ispunjavaju fado i sevdah pjesme. Rođena je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Pjevati je počela u ranoj mladosti u raznim pop-rock bendovima nastupajući kao vodeći vokal, kao klaviristkinja ili kao gitaristkinja. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sarajevo. Slavu je stekla kao jedna od finalistkinja Music talent showa i dobila je status rock-pop zvijezde.

  Godine 2006., izdala je svoj prvi album, “Začarani krug“, koji joj je donio 9 festivalskih nagrada. Jedna od njih je i “Davorin“, nagrada za Najbolju vokalnu izvedbu na albumu. Albumi – “Očekivanja” i “Expectations” – izdati su 2011. godine. Maja je tokom 2012. godine otkrila fado i njemu se potpuno posvetila. Održala je mnogobrojne koncerte pjevajući fado, snimila i prvi album sa fado muzikom u BiH, pa ne čudi da su joj dali nadimak – “bosanska Amalia Rodrigues“. Maja se i preselila u Lisbon, Portugal, tokom 2013. godine, gdje i sada živi i radi kao profesionalna pjevačica i kompozitorica fado muzike, predstavljajući, ujedno, svojim novim obožavateljima i sevdah muziku. Izdala je još dva albuma – “Fado Meu” (“Fado i ja“) i “Fado é sorte“. Majin očaravajući i jasan vokal, kao i fado koji se pjeva iz srca, kao da su stvoreni jedno za drugo. Njene karizmatične, snažne i emocijama ispunjene interpretacije, “tjeraju” mnoge koji je slušaju da puste i po koju suzu.

  DiskografijaZačarani krug (CD, Hayat Production, 2006) ; Očekivanja (CD, Dnevni Avaz, 2011) ; Expectations (CD, 2012) ; Fado Meu (CD, 2013) ; Fado é sorte (CD, SevenMuses MusicBooks Lda., 2017) ; Fadolinka (CD, SevenMuses MusicBooks Lda., Muzička produkcija Radiotelevizije BiH, 2019)

  Album su snimili – Maja (vokal) ; Pedro Amendoeira (gitara, 4,7) ; Luis Coelho (gitara) ; Duarte Nunes (viola) ; Bojan Dizdarević (ak. gitara)

  Muziku objedinjenu imenom fado karakterišu tužne melodije i tekstovi. One najčešće pjevaju o moru i životu siromašnih. Tome slična je i sevdalinka. “Ideja o albumu ‘Fadolinka’ rodila se prije dvije godine i sretna sam da je tako uspješno realizirana. Snimana je u Sarajevu i u Lisabonu, da bi na taj način imala internacionalni karakter. U dizajn albuma stavili smo sarajevski sebilj na trg ‘Terreiro de paco’ U Lisabonu, kao simbol moje duše“, kaže Maja.

  Iz gore navedenog teksta, kao i iz spiska pjesama sa albuma “Fadolinka“, vidljivo je da Maja nije cover pjevačica fado muzike. Ona tu muziku i stvara – tekstom i kompozicijama – a da sve bude na još većem umjetničkom nivou – upotpunila je to sa tradicionalima iz riznice sevdah muzike. Taj spoj, koji do sada nije čut, odlično koegzistira na ovom nosaču zvuka i to, najviše, zahvaljujući odličnim Majinim interpretacijama.

  Često “zazirem” od stilski nekonzistentnih albuma. Međutim, spoj – fado i sevdalinka + portugalski i bosanski jezik – u ovom slučaju, djeluje kao prirodna cjelina. Ono što ih objedinjava je ujednačena instrumentalna pratnja, kao i glas Maje Milinković, koji ni u jednom trenutku “ne pada“. Njen gas drži istu emotivnost i dinamiku – odlike su to istinskih majstora lijepe pjesme.

   

  Maja Milinković – “Fadolinka” – 1. Nao Há Fado Sem Saudade ; 2. Tamburalo momče u tamburu ; 3. Sinal (Fado Menor) ; 4. Romansa – uspavanka za dušu ; 5. A Mulher Fadista (Fado Corrido) ; 6. Esta Tristeza Em Mim (Fado Carriche) ; 7. Emina ; 8. Rio da Saudade (Fado Franklim) ; 9. Imam jednu želju ; 10. Fado das Horas ; 11. Kradem ti se ; 12. Amendoa Amarga

  Naslovni foto – Vanja Lisac

  https://www.facebook.com/Maja.Milinkovic.official / https://www.majamilinkovic.com / https://www.facebook.com/BHRT-Muzička-produkcija-1523982057912488 /

  YT – Maja Milinković – Nao há fado sem saudade

  YT – Maja Milinković – Sinal (Fado Menor)