• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LUCIFER BAND – 8083

  LUCIFER BAND – 8083

  LUCIFER BAND – 8083 / Not-On-Label, 2023 / 2xCD / melodic hard rock / Slovenija

  Lucifer Band, Koper, SLO – “Mi smo primorski rock bend koji je nastao početkom osamdesetih godina XX stoljeća. Grupu su osnovali – Neđan Kastelic i Aleš Skok, koji su, ranije, muzički sarađivali, a za učešće su pozvali i Freddyja Poljšaka, Nevia Barucu i Valentina Destradija – članove Etimon trija (koji su u to vrijeme nastupali na slovenačkom rocku u portoroškom Auditoriju). Originalnu postavu činili su – Nedjan Kastelic (bass), Aleš Skok (gitara), Freddy Poljšak (vokal), Valentin Destradi (bubnjevi) i Nevio Baruca (gitara). Grupa je dobila ime po crnom mačku – Luciferu – koji je grupu stalno pratio na probama i spavao u bas bubnju (dok je bubanj svirao(. Grupa je vježbala u stanu iznad stare antikvarnice u Kopru, na početku Čevljarske ulice iznad stepenica. Komšija nem je ukrao osigurače i nismo imali električne energije te smo se posvetili drugim aktivnostima. Aktivno smo se borili i radili četiri naredne godine. Nastupali smo, uglavnom, na svim većim i manjim događajima i po svim “rupama” na obali i kršu. Za vrijeme djelovanja, napisali smo sedamnaest autorskih kompozicija, a njih četiri snimili na Radio Kopru, 1982. godine. Kasnije, došlo je do promjena u bendu. U jesen 1981. godine – gitaristu Neviu Baruco zamijenio je Edi Kocijančič, koji nas je napustio početkom 1982. godine, a zamijenio ga je mladi klavijaturist Robert Rebrina. Guru grupe (iako nije bio član), bio je Egon Godina, koji je za nas napisao pjesme ‘Početak ima i kraj’ i ‘Gasterbajter’, na srpskohrvatskom jeziku, a grupa je za njih napisala muziku. Grupa prestaje sa radom zbog služenja vojnog roka nekih njenih članova. Od onda svaki član ide svojim muzičkim putem. Međutim, nakon 40 godina pauze, probudili smo se iz dubokog sna i shvatili da je šteta stvarati muziku, pa smo se upoznali i dogovorili da konačno ovekovječimo i snimimo naš stari muzički materijal. Volja je bila tu. Neđan je ponudio studio, a nama je preostalo samo da odvojimo vrijeme, odaberemo hrabrost i to snimimo na medij. Nažalost, Robert i Aleš su otkazali saradnju, pa smo sa zadovoljstvom pozvali gitaristu Simona Ražmana, koji je savršeno dočarao naš vjekovni stil i vokalisticu Jessicu Kastelic Hreorešen, koja se pobrinula za uljepšavanje vokalnog imidža. Njih dvoje su značajno snizili naš starosni prosjek“.

  Tako je rođen novi Lucifer Band i prvi dupli album pod nazivom “8083“.

  Diskografija – 8083 (Not-On-Label, 2023)

  Lucifer Band čine – Freddy Poljšak (vokal, kazoo, orgulje) ; Simon Ražman (gitara) ; Neđan Kastelic Neđo (bass, fretless bass, 6-žičana bass gitara, klavijatura) ; Valentin Destradi Fuljo (bubnjevi, udaraljke) ; Jessica Kastelic Hreorešen (prateći vokali) – uz gostaJanoš Kastelic (klavir, gitara)

  Heavy metal (ili jednostavno – metal) žanr je rock muzike koji se razvio kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, uglavnom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Potom je krenuo u svjetski pohod. Šta se smatra heavy metal muzikom? Heavy metal uključuje grupu srodnih muzičkih stilova koji su intenzivni, virtuozni, moćni, vođeni agresivnim zvucima distorzirane električne gitare što ga je načinilo komercijalno najuspješnijim žanrom rock muzike. Još uz naprijed rečeno, ako je i melodic, eto… dobitne kombinacije. U sve naprijed navedeno, odlično se uklapa i muzika Lucifer Banda.

  Ovo, Not-On-Label, diskografsko izdanje, na dva CD-a, predstavlja 17 autorskih pjesama pisanih od strane članova Lucifer Banda, nastalih 1981. i 1982. godine. Muzika sa CD-a 1 mi je mnogo “ozbiljnija“, dok je muzika na CD-u 2 manje-više u “šaljivom” tonu. Ne zamjeram im i ne uzimam im to za “minus“. Ipak, ta muzika je stvarana prije 40+ godina i nastajala je u nekom drugom vremenu, u drugoj društvenoj klimi kada su mladi živjeli u mnogo “opuštenijem” društvenom uređenju. Sve u svemu, ovaj album zaslužuje punu pažnju svih onih koji vole heavy metal.

  Završit ću još jednim citatom članova benda – “Rock nikada ne umire u duši… Vojska, posao, druge muzičke grupe, žene i deca, različite životne odluke…, ali uprkos svemu, putevi su nam se ponovo susreli” – na radost mnogih, dodao bih.

  Lucifer Band – “8083” –
  CD 1 – 1. V.S.O ; 2. Klaudija ; 3. Ženska ; 4. Baby Punk ; 5. Grinotvec ; 6. Psiho ; 7. Čas življenja ; 8. HuanaMaria ; 9. Berač
  CD 2 – 1. Početak ima i kraj ; 2. Veselo društvo ; 3. Turizam ; 4. Gasterbaiter Song ; 5. Kronična zgodba ; 6. Vsi bi radi ; 7. Narobe svet ; 8. Hladen Tiro – Instrumental

  Foto – Promo

  https://www.facebook.com/profile.php?id=61552467082541 / https://lucifer-band.webnode.it /

  YT – Lucifer Band – Veselo društvo

  YT – Lucifer Band – Početak ima i kraj