• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LEVANTE GUITAR DUO – Levantine Journey

  LEVANTE GUITAR DUO – Levantine Journey

  LEVANTE GUITAR DUO – Levantine Journey / GAF (Guitar Art Festival), 2011 / CD, digital / klasična gitara / BiH, Srbija

  Levante Guitar Duo čine Vojislav Ivanović i Aleksandra (Lazarević) Ivanović. Levante Guitar Duo izvodi jedinstven repertoar sastavljen od originalne muzike i aranžmana, autora, Vojislava Ivanovića. Njegova muzika je impresivna, jazzy, traditionalna i sa klasičnim standardima specijalno pisanim i aranžiranim za duo. Iako im je muzika komponovana, često je obogaćena i prepuštena improvizacijama. Unutar tonskog opsega klasične gitare i njezine baštine, ova muzika koristi utjecaje različitih muzičkih stilova, kako s Istoka tako i s Zapada, stvarajući novu, “levantinsku“, cjelinu. Putovanje ovog dueta počelo je 2008. godine, a svirali su u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj.

  Vojislav Ivanović je rođen u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Nositelj je najvišeg akademskog zvanja u oblasti klasične gitare stečenog na Guitar at The Athens Conservatory (Costas Cotsiolis, 1st class B. Mus. 1986), a u oblasti kompozicije na The University of Sarajevo (Vojislav Komadina, M. Mus. with distinction 1991). I kao gitarista i kao kompozitor nagrađivan raznim međunarodnim nagradama. Širom svijeta je nastupao kao solista u recitalima, u raznim komornim ansamblima, kao i sa orkestrima.

  Njegov kompozitorski rad objedinjuje muziku za solističke i združene instrumente (gitara, čelo, pijano, flauta, vokal itd.), horska i orkestarska djela, muzika za žičane kvartete, koncertna djela za pijano i gitaru (English Concerto), pjesme itd. Njegovo djelo “6 Pieces de Café” za solo gitaru (Tear Prelude, Funny Valse, Tango Café (Homage á Astor Piazzolla), Nostalgia, Lullaby (for Srdjan)Improvisation and Dance), između ostalog, imalo je veliki uspjeh i od strane slušatelja i od strane gitarista širom svijeta. Pisao je i muziku za radio i TV izvođenja, pozorišnu i filmsku muziku (2. nagrada na The Oberhausen Film Festivalu, Prix d’Italia na Palermo International Film Festivalu, 1991).

  Konstantan interes za komponovanje i nastupanje, tradicionalne, improvizirane i jazz muzike, Vojislav je stekao osnovavši Levantine Jazz Trio, zajedno sa pijanistom i kompozitorom, Milošem Petrovićem i perkusionistom, Veljkom Nikolićem. Nastavilo se osnivanjem benda Levantina, sa bubnjarem Srđanom Ivanovićem i bass gitaristom, Iotis Kiourtsoglouom (koji je sarađivao sa mnogim muzičarima – poznatim sviračima saksofona poput Dimitris Tsakasa i David Lyncha). Vojislav je svirao i snimao i sa nekim svjetski prepoznatim muzičarima poput – Savina Yannatou (vokal), Arild Andersen (kontrabas), Bendik Hofseth (saksofon), Paul Vertico (bubnjar – bivši član Pat Metheny Group), Paolo Fresu (truba), Markus Stockhausen (truba – sin Karlheinza Stockhausena); Paul Wertico (bubnjevi – ex Pat Metheny Group) i naravno, značajne domaće saradnje kao što su Tijana Milošević (violina), Milos Petrović (klavir) itd…

  Godine 2008., formirao je Levante Guitar Duo, zajedno sa Aleksandrom (Lazrević) Ivanović. Imali su brojne i uspješne nastupe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, izvodeći muziku koju je Vojislav pisao specijalno za duo. Album, “Levantine Journey” (GAF, 2011), produkt je te saradnje i iznimno su ga pohvalili i publika i kritičari.

  Vojislav je profesor gitare na Muzičkoj akademiji Istočno Sarajevo, a njegove muzičke notne zapise publikuje Chanterelle, jedan od najprestižnijih izdavača notnih zapisa gitarske muzike. Vojislav drži master classes i član je žirija raznih međunarodnih festivala i gitarskih takmičenja.

  Aleksandra (Lazarević) Ivanović je izvanredna i nadarena gitaristkinja iz Beograda, Srbija. Aleksandra je počela da svira pijano u dobi od šest godine, a po diplomiranju učila je jedno vrijeme jazz pjevanje, da bi se prebacila na učenje sviranja klasične gitare. Pobjednica je nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja među kojima su Nikšić international guitar Festival 2006, Guitar-Art Summer Fest, Herceg Novi 2007, a primjetili su je i publika i muzička kritika, zahvaljujući njenim nježnim i emotivnim nastupima. Dodatnu prepoznatlčjivost donijeli su joj nastupi na kojima je izvodila nova djela za solo gitaru, Vojislava Ivanovića, što je dovelo do formiranja dueta – Levante Guitar Duo.

  Diskografija (nepotpuna)Balkan Voices (FM Records, 1999, klasična gitara, glas) ; Koybotripes a.e. & Vojislav Ivanović (Wipeout Records, 1999, klasična, el. gitara, klavir i glas, kompozicija) ; Tsabouna Jazz (FM Records, 2000, gitara, glas, kompozicija) ; Silent Voyage (Libra Music – Utopia, 2001/2014, klasična gitara) ; Piazzolla (Muzička omladina Makedonije, 2004, gitara i orkestar) ; Echomythia (Clear Note, 2007, kompozicija) ; In Free Fall (Greece, 2007, gitara, kompozicija) ; Levantina (Greece, 2008, klasična, električna, MIDI, fretless klasičnu gitare i klavir) ; Erotideas (Studio 52, 2008, gitara, klavir, aranžman i produkcija) ; Beltango Trilogia (PGP RTB, 2008, kompozicija) ; Tijana & World Kontakt (PGP RTB, 2008, gitara, el. i MIDI gitara, kompozicija) ; Pictures from Inside (El Capitan, 2011, gitara) ; Sing As If Nobody’s Listening (Utopia, 2013, gitara, klavir, kompozicija) ; Denis Azabagić – Out of Africa (6 Pieces de Café by Vojislav Ivanović – Cedille Records/Cedille Chicago, 2013) ; Zoran Dukić  – Balkan Muses (Sonata, dédiée a Zoran Dukic) by Vojislav Ivanović, GHA Records, 2014)

  Česta životna pojava je da nas jedan korak dovede do drugog. Naravno, na nama je da biramo ispravan “pravac kretanja“. No koncertu klasičnog gitariste Sanela Redžića iz Tuzle, u BKC-u Tuzla, na proslavi 60. godina Srednje muzičke škole Tuzla (05.04.2017. godine), Sanel Redžić je prezentovao djelo, “Lament and Dance“, koje je specijalno za njega napisao majstor klasične gitare, Vojislav Ivanović. Premijerno izvođenje tog djela bilo je na manifestaciji Integracije (XVIII Guitar Art Festival), održanoj u Dom omladine Beograda (20.-25. marta 2017. godine). Samo djelo, “Lament and Dance“, kao i njegovo virtuozno izvođenje Sanela Redžića, nagnali su me da se više informišem o autoru tog djela – o Vojislavu Ivanoviću. Dosta toga sam saznao, a time i svi vi koji ćete pročitati ovu recenziju do kraja.

  Muzički opus Vojislava Ivanovića je mnogo veći i značajniji od CD-a, “Levantine Journey“, koji je predmetom ove recenzije, a koji potpisuje Levante Guitar Duo (Vojislav Ivanović i Aleksandra (Lazarević) Ivanović), ali od nečega se mora početi. CD sadrži 14 instrumentalnih kompozicija. Njegovu formu, sadržaj, najbolje je da nam objasni Vojislav Ivanović, osobno: “Samo par riječi – dakle – na CD-u su moje kompozicije, tj. u cjelosti je autorski i mogu se čuti, rekao bih, neka moja dva dosadašnja stilska ‘usmjerenja’ – tj. više ‘klasično’, kao što je ‘B.A.C.H Fugue’ ili ‘Cirkuski valcer’ i onaj dio koji volim zvati ‘levantinski’, kao što je ‘Levantine Journey’ ili ‘Balkan Express’ itd… Osim toga, tu su i kompozicije inspirisane trima standardima velikana jazza (Bill Evans, Thelonious Monk i Miles Davis) i to su forme koje volim zvati ‘refleksijama’, tj. iako u manjoj ili većoj mjeri slijede tekst originala, daleko su od pukog ponavljanja njihovih aranžmana tako da ih, ipak, smatram originalnim kompozicijama, pa tako, ustvari, čine neku treću grupu mog stilskog izraza.

  Iz naprijed izvnesenog vidljiva je umjetnička širina djelovanja koju ispoljava Levante Guitar Duo. Gitarski pasaži Vojislava Ivanovića i Aleksandre (Lazarević) Ivanović skladno su ukomponovani i daju nedjeljivu cjelinu. Slušanje njihovih izvedbi pravi je umjetnički doživljaj. Kompozicije nose toliko energije, ali i neskrivene emotivnosti, tako da zaokupljaju punu slušateljevu pažnju, od prvog do zadnje odsviranog tona. U kompozitorskom dijelu posla, Vojislav Ivanović je u svoje kompozicije nerijetko inkorporirao dosta naših etno elemenata što te kompozicije čini bližima uhu slušatelja sa naših prostora, ali i prijeko potrebnu dozu egzotike onima koji nisu odrasli uz našu bogatu etno baštinu.

  Slušao sam muziku najvećih svjetskih gitarista. Ovo što izvode Levante Guitar Duo, doraslo je, rame uz rame, najvećim od njih. Bez ikakve zadrške ili razmišljanja mogu se prezentovati i na najprestižnijim muzičkim scenama svijeta. Stephen Edwin Kingu, svjetski cijenjenom američkom piscu, najpoznatijem po nevjerojatno popularnim horor romanima, čitatelji su poručili – “…samo neka piše“. Ja bih, Vojislavu Ivanoviću, usudim se reći i u ime svih koji cijene ovo što on radi, poručio – “…samo nek’ komponuje i svira“.

  Levante Guitar Duo – “Levantine Journey” – 1. Levantine Journey ; 2. Đuđino oro ; 3. Levantina ; 4. Balkan Express ; 5. Circus Valse ; 6. Carnivval (po Bill Evansu) ; 7. Round After Midnight (po Thelonious Monku) ; 8. All My Blues (po Miles Davisu) ; 9. Prelude to a Hug ; 10. B.A.C.H Fugue ; 11. 255 Steps ; 12. Samba Tou Taki ; 13. Salonga ; 14 Mediterranea

  https://www.facebook.com/vojislav.ivanovic.7 / https://store.cdbaby.com/cd/ivanovichttp://www.gaf.rs

  YouTube – Levante Guitar Duo (Vojislav Ivanović & Aleksandra (Lazarević) Ivanović) – Balkan Express

  YouTube – Levante Guitar Duo (Vojislav Ivanović & Aleksandra (Lazarević) Ivanović) – Mediterranea

  Reakcija:

  “Poštovani Dragutine, pročitali smo recenziju i baš smo srećni i polaskani, i ne samo zato što je pozitivna, nego i zato što vi zaista sjajno i predano pišete, i ja Vama mogu sa zadovoljstvom reći – samo pišite i radite ovaj, svima nama muzičarima, tako dragocjen posao! Najsrdačnije Vas oboje pozdravljamo, a zaista se nadamo da ćemo se, valjda, uskoro sresti i ‘uživo’!!
  Vojislav i Aleksandra Ivanović, Levante Guitar Duo

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .