• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KYMERA – Craving the Unreachable

  KYMERA – Craving the Unreachable

  KYMERA – Craving the Unreachable / Miner Recordings, 2017 / CD / thrash, death metal / Hrvatska

  Kymera je metal bend osnovan 2006. godine u Osijeku. Nakon prvih, iznenađujuće dobro primljenih nastupa, bend je odlučio snimiti svoj prvi demo i nazvao ga je “Demo 2008“. Demo je snimljen u Studiju Armageddon, a masteriran od strane Eldara Ibrahimovića Pipera. Unatoč činjenici da je demo snimljen u samo nekoliko dana, dobio je sjajne kritike te Kymera nastavlja sa većim brojem nastupa, što po Hrvatskoj, što u inozemstvu.

  Godine 2011., bend počinje sa snimanjem materijala za prvi zvanični album koji je rađen i masteriran gotovo godinu dana, također u Studiju Armageddon. U međuvremenu, bend nastavlja s povećanim brojem koncerata, a također je imao čast svirati kao predgrupa bendu Machine Head, što je bio lični odabir Robb Flynna.

  U jesen 2011. godine, bend Kymera je objavo svoj prvi video spot koji je snimljen za stvar “Alive in Pain“. Kasnije je snimljen još jedan video spot, “Under Your Skin“, objavljen u proljeće 2012. godine. Oba spota je snimao i obradio Robert Ferenc, uz pomoć Igora Somboleca. Konačno, početkom 2013. godine, Kymera potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom “Miner Recordings” te objavljuje svoj prvi zvanični album, “Stillborn“.

  Tokom 2014. godine, bend nastavlja intenzivno s koncertima. Bend napušta dotadašnji bubnjar, Saša Skeleđija Sale, a zamjena mu je Eldar Ibrahimović Piper, tonac i producent oba albuma benda Kymera (“Demo 2008” i “Stillborn“), član legendarnog osječkog benda War-Head i vlasnik Studija Armageddon.

  Nakon nastupa na festivalu Invasion From the East (KSET, Zagreb) i mini turneje po Ruminjskoj, bend se zatvara u studio i počinje sa snimanjem svog drugog zvaničnog albuma, naziva “Craving the Unreachable“. Kymera i ovaj put sarađuje s istom ekipom. Snimanje i produkciju odrađuje Eldar Ibrahimović Piper, naslovnicu radi Andrej Bartolović (All Things Rotten), a album izlazi za diskografsku kuću Miner Recordings. U ljeto 2017. godine, bubnjar, Eldar Ibrahimović Piper, nakon dvije godine rada sa bendom, odlazi. Poslije par audicija u bend je primljen mladi i perspektivni bubnjar, Tihomir Mor Tiho.

  DiskografijaDemo 2008 (DIY, 2008) ; Stillborn (Miner Recordings, 2013) ; Craving the Unreachable (Miner Recordings, 2017)

  Članovi benda Kymera koji su snimili album “Craving the Unreachable“, su – Ivan Pripuzić Pripo (vocals) ; Ivica Šimunović Škico (guitar) ; Krunoslav Perić Kruno (bass) ; Eldar Ibrahimović Piper (drums)

  Kymera djeluju i zvuče po svim postulatima thrash metala koji je definisan kao – “podvrsta heavy metal muzike, za koju se smatra da karakteristikama, odnosno, brzim gitarskim ritmovima i solo dionicama te agresivnim stilom pjevanja, uticaje vuče iz engleskog punk pokreta, odnosno njegog kraja koncem 1970. godine (Wikipedia). Ovaj materijal karakteriše i death metala – što muzici benda Kymera daje “mračan i dijaboličan ugođaj što je postignuto uvođenjem takozvanog guturalnog ili death growl vokala koji dočarava glasove ili glasanje demona” (Wikipedia). Kada smo razriješili terminološke nedoumice, idemo dalje.

  Krenut ću od omota. Naslovna strana je veoma efektna i zadovoljava metal standarde. Međutim, pozadinska boja bookleta i sama slova, skoro da su se stopili, pa je pravo umjeće isčitati tekstove pjesama (pisane malim fontom), kao i njihove naslove, listu članova benda i credits na zadnjoj strani bookleta. Idem sada na ono što je dobro.

  Muzika benda Kymera, na albumu, “Craving the Unreachable“, trebala bi zadovoljiti svakog fana metal muzike, pogotovo one koji su naklonjeniji ovim death i thrash podvrstama. Album sadrži 9 pjesama uz 2 bonus pjesme. Autori muzike na albumu su Šimunović, Ibrahimović, Perić, a autor tekstova (na engleskom jeziku) je Pripuzić.

  Ono što sam primjetio, iako ova muzika ima svoje stilsko ograničenje, raznovrsna je, što je dobro. Radi se o malim aranžmanskim zahvatima i producentskim uplivima koji su obogatili i osnažili sve ovdje predstavljene izvedbe. Prijeko potrebnoj raznolikosti doprinose i gosti u pojedinim pjesmama – Jadranka Tzeetzah Stanić i RitmOS.

  Album sadrži nekoliko aduta (hit pjesama). Te pjesme, nažalost, nećete slušati u etru ovdašnjih radio stanica ili u TV emisijama, ali one će “paliti” na svakom nastupu benda Kymera, uživo.

  Kymera su ovim albumom napravili dobar posao. Vjerujem da će energiju sa albuma još bolje donijeti na svojim koncertim nastupima, dodatno poneseni dobrim reakcijama prisutne publike. Kymera ovim albumom, ozbiljno kucaju na vrata najboljeg thrash metal, death metal benda Hrvatske.

  Kymera – “Craving the Unreachable” – 1. Mental Wounds (feat. Jadranka Tzeetzah Stanić) ; 2. Mehanic Slave ; 3. Red (feat. Jadranka Tzeetzah Stanić) ; 4. Beyond ; 5. Inside I ; 6. Craving the Unreachable ; 7. Bestial Lust ; 8. Return To The Unknown (by Moreno Pletikosić) ; 9. A Runaway Incarcerated – Bonus tracks – 10. Rust 2014 ; 11. Beyond (feat. RitmOS)

  Foto: Tea Tomanić 

  https://www.facebook.com/KYMERA.CRO / https://www.facebook.com/MinerRecords

  YT – Kymera feat. Jadranka Tzeetzah Stanić – Red (Craving the Unreachable, 2017)

  YT – Kymera – Craving the Unreachable (Official Album Preview)

  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *