• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KRISTINA OBERŽAN – My Heart Knew

  KRISTINA OBERŽAN – My Heart Knew

  KRISTINA OBERŽAN – My Heart Knew / Kolibri Music, 2016 / CD / pop / Slovenija

  Kristina Oberžan priča – “Na put mog životnog poslanstva krenula sam prije tridesetak godina kada sam po prvi puta stupila u svijet muzike. Prvih deset godina bila sam saksofonistkinja, a narednih dvadeset godina bila sam pjevačica i učiteljica pjevanja. Kako me je već od djetinjstva zanimao čovječji um i energija, od 2015. godine se profesionalno bavim kao majstor i trener NLP-a. NLP ili neuro lingvistično programiranje (engl. neuro linguistic programming) istražuje i analizira vezu između načina na koji razmišljamo, načina na koji komuniciramo, načina na koji se ponašamo u određenim situacijama, kao i emocija koje u tim trenutcima osjećamo.

  Volim pjevanje, trenerski rad i nastupanja. Nakon studija pjevanja kod Nade Žgur, otišla sam u Berklee College of Music, Boston, gdje sam i diplomirala. Kasnije sam magistrirala u Grazu. Godine 2005., kvalificirala sam se za finale Međunarodnog takmičenja jazz pjevača u Bruxellesu, a nakon završetka škole, predavala sam, prvo u Ljubljani, kasnije u Londonu gdje sam provela pet godina.

  Godine 2007., pošto sam magistrirala jazz pjevanje u austrijskom gradu Gradcu, dobila sam licencu za poučavanje pjevanja i mnogim drugim vještinama tog zanata. Od 2001. godine bila sam prof. jazz i pop pjevanja na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani, a između 2007. i 2011. godine, ustanovila sam Odjel za jazz pjevanje na Glasbeni šoli Zavod sv. Stanislava u Ljubljani te sam tu radila kao učiteljica.

  Iz velike želje da javno nastupam, 2012. sam odlučila da napustim Sloveniju, na neko vrijeme, pa sam se preselila u Englesku. Posvetila sam se pjevanju na turističkim lađama koje su plovile širom svijeta. Tu sam stekla mnogo iskustva. Bila sam učiteljica pjevanja i u Engleskoj. Između mnogih radnih obaveza, 2014. godine bila sam učiteljica pjevanja na TV, u emisijama serijala Razred talentov.”

  Kristina Oberžan, za sada, iza sebe ima dva albuma. Njen drugi album, “My Heart Knew“, u cijelosti je otpjevan na engleskom jeziku, s izuzetkom završnog songa, “Ljubi me“. Uglavnom, sadržava autorski repertoar, snimljen je uz učešće poznatih slovenačkih muzičara, a dirigent i producent je bio Anže Langus Petrović, istovremeno i autor dviju pjesama.

  DiskografijaKakor lep roman (ZKP RTV SLO, 2007) ; My Heart Knew (Kolibri Music, 2016)

  U nastanku albuma “My Heart Knew” učešća su dali – Kristina Oberžan (vokali) ; Anže Langus Petrović (bass, gitare, vokali, programiranje, kontrabas, Pedal Steel, klavijaturte) ; Jure Rozman (bubnjevi, perkusije) ; Rok Lopatič (Rhodes, pijano, Hammond, aranžmani string instrumenata na 8 i 12) ; Robert Pikl (gitare) ; Klemen Smolej (gitarski intro na 8 i 12) ; Martin Štibernik (trombon) ; Adam Klemm (tenor saksofon) ; Tomaž Gajšt (truba, flugelhorn) ; Matevž Hamo Šalehar (vokali na 6)

  Kristina Oberžan je slučajno došla u fokus mog interesa. Surfajući Internetom, naišao sam na neke video spotove pjesama koje je ona pjevala. Na prvo slušanje, privukla me čistoća njenog vokalnog izražaja. Melodičnost njenog glasa i pjesama koje sam čuo, bila je druga tačka koja je presudila da zapamtim njeno ime. Kratka komunikacija, molba za CD, CD u mom playeru… sve je jednostavno kada su na obje strane pravi profesionalci.

  Kristinine pjesme su nježne, a i njeno pjevanje, također. Iako je jazz izraz njeno osnovno opredjeljenje, pjesme sa albuma “My Heart Knew“, u pop maniru su sa tek malim natruhama jazza. Naravno, time nije umanjena njihova vrijednost i značaj. Kristina nam na najbolji i direktan način, vlastitim primjerom, daje do znanja što to ona podučava svoje učenike kada je riječ o pjevanju. Ako se neki od njih bar malo približi načinu kako to ona izvodi, već je dosta postigao i na najboljem je putu da si stvori dugu i uspješnu muzičku karijeru.

  Za iskazati se lijepim glasom, pjesme koje se pjevaju moraju imati tu “širinu” koja će pjevaču dati temelj na kojem će ih nadgraditi i obogatiti svojim vokalnim umijećem. Temelji na kojima je, kao finalni produkt nastao album “My Heart Knew“, čvrsti su i postojani. Još važnija činjenica je da su ove pjesme autorske, uz veliki upliv same Kristine, a sve je to lijepo i maestralno “zaokružio” – Anže Langus Petrović. Sinergijom svih ovdje pomenutih, a prvenstveno glasom Kristine Oberžan, stvoreno je muzičko umjetničko djelo koje je na ponos slovenačke muzičke scene.

  Kristina Oberžan – “My Heart Knew” – 1. Sweet Home ; 2. Heart Knew ; 3. Hold Me ; 4. Simple ; 5. Come Soon ; 6. Lost in Time (feat. Matevž Salehar Hamo) ; 7. The Best That We Can Be ; 8. Love Me ; 9. Unconditional ; 10. I Dream of You ; 11. Alone Together, Apart ; 12. Ljubi me

  Foto – Jože Požrl

  https://kristinaoberzan.com / https://www.facebook.com/kristina.oberzan.1 /

  YT – Kristina Oberžan – The Best That We Can Be

  YT – Kristina Oberžan – Sweet Home