• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KONVOJ – Mimosvijet

  KONVOJ – Mimosvijet

  KONVOJ – Mimosvijet / Tropik, 2014 / CD / rock, pop / Bosna i Hercegovina

  Sarajevska grupa Konvoj formirana je 1988. godine. Osvajači su prve nagrade na tada popularnom festivalu “Nove nade, nove snage”. U tom periodu članovi grupe Konvoj bili su: Hamdija Hamo Salihbegović (gitara), Muamer Đozo (bass gitara), Mirsad Krupalija (bubnjevi), Davor Ebner (vokal, kasnije pjevač grupe Regina).

  Godine 1993., grupi Konvoj se pridružuju Samir Bajraktarević (bubnjevi) i Nedžad Merdžanović (vokal). U teškim životnim uslovima održavaju redovne probe i koriste svaku priliku za svirke uživo gdje ostavljaju upečatljiv dojam. Po svršetku ratnih dešavanja pripremaju album prvijenac – Sa vremenom (Intakt Records), koji izlazi 1995. godine.

  U proljeće 1997. godine, pod pokroviteljstvom Coca-Cola BiH, grupa Konvoj organizuje prvu veliku turneju po teritoriji Bosne i Hercegovine. Turnejom je bilo obuhvaćeno sedamnaest gradova. U tom periodu, grupa Konvoj je ubjedljivo na prvom mjestu na svim top listama u BiH, a kao nagradu za to dobiva Avazovog “Zlatnog zmaja”, za hit godine, za pjesmu “U tvojim očima”, kao i za doprinos u afirmaciji BH pop-rock scene.

  Veliki je broj odsviranih koncerata iza grupe Konvoj, a izdvojiti treba da su: bili gosti na koncertu grupe Indexi, BKC Sarajevo, održali promo koncerte za prvi i drugi album, u CDA Mladost, nastupili na manifestacijama “Pjevajmo do zore” i “Hvala vam”, na Skenderiji, gostovali na koncertu Dine Merlina, Stadion Koševo, predstavljali BH scenu na Pop-Rock festivalu Barcelona, nastupili na festivalima Baščaršijske noći, Sarajevo, Festival prijateljstva, Goražde, klupske svirke održali u Zetri, Domu mladih, Slozi, Stageu i da su nastupili na još mnogo drugih klupskih svirki… Vrijedno je istači i veliki solistički koncert održan je u sarajevskom Domu mladih, 20.12.2014. godine (YouTube link – dole).

  Kroz grupu Konvoj, u proteklom razdoblju, prošlo je mnogo talentovanih sarajevskih muzičara: Nedeljko Čalija (vokal), Alen Ekmečić (bass gitara), Bakir Karić (klavijature), Ismar Volić (klavijature), Adnan Šaran (vokal, pjevač grupe Skroz), Feđa Štukan (klavijature), Almir Čopra (bubnjevi), Damir Arslanagić (klavijature), Haris Varajić (bass gitara), Samir Bajraktarević (bubnjevi), Adis Vuga (klavijature)…

  Peti po redu album grupe Konvoj, “Mimosvijet”, sniman je u periodu jesen/zima 2013. godine i i proljeća 2014. godine u Recording Studio MC Pavarotti, Mostar. Editing i mix radjen je u studiju Antika, Sarajevo, a mastering u Hotline Mastering, New York, USA. Postavu koje je snimila taj materijal činili su: Hamdija Hamo Salihbegović (solo gitara, prateći vokal), Nedžad Merdžanović (vokal, gitara), Haris Varajić (bass gitara, prateći vokal), Bojan Crnogorac (bubnjevi, prateći vokal).

  Držeći se principa – samo mijena je stalna – grupa Konvoj trenutno ima novu postavu – Hamdija Hamo Salihbegović (solo gitara, prateći vokal), Nedžad Merdžanović (vodeći vokal, gitara), Ahmo Osmić (bass gitara, prateći vokal), Bojan Crnogorac (bubnjevi, prateći vokal).

  Grupa Konvoj je u stalnom traganju za novim i svježim muzičkim izrazom koji je nastao iz potrebe da se kaže i čuje ono što njeni članovi žive i osjećaju.

  Diskografija grupe Konvoj izgleda ovako: “Sa vremenom” (Intakt Records, 1995.) ; “Bez razlike” (Kapa Music, 1998.) ; “Varijante i dumine” (Dancing Bear, 1999.) ; “Pun mjesec” (Hayat Production, 2004.) ; “Mimosvijet” (Tropik, 2014.).

  Konvoj - CD

  Već pola vijeka pratim muzička događanja, moglo bi se reći, detaljnije od mnogih drugih. Iskustvo me uči – najbolji način da sa muzičke scene ovih prostora zauvijek nestane neki bend je da pobijedi na nekom od mnogobrojnih demo festivala u regionu. Dokažite mi da nisam u pravu. Pokazalo se da je sarajevska grupa Konvoj, možda, jedan od rijetkih izuzetaka. Kao pobjednici davno održanog festivala “Nove nade, nove snage”, uspjeli su se ophrvati toj matrici i opstati sve do danas i cijelo proteklo vrijeme, uz podršku svojih vijernih obožavatelja, uspješno dijeliti zvonku radost. Grupa Konvoj izbjegla je još jednoj matrici – igrati na sigurnu kartu. Izabrali su mnogo teži način – svojim posebnim zvukom i stilom izdvojili se od svih drugih bendova sa domaće muzičke scene. Dokazali su to i naslovom svog aktuelnog albuma – “Mimosvijet” – mimo svih drugih.

  Stihovi i muzika dijele istu važnost na ovom albumu. Nazvao bih to – pjevana poezija. Stihove potpisuje Hamdija Hamo Salihbegović, a autorstvo muzike dijele Hamdija Hamo Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Odličan su spoj. Ritam sekcija – Haris Varajić i Bojan Crnogorac – na visini zadatka.

  Muziku grupe Konvoj ili volite ili ne volite. Oni se u svom radu ne dodvoravaju nikome. Taj odlučan stav zadržali su i radom na materijalu za ovo izdanje. Njihova muzika neće promijeniti svijet, neće “zaustaviti” zemlju na putu oko sunca, ali ni članovi grupe Konvoj nisu izdali svoju ideju, svoje ideale. To je njihova najveća snaga. U njihovoj muzici nemojte tražiti zabavu, povod za ples. Ne, toga tu nema. Oni vam nude ideje o kojima trebate razmišljati, pozivaju vas da date svoj udio da ovaj svijet učinimo boljim, makar i najmanjim našim doprinosom, koliko god on bio mali. I najveće, najgrandioznije djelo ljudskih ruku, skup je tih malih, ali bitnih stvari. Tako sam ja i shvatio ovaj album.

  logo - Tropik

  Konvoj – “Mimosvijet” – 1. Radost i veselje ; 2. O slobodi ; 3. Ako me pitaš ; 4. Ludnica ; 5. Traži se ; 6. Pred mojim vratima ; 7. Još si moja ; 8. Narativi ; 9. Vanredna vožnja

  www.konvoj.ba / www.facebook.com/Konvoj-36730506370

  YouTube – Konvoj – Koncert – Dom mladih Sarajevo (20.12.2014. god.)

  .
  . .
  . . .
  Autor recenzije:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .