• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  Koncert klasične muzike u BKC-u Tuzla, 28-08-2021

  Koncert klasične muzike u BKC-u Tuzla, 28-08-2021

  Koncert klasične muzike u BKC-u Tuzla, 28-08-2021

  Violinski virtuozi Vladimir Marković i Yeon Ju Jeong nastupaju u Tuzli

  Akademski profesori i solisti zavidne reputacije, Vladimir Marković i Yeon Ju Jeong, u subotu (28-08-2021) nastupiti će pred tuzlanskom publikom. Riječ je o profesorima na nekoliko muzičkih akademija koji već dugi niz godina svoje znanje nesebično šire na mlade violiniste širom regije.

  Vladimir Marković je svoje violinsko obrazovanje započeo u rodnoj Prištini, nastavio u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a već sa 14 godina postao je student Muzičke akademije u Novom Sadu. Poslije samo nekoliko mjeseci odlazi u Moskvu, gdje nastavlja svoje školovanje, a 1986. godine upisuje Čajkovski konzervatorij. Kao solista je sarađivao sa brojnim svjetskim dirigentima, a veoma je značajan i njegov pedagoški rad sa violinistima svih generacija. Danas radi kao profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

  Yeon Ju Jeong je rođena u Seulu (Južna Koreja) 28. jula 1982. godine. Violinu je počela da svira sa pet godina. U dobi od devet godina, osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Po završetku studija u rodnoj zemlji, 2006. godine je kao stažista primljena na dvije godine na Državni konzervatorij Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Kravčenka, gdje je 2011. godine stekla titulu aspiranta (doktorski studij) iz muzičke umjetnosti, također u klasi profesora Sergeja Kravčenka.

  Godine 2011., Yeon Ju Jeong iz Moskve dolazi u Sarajevo. Iste godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu biva izabrana za asistenticu, a od 2012. godine, u istoj ustanovi, djeluje u zvanju docenta te je stalni član aMAS ansambla Muzičke akademije u Sarajevu. Njeni studenti osvojili su niz nagrada i priznanja na takmičenjima i prihvaćeni su u program internacionalne razmjene studenata.

  Na koncertu u Tuzli, kao klavirski saradnik nastupiti će i profesorica klavira iz Tuzle, Ena Ovčina, te učenica odsjeka za violinu u Srednjoj muzičkoj školiČestmir Mirko Dušek“, Nadina Bečić.

  Koncert je poklon Turističke agencijeGolden Tours” njihovim vjernim putnicima, ali i svim građanima Tuzle, ljubiteljima klasične muzike. Podršku u organizaciji pružili su Bosanski kulturni centar Tuzla i Srednja muzička školaČestmir Mirko Dušek“, Tuzla.

  Svoje virtuozno sviranje violine, Marković i Jeong će predstaviti kroz djela Hendla, Masnea i Šostakoviča. Koncert će biti održan u subotu 28. avgusta 2021. godine saq početkom u 20 sati u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, Tuzla, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

  https://www.facebook.com/vladimir.markovic.7921 / https://www.facebook.com/yeonju.jeong.violin /

  YT – Vladimir Marković i Julijana Šulović – Dražan Kosorić: Pusta zemlja (Dani Vojina Komadine, 2020.)

  * *
  * * *
  Prilog pripremila:
  Barbara Pavljašević,
  PR manager & journalist, Tuzla, BiH
  * * *
  * *