• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  KEMAL MONTENO – 1948. – 2015.

  KEMAL MONTENO – 1948. – 2015.

  KEMAL MONTENO – 1948. – 2015.

  Kemal Monteno, jedan od najomiljenijih i najpoznatijih kantautora naših prostora, umro je danas (21.01.2015. godine) u 67. godini života.

  Rođen je u Sarajevu 17.09.1948. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri koja je trajala preko 40 godina stvorio je svoj glazbeni izričaj, a ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi.

  Svoju bogatu glazbenu karijeru počeo je u drugoj polovici 60-ih, točnije 1967. godine nastupom na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom “Lidija” koja je osvojila prvu nagradu. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, osobito njen ženski dio, dobila novog miljenika. Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput “Zemljo moja” (1977. godine) i “Sarajevo, ljubavi moja” (1976. godine) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone. Pjesma je postala svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara. Osim spomenutih pjesama, Kemal Monteno je obilježio 70-e svojim brojnim antologijskim pjesmama – “Sviraj mi o njoj” (1971. godine), “Laž” (1972. godine), “Putovanja” (1978. godine), “Adrijana” (1979. godine), a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu na kojima je redovito osvajao nagrade publike i žirija, a njegovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim nakladama.

  CroRec logo

  Njegov diskografski početak vezan je za 1973. godinu kada je objavio album “Muziko, ljubavi moja”, za tadašnji Jugoton. Na njemu se između ostalih hitova nalaze i pjesme “Jedne noći u decembru”, posvećena njegovoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki. Sedamdesetih i osamdesetih godina objavio je još nekoliko važnih diskografskih albuma: “Žene, žene” (1975), “Moje pjesme, moji snovi” (1977.), “Volim te živote, kakav jesi” (1978.), “Za svoju dušu” (1980.), “Dolly Bell” (1982.), “Uvijek ti se vraćam” (1983.), “Moje najdraže pjesme” (1985.), “Romantična priča” (1986.) i “Kako da te zaboravim” (1987.).

  Ratna događanja 90-ih zatekla su ga u Sarajevu, a situacija koja se odvijala tada u BIH duboko ga je potresla. Nakon pet godina provedenih u ratnom Sarajevu i narušenog zdravlja, Monteno 1995. godine ipak prihvaća poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak i s obitelji seli u Zagreb u kojem je ostao do svoje prerane smrti. Te iste godine održao je koncert u “Lisinskom” i to sedam dana za redom, a u glazbeni hram vratio se 2005. godine u kojem je održao veličanstveni koncert “Kemo u Lisinskom”.

  Kemal Monteno je napisao brojne pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića, Ismetu Krvavac, Paulu Jusić, Anicu Zubović, Mišu Kovača, Kseniju Erker, Duška Lokina, Kiću Slabinca, Dalibora Bruna i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

  Njegov zadnji studijski album “Šta je život” objavljen je 2013. godine, a pjesme “Jesen je”, “Malo mir, malo rat” uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i TV etera.

  Kemal Monteno je sa suprugom Brankom bio u dugom i sretnom braku više od 40 godina. Otac je Adrijane i Đanija te djed unukama Lajli i Lori. Odrastajući u skromnoj obitelji naučio je cijeniti ljude, a iako je bio jedna od najvećih glazbenih zvijezda u regiji, krasila ga je nesebičnost i duhovitost zbog čega je među kolegama bio i ostat će omiljen i svima drag, jedinstveni i neponovljivi, Kemo.

  Kemal Monteno preminuo je 21, januara 2015. godine.

  Croatia Records

  YouTube – Kemal Monteno – Laž