• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  JOE KAPLOWITZ – The Keyboard Extravaganza

  JOE KAPLOWITZ – The Keyboard Extravaganza

  JOE KAPLOWITZ – The Keyboard Extravaganza / Intek Music, 2022 / Dig / jazz, classic, progressive rock, funk / Hrvatska

  Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, tubist, kompozitor, aranžer i producent. Jedan je od najaktivnijih muzičara na hrvatskoj jazz sceni. Svira i sarađuje s mnogim muzičarima diljem regije. Rođen je u američkoj državi Massachusetts, a već sa 7 godina počeo je svirati blues. Muzikom se, profesionalno, počeo baviti već sa 15 godina. U Hrvatskoj živi od 2006. godine.

  Joe je svirao i sarađivao s mnogim poznatim američkim blues i jazz muzičarima kao što su – Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i mnogi drugi. Nakon 1999. godine, predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te u mnogim kultnim klubovima – Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Za vrijeme svog boravka u New Yorku, između 2002. i 2004. godine, osnovao je Joe Kap Organ Trio s kojim je objavio album “Street Noise“. U Hrvatsku je doselio 2006. godine, te je sa suprugom, Lelom, osnovao Lekap Quartet. Sa sastavom, Davor Križić Experiment, 2014. godine je objavio istoimeni album koji je osvojio tri nagrade Porin. Cijenjen je i na području klasične muzike, a od 2011. godine je član kvinteta klasične muzike, Simply Brass, u kojem svira tubu i sa kojim je nastupio na Juilliardu u New Yorku, 2013. godine, na Sveučilištu u Quebecu, te je s njima 2015. godine bio na turneji u dalekoj Kini.

  Joe Kaplowitz je dobitnik prestižne nagrade Status za Najboljeg instrumentalistu i to 2012., 2014. i 2020., za Najboljeg jazz pijanistu, te 2014. kao tubist. Godine 2017., osvojio je nagradu Porin za Najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee is Pissed Off” sa albuma prvijenca “Eat it, it’s still good“, sastava 4in3+1.

  Svoj prvi studijski album, “Organic Intelligence“, s vlastim kompozicijama za koje potpisuje glazbu i aranžmane, objavio je 2019. godine. Za taj je album nagrađen Porinom za Najbolju izvedbu i za Najbolji album jazz muzike. Ostvario je i saradnju s Jazz orkestrom HRT-a, na albumu “With Every Breath“, za koji je pisao i aranžmane. Na njemu je solist zajedno sa svojom suprugom, Lelom Kaplowitz, renomiranom hrvatskom jazz vokalisticom i autoricom.

  Od 2014. godine, Joe Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT-a za koji piše i aranžmane, te autorske kompozicije za orkestar. Kao njihov član, sarađivao je s uglednim imenima svjetske muzičke scene kao što su – Boris Kozlov, Alex Sipiagin, Ernie Watts, Lasse Lindgren, Doug Richards, Rex Richardson, Burt Van Leer, Terrell Stafford, Lars Moller, Ed Neumeister, Michael Abene, Stjepko Gut i mnogi drugi. Joe se bavi i edukativnim radom. U proljeće 2020. godine, započeo je provoditi program “Mala škola jazza” u sklopu kojeg podučava teoretske i praktične aspekte jazz muzike.

  Joe Kaplowitz je objavio novi album autorskih kompozicija pod nazivom “The Keyboard Extravaganza“. Na tom albumu gostuju eminentni hrvatski klaviristi – Matija Dedić, Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić, Toni Starešinić, Kristian Terzić, Zlatan Došlić i Hrvoje Galler, te cijenjeni bubnjar, Janko Novoselić. Muzički stilovi kompozicija uključuju – jazz, klasiku, progresivni rock i funk.

  Diskografija – Joe Kaplowitz, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije – Organic Intelligence (Aquarius Records, 2019) ; The Keyboard Extravaganza (Intek Music, 2022)

  Na albumu su sarađivali – Joe Kaplowitz (piano, 1 – Moog, 1,4,5,6 – electric bass, 1,2,3,4,6,8 – Hammond organ, 2,4,7,8 – Fender Rhodes, 3,6) ; Viktor Lipić (Hammond organ, 1 – piano, 2,7) ; Zvjezdan Ružić (piano, 3) ; Kristian Terzić (synth, 4) ; Hrvoje Galler (piano, 5) ; Zlatan Došlić (accordion, 5) ; Toni Starešinić (synth, 6) ; Matija Dedić (piano, 8) ; Janko Novoselić (drums, 1,2,3,4,6,8)

  Joe Kaplowitz nam se obraća ovim riječima – “Želio sam okupiti pijaniste čiji glazbeni rad cijenim, a mislim da to još nitko do sada nije učinio. Stvar je u tome da smo, uglavnom, prateći glazbenici pjevačima ili sviramo sa orkestrom, bendom ili triom, vrlo rijetko pijanisti viraju zajedno. Htio sam tim ljudima dati i mogućnost da pokažu svoj talent na način na koji možda to ne mogu u drugim projektima. Svi su se rado odazvali i zahvalan sam im na tome. Posljednjih nekoliko godina puno sam slušao progresivni rock i fusion iz 60-ih. Negdje oko ’73., kada sam i ja rođen, dogodio se važan moment u povijesti glazbe, kada se iz funka razvio disco. Do ’76., bio je već vrlo popularan i imao je snažan utjecaj na cijeli daljnji razvoj glazbe, a taj se utjecaj osjeća čak i u današnjoj glazbi. Funk je uvijek imao snažnu pozitivnu poruku, a disco se pojavio vrlo naglo i prebrzo je postao dosta komercijalan. Ideja moje glazbe je vratiti se u vrijeme prije nastanka disca i probati stvarati glazbu bez tog utjecaja, kao ‘time machine’. To je bila početna ideja, ne mogu reći da sam skroz uspio, ali želim to učiniti malim koracima, ovaj album je zapravo samo početak. Za snimanje sam koristio analogne konzole za miks iz 80-ih i snimao sam na 4-kanalni tape recorder iz 1968. godine, kakav su u to vrijeme koristili za snimanje Neil Young, Hendrix, Rolling Stones i mnogi drugi glazbenici“.

  Konglomerat raznih muzičkih stilova na ovom diskografskom izdanju objedinjuju majstori instrumenata sa tipkama i jedan bubnjar. Budite bez bojazni da je po srijedi “svaštarenje“. Mada svaki od uključenih instrumentalista donosi svoju “boju“, osnovna komponenta u njihovom muzičkom izražavanju je jazz upotpunjen uticajima gore pomenutih muzičkih stilova. Cijelo vrijeme, kroz svih 8 kompozicija, Joe Kaplowitz je tu da svojim učešćem svemu podari osnovni pečat svoje genijalnosti. Pomenut ću i veliku ulogu bubnjara, Janka Novoselića, koje se pojavljuje u šest kompozicija.

  Svaki od ovdje uključenih instrumentalista ima kapacitet da se izražava samostalno i autorski. U ovom slučaju, pokazali su da su uspješni i kada sarađuju uz Joe Kaplowitza. Kao veliki instrumentalista, a uz to i kao priznati muzički edukator, Joe Kaplowitz umije rasporediti date mu resurse (u ovaj projekat uključene kolege muzičare) i iskoristiti ih i motivirati na najbolji mogući način. Ovom muzičkom izdanju smiješe se neke godišnje muzičke nagrade, a ono to istinski i zaslužuje.

  Joe Kaplowitz – “The Keyboard Extravaganza” – 1. Gateway to Asterix ; 2. Elm Street ; 3. Exodus ; 4. Git It ; 5. Interlook ; 6. Galactic Dragon ; 7. Bolero ; 8. Elegy

  Vezani linkJOE KAPLOWITZ, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije – Organic Intelligence (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Photo – Screenshot

  https://www.facebook.com/joe.kaplowitz / https://joekaplowitz.bandcamp.com /

  YT – Joe Kaplowitz (feat. Matija Dedić, Janko Novoselić) – Elegy

  YT – Joe Kaplowitz (feat. Viktor Lipić, Janko Novoselić) – Gateway to Asterix