• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  JAZZ POESY CABARET – Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1.

  JAZZ POESY CABARET – Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1.

  JAZZ POESY CABARET – Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1. / RTRS, 2017 / CD+books+photos / jazz, poetry, cabaret music / Bosna i Hercegovina

  Po prvi put u ovom djelu Evrope se putem jedinstvenog multimedijalnog djela stvara sinergija tolikog broja umjetnosti okupljenih oko iskrene emocije i poezije. Radi se o unikatnom domaćem djelu koje autentično svjedoči Banjaluku putem univerzalnog jezika umjetnosti. Sve je počelo u Kafani “Krajišnik” (Banja Luka), susretom Nebojše i Saše, a potom i susretom sa banjalučkim jazzerima, Combine Quartetom. Uslijedile su i prve zajedničke svirke.

  Multimedijalni album Jazz Poesy Cabareta je umjetnički mozaik (u formi Long Play gramofonske ploče) sastavljen od tri djela i to od:
  – prvog studijskog albuma Jazz Poesy Cabareta, “Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1.
  – od dvije zbirke poezije – Saše Berendike (“Suburbia“) i Nebojše Kuruzovića (“Dopusti da te prećutim“) i
  – od deset fotografija Drage Veinovića, Janje Bijelić i Vanje Milošević, nastalih u foto eksperimentu Jazz Poesy Cabaret.

     

  Izdavač studijskog albuma je Radio televizija Republike Srpske, a pjesničke zbirke je objavila Izdavačka kućaImprimatur“. Cjelokupni projekat je realizovan u sklopu aktivnosti Centra za kreativni radDobri medo“, a podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka. Svi dijelovi ovog umjetničkog mozaika postoje i kao odvojene cjeline, ali i kao dio jednog velikog paketa koga je, posebno za ovu svrhu, kreirao umjetnički dizajner, Željko Babić.

  Muzičku ekipu Jazz Poesy Cabaret čine – Nebojša Kuruzović (vokal) ; Saša Berendika (vokal, gitara) ; Stefan Tešanović (gitara) ; Milan Savić (klavir) ; Dejan Đorđević (kontrabas) ; Dejan Trkulja (bubnjevi) – gostujući muzičar – Neven Marinković (saksofon, klarinet)

  Kao recenzent i urednik regionalnog muzičkog web portala Barikada – World of Music, glavnu pažnju usmjerit ću na muzički dio ovog vrijednog kompleta, mada ga još čine i dvije pjesničke zbirke i deset umjetničkih fotografija koje na pozadini nose tekstove recitacija i pjesama sa albuma.

  Uz Nebojšu i Sašu, u muzičkom dijelu uključena je i instrumentalna pratnja četveročlane jazz ekipe – Combine Quartet. Banjalučki Combine Quartet čine – Milan Savić, klavijature ; Stefan Tešanović, gitara ; Dejan Đorđević, kontrabas i bass gitara ; Dejan Trkulja, bubnjevi. Oni su, u saradnju sa banjalučkim umjetnicima, Sašom Berendikom i Nebojšom Kuruzovićem, dijelom projekta Jazz Poesy Cabaret, kome je Combine Quartet dao podršku sa instrumentalnom pratnjom, a dao je učešća i u komponovanju kompozicija na Nebojšine i Sašine tekstove. Kao gostujući muzičar pojavljuje se Neven Marinković (saksofon, klarinet).

  Multimedijalni projekat traži i multimedijalnu publiku. Jazz Poesy Cabaret se eksponiraju kombinovanom formom – recitacija + pjevanje + muzika. Teme njihovih pjesama opisuju svakodnevna događanja, osjećaje. Pjevanje je propraćeno jazz fraziranjem kojim naizmjenice dominira zvuk klavira, saksofona, gitara… dok ritam sekcija gradi laganu atmosferu. Spoj recitacije, a potom i pjesme, kreira ugodnu kabretsku atmosferu.

  Svaki bend mora da se odredi kako da bude različit od drugih, da ima svoju originalnost. Formula koju su primjenili Jazz Poesy Cabaret je u svakom slučaju jedinstvena i daje im veliki prostor za dalju umjetničku nadgradnju. Siguran sam da će oni to znati razviti u pravom smjeru. Odrednica Vol. 1. daje nagovještaj da će biti i Vol. 2., što mi je jedan od začetnika cijelog ovog projekta, Saša Berendika, naknadno i potvrdio. Obradovat će se mnogi, među njima i ja.

      

  Jazz Poesy Cabaret – “Ne pravdam se već se ispovijedam – Jazz Poesy Cabaret Vol. 1.” – 1. Dobar dan ; 2. Bele ruže ; 3. Ljubav ; 4. Šangaj ; 5. Ćopiću oprosti ; 6. Šta pričaš engleski ; 7. Aleluja ; 8. Intelektu moj ; 9. Ludi Ale ; 10. Prodala si me

  https://www.facebook.com/jazzpoesycabaret / https://www.facebook.com/combinequartethttp://www.imprimatur.in

  YT – JAZZ POESY CABARET – Šangaj

  YT – JAZZ POESY CABARET – Ludi Ale


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com