• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  IZTOK MLAKAR – Porkaeva!

  IZTOK MLAKAR – Porkaeva!

  IZTOK MLAKAR – Porkaeva! / ZKP RTV SLO, 2017 / CD, digital / chanson / Slovenija

  Iztok Mlakar, slovenski kantautor i pozorišni glumac, rođen je 1961. godine u Postojni. Godine 1986., diplomirao je pozorišnu glumu na AGRFT u Ljubljani. Kao glumac, stalno je zaposlen u Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, u Novoj Gorici. Autor je brojnih pjesama za pozorišne predstave. Prije svega, poznat je kao autor i pjevač pjesama šansonjerskog stila. Godine 1993., primio je Ježkovu nagradu. Iztok Mlakar je uz Adija Smolara vjerovatno među najboljim i najpoznatijim slovenskim kantautorima zadnjeg desetljeća.

  DiskografijaŠtorije in baldorije (1992) ; Balade in štroncade (1994) ; Rimarije iz oštarije (2001) ; Romance brez krjance (2008) ; Porkaeva! (ZKP RTV SLO, 2017)

  Album su kreirali – Iztok Mlakar (vokal) ; David Šuligoj (svi instrumenti) ; Dušan Kastelic (grafička obrada) ; Matjaž Švagelj i Borut Žbogar (mix i mastering)

     

  Novi album Iztoka Mlakara, “Porkaeva!“, objavljen je krajem 2017. godine. Novi album je izašao devet godina nakon njegovog prethodnog diskografskog izdanja. Na Iztokovom albumu, “Porkaeva!“, devet je songova. Izlazak albuma najavio je prvi single, ljubavna pjesma, “Šuolni“, koja se mogla čuti u pozorišnoj predstavi, “Pašjon“, kao i na Mlakarovim nastupima.

  Sam Mlakar jednom je izjavio – “Kritičari su uglavnom popustljivi, jer me ne shvaćaju ozbiljno.” Bit ću i sam tog stava. Nisam pristalica toga da se ljudi eksponiraju na dva polja, istovremeno. Iztok Mlakar je glumac, a hoće da bude i muzičar. Podjednako dobar, na oba polja, ne može biti (skoro nitko). Glumac treba da je glumac, a muzičar treba da je muzičar.

  Slovenački mediji, izvještavajući o izlasku ovog albuma, najviše komentarišu tekstualne poruke Iztokovih pjesama. Ja (kao i većina onih koji su izvan Slovenije) teško da mogu razumjeti o čemu Iztok pjeva (otežavajuća okolnost za razumijevanje je u činjenici da pjeva u dijalektu). Muzika je šansonjerskog tipa. Iztok pjeva, prati ga harmonika, a u nekim pjesmama gitara i kontrabas. Svirka muzičkih instrumenata tu je tek da podcrta pjevane dijelove.

  Usudim se reći da je ovo prva recenzija Mlakarevog albuma “Porkaeva!“. Ne bi se moglo da je kod mene baš najbolje prošao. Pravi sud moći će reći, tek, neki slovenački kritičar.

  Iztok Mlakar – “Porkaeva!” – 1. Izvirni greh ; 2. Volitve ; 3. Ajnglc ; 4. Kontrabas ; 5. Ja ; 6. Belo in rdeče ; 7. Šuolni ; 8. Hudič!!! ; 9. Čuoja

  http://www.rtvslo.si/zkpprodaja / https://www.facebook.com/Iztok-Mlakar-39734695342

  YT – Ajnglc (Album, Porkaeva!)

  YT – Iztok Mlakar – Izvirni greh (Album, Porkaeva!)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com