• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  IVO SANKOVIĆ i PROJEKT ZAŠTO – Lica putnika

  IVO SANKOVIĆ i PROJEKT ZAŠTO – Lica putnika

  IVO SANKOVIĆ i PROJEKT ZAŠTO – Lica putnika (veljača, 2018.)

  Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Ivo Sanković glazbenik je rođen 1965. u Petrinji (Hrvatska). Već kao trinaestogodišnjak počinje svirati bass gitaru, skladati, pa čak i nastupati s bandovima. Godine 1979. rađa se prvi autorski band Tilt u kojem dolaze do izražaja spoj glazbe i teksta provučeni kroz aranžman četrnaestogodišnjaka. Na poziv Inoslava Lončarevića, Ivo dolazi u tadašnji dobrostojeći band Zemljotres (a nakon dvije godine u band dolaze i Dinko Kraker te Mario Sambolija Schtrauss!), a onda pod imenom Mr.Boogie travellin band kreću u profesionalne vode uz estradne zvijezde po zemlji i inozemstvu.

  Kasnije se Ivo Sanković vraća autorskom radu te okuplja ljude iz svog djetinjstva u grupu Zašto (Zoran Anušić, Darko Komlinović i Saša Zjajvuk). Snimaju prvi album pod nazivom “Zašto“, a tekstove, glazbu i aranžmane potpisuje Sanković.

  Devedesetih, ratnih godina, band prestaje s radom i Sanković se priključuje hrvatskoj vojsci te u to ratno vrijeme, inspiriran događanjima i nostalgijom za rodnim gradom, nastaje skladba “Moja Petrinja” koja ubrzo postaje himna prognanih Petrinjaca. Nakon rata svira bass gitaru u sisačkom Art Takt bandu koji snima studijski album i nekoliko video spotova.

  Početkom 2013. godine, kroz razgovore s Goranom Brebrićem, rađa se ideja za snimanje nekih novih, ali i starih autorskih pjesama koje su već davno bile zaboravljene ili su postojale na starim, potrganim kazetama. U improviziranom kućnom studiju snimaju pjesmu “Dok spava grad“, a kako nisu imali pjevača, objavljuju instrumental i video koji je sniman mobitelom i lošim foto aparatom. To je bio odličan početak i nižu se pjesme sa spotovima: “Djevojka bez imena“, “Sunce što sja“, “Guraj dalje“, “Sretan ti put“, “Samo da znaš“, “Velika rijeka“, “Život“, “Ti i ja“, “Ne idemo na more“.

  Istodobno, radeći na autorskim projektima, Ivo Sanković svira i bass gitaru sa poznatim virtuoznim gipsy jazz gitaristom Damirom Kukuruzovićem u Damir Kukuruzovic Django Group. Tu se nižu imena poput who is who liste glazbenih veličina kao što su Josef Adler, Robin Nolan, Joscho Stephan, Zaz, Zoran Predin… Svira bass gitaru i na albumima Damira Kukuruzovića gdje gostuju Vlatko Stefanovski, Sinan Alimanović i Josef Adler.

  Danas, Projekt Zašto, radi u novom sastavu te sviraju autorske pjesme. U sastavu su Ivan Novak (vokal), Mario Augustić (klavijature), Zvonimir Baljak (gitara), Goran Brebrić (bubnjevi) i naravno, Ivo Sanković (bass gitara).

  U realizaciji pjesama i spotova puno su pomogli prijatelji, vrhunski glazbenici: Damir Kukuruzović, Goran Grgurač, Danijel Kolarec, Marija Alapić (Lovreković), Dinko Kraker, Marijan Jakić, Kristijan Freiberger, Inoslav Lončarević, Karlo Ivančić, Tomislav Komes i GLG Petrinja, Hrvoje Sekulić, Nenad Novalić, Svjetlana Gvozdenović Glavaš, Nikola Crnković Braco, Robertino Cvitković… Stalna potpora Turističke zajednice grada Petrinje i Poglavarstva kao i petrinjski obrtnici i ugostitelji, puno su pomogli oko ostvarivanja ovih projekata.

  Nakon narušenog zdravstvenog stanja, prestaje svirati sa Damirom Kukuruzovićem, te nakon oporavka vraća se u studio gdje pjesmu “Dolazi jesen“, snimljenu davne 1979. godine, presvlači u novo ruho, s novim aranžmanom i pod novim imenom – “Lica putnika“.

  Pred nekoliko dana je objavljen video uradak za pjesmu “Lica putnika” u kojem su učestvovali – Ivo Sanković (tekst, glazba), Ivan Novak (vokal), Ivo Sanković i Zvonimir Baljak (aranžman), Zvonimir Baljak (gitare), Ivo Sanković (bass gitara), Mario Augustić (klavijature, prateći vokali), Valentina Grubišić (djevojka u spotu), Goran Brebrić (video i audio produkcija).

  Foto galerija –

  YT – Ivo Sanković i Projekt Zašto – Lica putnika

  .
  . .
  . . .
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .
  .