• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  IVO JOSIPOVIĆ – Lennon

  IVO JOSIPOVIĆ – Lennon

  IVO JOSIPOVIĆ – Lennon / Croatia Records, 2023 / 2xLP, CD, DVD, Blu-Ray, USB stick, knjiga / opera / Hrvatska

  Luksuzni box-set Ivo Josipović: Lennon impresivan je pothvat diskografske kuće Croatia Records. Projekt iznimne kulturne važnosti nastao je u zajedničkoj suradnji Croatia Recordsa, Hrvatske radio televizije, Hrvatskog narodnog kazališta, Hrvatskog društva skladatelja i Muzičkog biennala, a sadrži audio i video snimku opere Lennon koju je skladao jedan od naših najpoznatijih skladatelja, Ivo Josipović.

  Posebnost ovog luksuznog box-seta je što će svaki kupac moći slušati, gledati i čitati operu Lennon na 2 LP-ja, CD-u, DVD-u i Blu-Rayu, USB sticku i u knjizi. USB stick pored audio i video doživljaja opere Lennon, sadrži i partituru, dok se u knjizi na hrvatskom i engleskom jeziku nalaze: cjeloviti libreto, biografije skladatelja, libretistice, dirigenta i redateljice, glazbeni osvrti te galerija slika s premijere opere. Sve ovo čini box-set Lennon dosad najkompleksnijim diskografskim projektom, prvim takvim na ovim prostorima.

  Još u vrijeme predsjedničkog mandata, skladatelj Ivo Josipović priželjkivao je napisati operu baš o Lennonu jer ga je zaintrigirala njegova glazba, lik njegova ubojice Chapmana, ali i intrigantni međuljudski odnosi Lennona i njemu bliskih ljudi. Opisujući ga kao sociološki fenomen, u istoj mjeri kao i glazbenu ikonu, Josipović je smjestio Lennona i najbliže osobe iz njegova života u okvir opere od pet slika. Radnja opere koncentrirana je oko ubojstva Lennona, a odvija se od trenutka kad Chapman puca u Lennona pa do trenutka kad Lennon umire. U tom vremenu Lennon kroz fantaziju i agoniju u svojoj svijesti rekapitulira svoje odnose s najvažnijim osobama iz svog života.

  Libreto potpisuje Marina Biti, profesorica teorije književnosti i stilistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na koju je glazba Beatlesa i Lennona formativno djelovala. Libreto za operu u kraćoj formi napisala je na engleskom jeziku dok se cjeloviti na hrvatskom i engleskom jeziku nalazi upravo u knjizi ovog box-seta. U njemu se slušatelj i gledatelj upoznaje s činjenicama vezanim uz Lennonov život, njegovim razmišljanjima, aktivizmom i stvaralaštvom.

  U operi sudjeluje deset solista uz veliki simfonijski orkestar i zbor, a u glavnim ulogama su: Domagoj Dorotić (John Lennon), Marija Kuhar Šoša (Yoko Ono), Ozren Bilušić (Mark Chapman) i Dubravka Šeparović Mušović (May Fung Pang). Upravo su prvaci Hrvatskog narodnog kazališta, Marija Kuhar Šoša i Ozren Bilušić nagrađeni nagradom Marijana Radev, odnosno nagradom Vladimir Ruždjak za svoje impresivne izvedbe. Pohvale idu i orkestru kojim je dirigirao Ivan Josip Skender te
  zboru i baletu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Odličnu režiju Josipovićeve opere Lennon potpisuje Marina Pejnović.

  Opera Lennon je od iznimne glazbene i scenske važnosti. Njezina scenska sadržajnost prikazuje spektakularnu priču o ubojstvu slavnog člana sastava The Beatles upucanog na ulazu njegovog doma u New Yorku, 8. prosinca 1980. godine, nakon čega je glavno pitanje koje je intrigiralo svijet bilo: što je moglo pretvoriti obožavatelja u ubojicu čovjeka kojeg je obožavao?

  Hrvatski skladatelj Ivo Josipović pretočio je tu emotivnu temu u glazbu, komponirajući operu na inovativan i fascinantan način. Osim ugledne karijere u svijetu prava i politike, intenzivne glazbene karijere te napisanih više od pedeset komornih glazbenih djela za različite instrumente, komorni orkestar i simfonijski orkestar, Josipović je sada predstavio svoju prvu operu u kojoj možete uživati na ovoj snimci“, napisao je u jednom od osvrta u knjizi Dr. Adrian Eugen Hollaender.

  Opera Lennon premijerno je izvedena 22. travnja 2023. godine u HNK Zagreb, na zatvaranju Muzičkog biennala Zagreb, a postala je dio kulturnog projekta EU Opera Vision koji ima za cilj na video platformi svjetskoj javnosti predstavljati zanimljive operne produkcije iz europskih kazališta. Ovim box-setom postala je dostupna svim zaljubljenicima u operu i onima koji će, možda, upravo zbog ove opere to tek postati. (Croatia Records Press Release)

  IVO JOSIPOVIĆ – “Lennon” – 1. Prva slika – Dolje duboko ; Druga slika – Sve s moje liste želja ; Treća slika – U vremepolovu ; Četrvta slika – Karmički ruler ; Peta slika – Zamisli zauvijek mir

  Foto – Mara Bratoš

  https://crorec.net / https://webshop.crorec.hr /

  YT – Ivo Josipović – Lennon: My Precious List / Tango A tre

  YT – Ivo Josipović: Lennon – Imagine Peace Forever: Give Peace A Chance