• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ILIJA NEŠIĆ – Dark Clouds Over The Rainbows (A Tribute To Gram Parsons)

  ILIJA NEŠIĆ – Dark Clouds Over The Rainbows (A Tribute To Gram Parsons)

  ILIJA NEŠIĆ – Dark Clouds Over The Rainbows (A Tribute To Gram Parsons) / RnR Records, 2018 / CD, dig / country / Srbija

  Ilija Nešić je mladi i talentovani muzičar iz Ćuprije. Svoje prve muzičke korake odlučio je da suoči sa ostavštinom legendarnog Gram Parsonsa. Gram Parsons (pravim imenom Ingram Cecil Connor III) imao je kratak životni vijek – živio je od 1946. do 1973. godine. Bio je američki pjevač, tekstopisac, gitarist i pijanist. Parsons je najpoznatiji po svom radu s bendovima – The ByrdsFlying Burrito Brothers. On je popularizirao ono što je sam nazvao “Cosmic American Music“, hibrid country, rhythm and blues, soul, folk i rock žanrova. Snimao je kao solo umjetnik te s grupama – The International Submarine Band, The Byrds i Flying Burrito Brothers. Spajajući dva žanra – country i rock – učinio je da su postali nerazlučivi jedan od drugog. Stoga, ne čudi da je imao utjecaja na mnoge muzičke ličnosti. Ilija Nešić je prvi sa našeg regiona koji se posvetio radu Gram Parsonsa.

  DiskografijaDark Clouds Over The Rainbows (A Tribute To Gram Parsons) (RnR Records, 2018)

  A tribute to Gram Parsons su – Ilija Nešić (vokal, gitara, usna harmonika) ; Goran Jovanović Gibson (slide gitara)

  Album, “Dark Clouds Over The Rainbow(A Tribute To Gram Parsons), sadrži 8 pjesama izvedenih kroz akustičnu formu. Ilija nam prezentira pjesme iz različitih faza karijere Gram Parsonsa. Prvo, istakao bih hrabrost mladog Ilije Nešića da se uhvati u koštac sa repertoarom (nezasluženo) manje poznatog umjetnika. Ilijine interpretacije su emotivne i sa osnovnim ciljem da nam predstave pjesme Gram Parsonsa na jednostavan i prijemčiv način.

  Dok sam uređivao muzičko-informativne radijske emisije serijala Jeans generacija, u periodu 2004. do 2008. godine, tribute izvođači, više od njih 50, bili su često predstavljani u tim emisijama. Time sam im htio odati počast za ono što rade, pazeći, naravno, da su u tome dobri i iskreni. Sličnu ocjenu – dobar i iskren – mogao bih izreči i za rad Ilije Nešića.

  Postavlja se pitanje – što i kako dalje? Novi album posvećen Gram Parsons pjesmama, mislim da ne bi imao smisla. Bit će interesantno vidjeti kakvu odluku o nastavku svoje muzičke karijere će donijeti sam Ilija Nešić. Od toga će najviše i zavisiti da li će na srpskoj muzičkoj sceni ostaviti nekog većeg traga ili će, tek, ostati jedan od njih “milion“.

  Ilija Nešić – “Dark Clouds Over The Rainbow” (A Tribute to Gram Parsons) – 1. Hickory Wind (Gram Parsons / The Byrds) ; 2. Do You Know How It Feels To Be Lonesome (Gram Parsons International Submarine Band / Gram Parsons) ; 3. In My Hour Of Darkness (Gram Parsons) ; 4. Sin City (Gram Parsons) ; 5. One Hundred Years From Now (Gram Parsons / The Byrds) ; 6. Still Feeling Blue (Gram Parsons) ; 7. Six Days On The Road (Earl Green & Carl Montgomery) ; 8. Wheels (Chris Hillman / Gram Parsons)

  https://www.facebook.com/ilija.nesic777 / https://www.facebook.com/RnRRecordsTMM /

  YT – Ilija Nešić – Wheels

  YT – Ilija Nešić – Hickory Wind