• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HOLOGRAPHIC HUMAN ELEMENT – Philophobia

  HOLOGRAPHIC HUMAN ELEMENT – Philophobia

  HOLOGRAPHIC HUMAN ELEMENT – Philophobia / Spona Music, 2017 / CD, digital / experimental, modern classic, new age, progressive post-rock / Bosna i Hercegovina

  Holographic Human Element je instrumentalni bend koji je 2011. godine osnovan u Travniku, Bosna i Hercegovina. Bend svira eksperimental i modernu klasiku, sve protkano elementima new age i progresivnog post-rock elementima. Bend na pitanje: “Odakle dolazite?” odgovara sa: “Od srca!“. Od polovine 2013. godine, Holographic Human Element počinje sa javnim nastupima. Nakon samo četiri sporadična pojavljivanja pred publikom, menadžer benda, The Ocean, bira ih među ponuđenim bendovima za predgrupu na koncertu u sarajevskom Domu mladih. Iste godine proglašeni su najperspektivnijim bendom u narednoj, 2014. godini. Nakon više od 30 nastupa širom Evrope, u 2015. godini, bend ulazi u studio radi snimanje debitantskog albuma “Philophobia“.

  Važnije nagrade koje bilježe članovi benda Holographic Human Element su:

  48. Gitarijada Zaječar, Srbija, 02-08-2014 – prvo mjesto – sveukupni pobjednici
  New Wave Fest, Hadžići, Bosna i Hercegovina – 30-08-2014 – drugo mjesto
  Gitarsko takmičenje, Mostar, Bosnia i Hercegovina – 19-06-2015 – nagrada za najboljeg bass gitaristu
  Takmičenje bendova, Ratkovo, Srbija – 31-07-2015 – nagrade za najbolji bend i najboljeg bubnjara

  DiskografijaThe Sun Is A Perfection That Blinds Us All (EP, 2013) ; Philophobia (Spona Music, 2017)

  Članovi benda Holographic Human Element su: Tihana Martinović (synths & keyboards) ; Adnan Đonlić (guitar) ; Ajdin Škulj (drums)

  Prvo da riješimo jednu dilemu – što označava riječ filofobija. Riječ philophobia označava iracionalni strah od zaljubljivanja. Kada smo to razjasnili – idemo dalje.

  Oko travničkog Alter Art studija, koji vodi agilni Darko Saračević, nastalo je nekoliko travničkih grupa koje su u muzičkom smislu znatno obilježile tu sredinu. Nažalost, mnoge od njih, iz razno raznih razloga, bile su kratkog vijeka trajanja. Pod okriljem tog studija nastao je i bend Holographic Human Element, a i album, “Philophobia“, nastao je u tom studiju.

  Sa muzikom grupe Holographic Human Element sreo sam se na 48. Gitarijadi Zaječar, 2014. godine. Imali su jako zapažen nastup. Donijeli su muziku koja je svojom svježinom, originalnošću, iznenadila sve prisutne. Na kraju Gitarijade, pošto su odslušani svi takmičarski bendovi, zajedno sa ostalim članovima stručnog žirija, glasao sam za najbolji bend te Gitarijade. Holographic Human Element skupili su najviše bodova. Tada se desio jedan presedan. Neki članovi žirija su tražili da se glasanje ponovi jer su Holographic Human Element pobijedili “samo” sa jednim glasom više od drugoplasiranog benda. Svojim autoritetom sam se založio da se glasanje neće ponoviti, jer u pravilima glasanja niti piše, niti je rečeno, kolika treba da je minimalna bodovna razlika. Tako je bend Holographic Human Element i proglašen pobjednikom. Ta pobjeda je, između ostalog, značila snimanje albuma o trošku i organizaciji Gitarijade, ali se to nikada nije desilo (što je jedna druga priča).

  Srećom, ta neprijatna epizoda nije spriječila članove benda Holographic Human Element da nastave sa radom. Usprkos najnezavidnijoj situaciji (ekonomskoj, političkoj…) u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, u odnosu na ostale zemlje iz našeg regiona, rekao bih da ona prednjači u bendovima sa novim, savremenim, zvukom, na regionalnom nivou. Spomenut ću samo bend Dubioza kolektiv… Razmišljam, zašto je to tako. Možete biti ne znam koliko “komercijalni“, nitko se ovdje od toga neće “obogatiti“. Ako je već tako, nema se što (puno) izgubiti, ako se svira muzika koja se voli, muzika za koju se živi. Tog načela, rekao bih, držali su se i članovi benda Holographic Human Element.

  Zvučna slike benda Holographic Human Element puna je raznih izmjena. Iako sviraju samo tri muzičara, uspijevaju izgraditi interesantan zvuk koji plijeni punu pažnju. Meni, kao bivšem bass gitaristi, nedostaje zvuk bass gitare, nedostaje mi njihov nekadašnji član, Amer Sujoldžić – bass gitarista (koji je preselio u Zaječar). Prvih 7 tema sa albuma su autorski radovi članova benda, dok je pjesma  “Kad rasteš“, obrada pjesme travničke grupe Puls asfalta.

  Pohvalio bih poslovni potez zagrebačkog izdavača, Spona Music, koji je sve svoje resurse stavio u službu ovog izdanja, vjerujući da je na pravom putu, da je napravio dobar odabir. Ja mislim da nisu pogriješili i ovim putem ih podupirem.

  Holographic Human Element – “Philophobia” – 1. In Eternity We Are Trapped Together ; 2. For All the Lost Children ; 3. From the Depths of This Valley Shrouded by Mist in the Arms of the Cold Mountain Breeze Hurtlling Over the Darkest of Forests to the Restless Sea ; 4. You Don’t Have to Close Your Eyes to Dream My Dear ; 5. Sputnik Lost Control ; 6. Fragile Existence ; 7. Running Away, Reaching For 8. Kad rasteš

  https://www.facebook.com/Holographic.Human.Element / http://hhe.ba / http://www.spona.biz / https://www.facebook.com/pg/SponaMusic

  YT – Holographic Human Element – Fragile Existence

  YT – Holographic human element – Running away Reaching for (Live @ MKNŽ)

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *