• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  HELM – Predstavljanje

  HELM – Predstavljanje

  HELM – Predstavljanje

  Rock bend Helm djeluje iz Priboja na Limu, Srbija. Bend Helm (ime uzeto po staroslovenskom nazivu za Balkan), osnovali su 2011-te godine: Goran Takić Tolla – gitara i vokal ; Danilo Avramović Čoda – bass gitara i prateći vokal ; Mladen Bjelić Japanac – bubnjevi.

  Za sebe kažu: “Naša muzika žanrovski pripada tvrđem rock zvuku, dok sa tekstovima (pridajući im posebnu pažnju) pokušavamo da dotaknemo sve pore društvenog života, bilo da su oni tematikom ljubavni, socijalni, sarkastični ili apstraktni. Trudimo se da na našim koncertima izoštrimo oštricu kojom se ponosi dobar rock ‘n’ roll i prenesemo na publiku snagu poruke koju nosimo pesmama, usviranošću, dinamikom i gruvom. Kako je Balkan kroz svoje postojanje istorijski, politički i kulturno bio podložan svim mogućim i nemogućim uticajima, Istoka i Zapada, tako i bend Helm muzicira kombinujući sve te pravce i stapa ih u jedan autohtoni izraz i način tretiranja rock and roll-a.

  Finalisti smo 1. Belgrade Demo Festivala Live 2013 koji nam je omogućio da se predstavimo beogradskoj publici u klubovima, kao što su FEST, Danguba ili legendarna bina KST. Finalisti smo 47. Gitarijade Zaječar 2013. Pored velikog broja moto skupova, iste godine dobijamo pozive za “MOST Fest” u Bajinoj Bašti kao i “Drugom Stranom“ festival u Vrnjačkoj Banji.

  Logičan nastavak je debi-album koji smo snimili u studiju Underground u Beogradu (maj 2014. godine). Kritika i publika odlično prihvaćaju album i od lokalne brzo prerastamo u regionalnu koncertnu atrakciju. Novinarsku promociju smo održali u Teatar Akademiji 28 u Beogradu gde smo i nastavili sa koncertnim promocijama, prvo u kultnom klubu FEST, a zatim Dom omladine, Club Sioux, Mixer House… Kreću i pozivi iz Vojvodine – Bačka Palanka, Pančevo, Padina, Apatin, Subotica… Po pozivu Radio Beograda 202, imali smo čast da otvorimo prošlogodišnji “Arsenal Fest” u Kragujevcu. Tu se naše festivalske aktivnosti ne završavaju. Učestvovali smo na “Hill’s Up” festivalu na Zlatiboru i ono što nas posebno čini ponosnim je ponovni poziv na legendarnu 48. Gitarijadu Zaječar 2014. Velikim uspehom dosadašnje koncertne karijere smatramo nastup na Internacionalnom jazz festival – “Nisville 2015”. Helm je trenutno u fazi snimanja drugog albuma.

  Pored klubova, gdje je aktivan tokom cijele 2015. godine, bend Helm je imao zapažen nastup i na Internacionalnom jazz festivalu “Nisville 2015.”. Ostvareni su kontakti koji će im iduće (2016.) godine, na proljeće, omogućiti gostovanja i van granica Srbije, prvenstveno u Holandiji, Njemačkoj i Švajcarskoj.

  Naš ceo koncert u Nišu sniman je sa nekoliko kamera i biće uskoro prezentovan publici, čim završimo studijske poslove oko izlaska novog albuma“, kaže nam Tolla. “Trenutno, usviravamo pesme i najavljujemo početak koncertne promocije singlom i video spotom, ‘Ne za nas’. Spot je delom sniman u Kijevu u Ukrajini a delom tokom ‘Lim Festivala’ u Priboju. Ukraina je namerno odabrana jer ima neke paralele koje su se nama u bliskoj prošlosti dešavale. Pesma ‘Ne za nas’ nosi poziv na okupljanje oko progresivnih ideja, oko ljubavi, nauke i prirode i isključuje nametnute neprirodne podele u čovečanstvu.

  To je jako ekološka pesma, služiće za čišćenje mozgova i usijanih glava od stereotipnih bolesnih ideja u duboko zagađenim društvima. Tek kad sebe iznutra temeljno mentalno operemo, kad “očistimo” svoje okruženje, kad shvatimo prave vrednosti slobode, iskrenog prijateljstva, nauke i ljubavi… tek tada ćemo moći da se bavimo i terminom prave ekologije. Naravno, poznavajući današnji sistem vrednosti, da je to pišanje uz vetar, ali moje je da ukažem i da se borim za takve ideale“, dopunjuje Tolla.

  www.facebook.com/Helm.official

  YouTube – Helm – Ne za nas