• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HELEM NEJSE – Pola čovjek, pola jedan

  HELEM NEJSE – Pola čovjek, pola jedan

  HELEM NEJSE – Pola čovjek, pola jedan / Croatia Records, 2019 / CD, dig / trap, fusion / Bosna i Hercegovina

  Helem nejse je sarajevska omladinska organizacija koja se bavi muzičkom, radijskom i pozorišnom produkcijom. Smijeh, ples i hitovi koji su nastali u posljednjih nekoliko godina mukotrpnog bacanja rima na uistinu bombastične muzičke podloge, ono je što vas čeka na svakom njihovom koncertu. Interakcija sa publikom je ono što ih čini drugačijim od ostalih live bendova. Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rap, reggae, rock, etno, dub… opisuje muzički rad ove grupe. Tekstovi su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima iz društva i neposredne okoline. Grupa Helem nejse već četiri godine izvodi svoju autorsku teatarsku predstavu, “Sarajevski Dani terorizma“, koja se nalazi na stalnom repertoaru kultnog sarajevskog Kamernog teatra 55.

  Njihov debut album, “Go u gostima“, objavljen je aprila 2017. godine, a prate ga i video spotovi. Helem nejse godinama sarađuje sa grupom Dubioza kolektiv, sa Markom Louisom, Edom Maajkom, Frenkijem i mnogim drugim imenima sa regionalne muzičke scene. Do sada su svirali na brojnim festivalima kao što su – Exit Festival, Fest84, Seasplash Festival, Dfestival Dojran, Kaleidoskop, OK Fest, Mostar Summer Fest, Pomurski Poletni Festival, Ferragosto Jam, OPENS i CMC200 Fest 2019, Slavonski Brod…

  Regionalnim hitom “Kabadahija” ukrstili su snage sa beogradskim muzičarom Markom Louisom te su se javnosti predstavili sa još nekoliko singlova kao što su – “Debili“, “Smetljište historije” i “Sudinica“, kojima su najavili izazak svog drugog diskografskog izdanja, albuma, “Pola čovjek, pola jedan“. Taj album ukupno sadrži 14 pjesama. Album je izdat u formi CD-a, a dostupan je za slušanje / kupovinu i na raznim online servisima uključujući i YouTube kanal.

  DiskografijaGo u gostima (2017) ; Pola čovjek, pola jedan (Croatia Records, 2019)

  Helem nejse su – Stihomir Klepić Stihi ; Gaga ; DJ Toshi Domaćin ; Zlajs (bass) ; Riki (bubnjevi) – uz gosteMarko Stojanović Louis (perkusije) ; Mirza Sijerčić (saksofoni) ; Mario Ševarac (saksofon) ; Aleksandar Mitrović (gitare) ; Dino Šukalo (gitare) ; Vlada trubač (trube) ; Aleksandar Dragutinović (bass) ; Edvin Hadžić (bass) ; Rijad Šuta (bubnjevi) ; Ina Hamzić (prateći vokali)

  Helem nejse gledao sam u Slavonskom Brodu, tokom 4. CMC200 Slavonija Festa 2019, održanog 30. i 31.08.2019. godine. Mogu potvrditi da su imali primjeren prijem od strane prisutne publike što govori da su ovi momci našli pravu formu kako da se svide svojoj publici. Kod njih se, kao i na ovom albumu, radi o miksu raznih muzičkih stilova, ali svi oni korespondiraju sa općeprihvaćenom “modom” koja vlada trenutnom muzičkom scenom.

  Članovi ekipe Helem nejse, djeluju na više polja, paralelno – muzika, radio show, pozorište. Za sve to trebaju različite i specifične mogućnosti / profesionalna znanja. Ova ekipa ih je u priličnoj mjeri apsolvirala. Sinergijom svog rada na više umjetničkih polja, Helem nejse se sa velikom pažnjom prate dok su na stageu, gdje se, očito je, najbolje i osjećaju.

  Da ne bude sve idealno, potrudili su se sami članovi ekipe Helem nejse. Sama priča o njihovim velikim uspjesima i sva ta samohvala (“ko se hvali, sam se kvari“), nešto je što bi trebali reći – prvenstveno njihov rad, zatim njihova publika, pa muzički stručnjaci… Nažalost, rekao bih da je to postao trend, jer sam isti stav (samohvale) primjetio i kod mnogih drugih.

  Albumom “Pola čovjek, pola jedan“, Helem nejse na najboljem su putu da prošire bazu svojih obožavatelja i sljedbenika. Region će ih objeručke prihvatiti, jer im je muzika “moderna“, a poruke pjesama nas sve “bole“, podjednako.

  Helem nejse – “Pola čovjek, pola jedan” – 1. Jingle ; 2. A ja sam za to ; 3. Tarabuka ; 4. Smetljište historije ; 5. Kabadahija (ft. Marko Louis) ; 6. Zijo kamatar ; 7. Sudinica ; 8. Debili ; 9. Bolje bi ti bilo ; 10. Mahala ; 11. Kafa na aparatima (ft. Frenkie) ; 12. Nula (ft. DJ Mrki) ; 13. Pusti me da spavam ; 14. Prestač repat

  https://www.facebook.com/pg/helemnejs ; https://helemnejse.ba / https://www.deezer.com/en/album/91345432 /

  YT – Helem nejse (ft. Marko Louis) – Kabadahija

  YT – Helem nejse – A ja sam za to

  YT – Helem nejse (ft. Frenkie) – Kafa na aparatima