• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HASHIMA – Tideland

  HASHIMA – Tideland

  HASHIMA – Tideland / Self-released, 2015 / Digipack EP CD / fusion, jazz / Srbija

  Hashima je jazz muzički sastav iz Beograda, koji je nastao sa idejom da koncept slobodne improvizacije primjeni u okviru tipičnog jazz kvarteta. Improvizacije gravitiraju oko autorskih tema benda, kao i specifičnih aranžmana kompozicija koje ovaj kvartet donosi na svoj način i kao takve predstavlja svojim slušateljima. Jazz sastav Hashima ima specifičnu akustičnu jazz instrumentalnu postavu: kontrabas, tenor saksofon, bubnjevi i poluakustična jazz gitara. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obilježja sa sadržajima inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu – Hašimom.

  Postavu jazz quarteta Hashima čine – Srđan Mijalković (tenor saksofon) ; Igor Mišković (poluakustična gitara) ; Aleksandar Hristić (bubnjevi) ; Vanja Todorović (kontrabas) .

  Iz opravdanih razloga propustio sam 31. Belgrade Jazz Festival 2015. Taj festival u svom bogatom programu uvijek nudi prave jazz vrijednosti, ne zaboravljajući pri tome šansu da se predstave dati i domaćim vrijednostima. Činjenicu o kvalitetu podcrtava dobar izbor od strane njegovih za jazz kompetentnih organizatora. Poslije slušanja ovog EP CD izdanja, ne čudi me da se u prošlogodišnjem programu, rame uz rame sa poznatim svjetskim jazz veličinama, našao i srbijanski jazz kvartet, Hashima.

  Hashima - Omot

  Na čelu kvarteta je gitarista Igor Mišković. Zajedno sa svojim saradnicima iz sastava čini kolektiv koji nam nudi svoje viđenje muzike, u slobodnoj jazz formi. Svoje instrumentalne jazz kompozicije obogačuju motivima free jazza, klasične i ethno zaostavštine. Rade to maestralno. Slušajući ih, nema šanse da možete naslutiti slijedeći takt, melodijsku liniju. Ovi umjetnici pronalaze neočekivana muzička rješenja i vješto ih inkorporiraju u svaku svoju kompoziciju.

  Muzika jazz kvarteta Hashima u znatnoj mjeri je ambijentalna. Nazvao bih to velikom hrabrošću koju bi mnogi jazz “sigurnjaci” u velikom luku zaobišli. Hashima se na tom terenu odlično snalaze. Ako ste “open minded”, ako ste spremni na muzičke eskapade, uživat ćete u ovoj muzici. Ovo, ipak, nije muzika za tradicionaliste. Podržavam ovo što Hašima rade. Njihova muzika je van svih klišeja, a time su im mogućnosti za dalji razvoj neograničene. Hashima – samo naprijed.

  logo - Self released 3

  Hashima – “Tideland” – 1. Dance No. 2 ; 2. 2 PM ; 3. Tideland ; 4. Muted ; 5. Release ; 6. Harness .

  Foto: Tim Dickeson

  http://thehashima.com / www.facebook.com/hashimaband

  YouTube – Hashima – 2 PM (Live@DKSG, 2015)

  YouTube – Hashima – Dance No. 2 (Live@Radionica Integracije, 2014)

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .