• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HALKA – O ljubavi

  HALKA – O ljubavi

  HALKA – O ljubavi / Gramofon, 2014 / CD / sevdalinke / Bosna i Hercegovina

  Nekada su beogradski izvođači, ne nalazeći razumijevanja u vlasitioj sredini, svoju muziku plasirali putem zagrebačkih izdavača, a ima mnogo i suprotnih primjera, da su muziku zagrebačkih izvođača štampali izdavači iz Beograda. Pokazuje se, iznova i iznova, staro iskustvo – najteže je uspjeti u “svom selu”. Na ovu konstataciju ukazujem jer želim podvuči vrijednost onoga što radi sarajevska izdavačka kuća, Gramofon, na čelu sa Edinom Zupčevićem. Gramofon prepoznaje i pronalazi lokane (BiH) vrijednosti, uzima ih pod svoje okrilje i plasira u javnost. Što više, brine i o daljem razvoju njihovih karijera. Sličan slučaj, konkretno, imamo i u primjeru sarajevske grupe Halka.

  Ansambl Halka čine muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović. Članovi ansambla okupili su se u aprilu 2013. godine, a nakon susreta sa producentom Edinom Zubčevićem i potpisivanja ugovora za Gramofon, snimaju i izdaju svoj prvi album sa 14 pjesama, album Halka, 2013. Njihov prvi album je zamišljen, odsviran i produciran s idejom da konačni rezultat budu pjesme koje će biti vjerne onome što je najbolje u istoriji sevdaha. Halka odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, Omera Pobrića, Safeta Isovića, Himze Polovine i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća.

  Halka - CDNije prošlo dugo, godina dana, Halka ima novi album na tržištu, 12 sevdalinki objedinjenih imenom albuma – “O ljubavi” – izdat 2014. godine. Prvim slušanjem uočava se raznolikost u aranžmanskom pristupu – svaka pjesma ima svoju instrumentalnu posebnost. Sve ih, međutim, povezuje umilni glas vokala – Bože Vreće. Halka je uspjela ono što je u muzici najteže – postići originalnost svog zvuka – samim time – i svoju prepoznatljivost.

  Pjesme na albumu su izvorne i novokomponovane sevdalinke. One se isprepliću, tako se poredane jedna za drugom, da ne razaznajete koja je izvorna, koja je novokomponovana. To samo govori o kvaliteti kompozitora / muzičara koji nam ih podastiru za slušanje.

  Album sam odslušao u jednom dahu – bez prekida. Kada je završio – ostala je u zraku neka tišina – želja da ga poslušam još jednom, ispočetka. Meni, kao starom rockeru, to se ne dešava često. Halka je uspjela zaokupiti moju pažnju, osvojiti me svojim interpretacijama. Vjerujem, ako odvojite svoga vremena da ih poslušate, slično će se desiti i vama. Probajte, nemate što izgubiti. Sevdalinka nije od jučer – bila je i bit će. Njenoj dugovječnosti pomoći će i ovo izdanje.

  halka.ba / www.facebook.com/halkasarajevo / www.gramofon.ba

  YouTube – Halka – Kiša bi pala

  Autor:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com