• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  GLENN RICH ORCHESTRA – Piano Pearls

  GLENN RICH ORCHESTRA – Piano Pearls

  GLENN RICH ORCHESTRA – Piano Pearls / Silvestar Glojnaric – Glenn Rich Orchestra, CDBaby, 2019 / Digital / romantic instrumental, piano and strings / Hrvatska

  Silvestar (Silvije) Glojnarić, alias, Glenn Rich, rođen 1936. godine, hrvatski je kompozitor, aranžer, dirigent, bubnjar, urednik i muzički producent. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Zagreb. Bubnjeve je počeo svirati 1950-ih, u plesnim i jazz sastavima. Za RTZ radi od 1959. godine, isprva kao bubnjar Plesnog orkestra, a od 1984. godine kao dirigent Zabavnog orkestra. Od 1989. do umirovljenja, 1992. godine, ponovo je dirigent Plesnog orkestra. Svirao i u Simfonijskom orkestru. Istovremeno, bio je član malih jazz sastava. Pratio je strane vokalne i instrumentalne soliste, vodio vlastite orkestre (Big Brass, Glenn Rich Orchestra), radio kao aranžer i kompozitor za Veliki jazz orkestar Njemačkog radija u Berlinu. Tokom 1970-ih, nastaju mnoge od njegovih najizvođenijih kompozicija. Od 1997. godine, ponovo je šef i dirigent Plesnog orkestra HRT-a, urednik i producent. Muziku za balet, “Stanari kuće br…“, komponovao je za RTZ, a premijera je bila 1974. godine. Uz brojne nagrade na festivalima, dobio je 1998. godine priznanje HRT-a za promociju hrvatske muzike, nagradu Hrvatskog društva skladatelja Miroslav Sedak Benčić, 2003. godine, diskografsku nagradu Porin, 2005. godine za zasluge u kulturi, odlikovan je 2009. godine, Odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

  Diskografija Glenn Rich Orchestra – Jimmy Stanić & Glenn Rich Orchestra – Jimmy Stanić & Glenn Rich Orchestra (LP, Jugoton, 1985) : Piano Pearls (Silvestar Glojnaric – Glenn Rich Orchestra, CDBaby, 2019)

  Sama definicija data na web platformi CDBaby, koja i hostira materijal sa albuma “Piano Pearls“, na nalbolji način definiše muziku sa ovog albuma. Radi se o 17 kompozicija, romantičnih instrumentala kreiranih za pijano i gudače. Dodatno, za ovu vrstu muzike se kaže da je easy listening (za lagano slušanje). Ona to doista i jeste. Cijeli album odiše prijatnom i smirenom atmosferom. Vodeći instrument je pijano (klavir)  i njime su (uz gudače) i odsvirani ovi divni instrumentali – zato se album tako i zove – “klavirski biseri“.

  Glenn Rich (Silvije Glojnarić) je manirom velikog i istinskog majstora komponovanja, aranžiranja, sigurnog vođenja orkestran, dao svim, ovdje prezentovanim kompozicijama, neprolaznu vrijednost. Neopisivo je veliki značaj ovog umjetnika na hrvatskoj muzičkoj sceni. Zabolilo me je, a i uvrijedilo, da dodam, kada sam na YouTube kanalu našao pjesme sa albuma, “Piano Pearls“, dva linka su data dole, a za godinu dana su imale jedno ili dva slušanja. Sramota. Koga za to okriviti? Baš danas je uvaženi hrvatski muzičar, Toni Starešinić, prenio je na svom Facebook profilu napis autra, Zorana Stajčića –  Apel radijskim stanicama HRT-a (Postoji glazba i izvan estradnih okvira). Poenta tog apela je da pored estradne muzike, postoji još mnogo drugih muzičkih vrsta, ali one nemaju pristupa u TV i radio eterima tog lanca od 130 TV i radijskih stanica. Dio odovora na moje, naprijed izrečeno pitanje, upravo se dijelom i nalazi u tom apelu. Uglavnom, TV i radio su se od obrazovnih ustanova, pretvorili u sredstvo “zabavljanja” narodnih masa.

  Negdje sam davno pročitao – ako želiš da sviraš ispred 100 ljudi, završi Berklee. Ovi ostali, uglavnom neškolovani, punit će klubove i dvorane. Prava muzika, ona od kvalitete, nije dobila šansu da bude bolje predstavljena i to za posljedicu ima da je detaljnije poznaje tek mali krug muzičkih konzumenata.

  Bez obzira na sve, Glenn Rich (Silvije Glojnarić) je albumom “Piano Pearl” napravio djelo koje će se, prije ili kasnije, ugraditi u temelje hrvatske orkestralne muzike, kao i njegov autor.

  Glenn Rich Orchestra – “Piano Pearls” – 1. Spring Flowers ; 2. Stillness ; 3. Asd ; 4. Song of Joy ; 5. Quietly, Quietly ; 6. Time for Us ; 7. With Lots of Memories ; 8. In the Early Evening ; 9. Wind in the Hair ; 10. That Day ; 11. Song for My Baby ; 12. Little Doll ; 13. Long Journey ; 14. Summer Shadows ; 15. In the Evening ; 16. Gentle Memories ; 17. At the End of All Ballads

  Vezani link – SILVIJE GLOJNARIĆ – Četiri lica jazza (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/glenn.rich.3 / https://store.cdbaby.com/cd/glennrichorchestra /

  YT – GLENN RICH ORCHESTRA – That Day (Piano Pearl, album)

  YT – GLENN RICH ORCHESTRA – Wind in the Hair (Piano Pearl, album)