• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  GALIJA – U Tuzli (31-03-2016)

  GALIJA – U Tuzli (31-03-2016)

  GALIJA – U Tuzli (31-03-2016)

  Niški bend Galija, konačno je u kompletnom sastavu nastupio u Tuzli. Zadnji puta je to bilo maja 1991. godine, kada su nastupili u Vrtiću na Slanoj Banji. Oni kao da su predodređeni da nam dođu u presudnim trenucima – te 1991. godine bili su pred rat, a ove, 2016. godine, upravo na dan donošenja važne haške presude. U oba slučaja, tuzlanska publika ih je dočekala i ispratila sa dignitetom.

  Galija je stupila na scenu tuzlanskog Kluba Palma u punom sjaju. Publika je već dupkom ispunila prostor kluba i nestrpljivo ih je dočekala. Neša se pohvalio sa činjenicom da ta grupa djeluje 40 godina, a koncert je započet pjesmom “Gospi”, sa prvog albuma grupe Galija – “Prva plovidba” (izdat 1979. godine). Moje lično iskustvo sa Galijom datira od 1978. godine kada sam ih, služeći vojni rok u Nišu, gledao u amfiteatru niške tvrđave, tokom takmičenja lokalnih bendova, kada je Galija nastupila kao gost programa. Već tada su privukli moju pažnju, a da je ona bila opravdana, dokazali su već svojim prvima albumom izdatim naredne godine. Potvrde njihove kvalitete donosili su i njihovi naredni albumi.

  Galija svira, a tuzlanska publika zna i u horu prati svaku njihovu pjesmu. Neša je iskusan frontman i zna kako podgrijati atmosferu. Tok koncerta ima visoku tenziju i ona ne pada od prve do zadnje pjesme. To mogu samo iskusni. Najveću euforiju, prirodno, izazivaju njihove ljubavne pjesme. Mnogobrojnu publiku, u velikoj mjeri, činili su mladi koji su čak i mlađi od mnogih pjesama izvedenih te večeri, ali su ih oni znali i dali si oduška pjevajući ih uz grupu Galija. Ovaj koncert privukao je raznu publiku – pored već pomenute omladine – bilo je i onih sredovječnih, onih koji su odrastali uz Galiju. U koncertom prostoru zapazio sam i tuzlanskog gradonačelnika, kao i mnoge tuzlanske umjetnike – slikare, muzičare, ljude iz svijeta kojima daske život znači i mnogo ostalih.

  Gitarista benda, moj stari Facebook prijatelj, Dragutin Guta Jakovljević (kojega, konačno, sretoh uživo), reče mi da je zadnji CD grupe Galija izašao prije nekih 5 godina. To, naravno, i nije podatak za pohvalu. U ljudskom biću je da se dokazuje, da istražuje, da ide dalje… Grupa Galija odlično funkcionira i sa svojim starim pjesmama, samo mi (poput mene), rjetki, imamo taj poriv da želimo još i još i još. Slavna grupa The Rolling Stones može sada izdati pet albuma sa svojim novim pjesmama, ali će svi htjeti da čuju one njihove stare hitove – (I Can’t Get No) Satisfaction, Get Off Of My Cloud, Paint It Black, Miss You, Sympathy For Devil i da ne nabrajam dalje. To je valjda u ljudskoj psihi – nekada je bilo ljepše i svi se radije vraćamo u to nekada nego da se predamo (okrutnoj) stvarnosti.

  Bilo bi dobro, i za naše tijelo i za naš duh, da je više ovakvih koncerata u kojima se slavi ljubav, na kojima publika saobraća sa izvođačima. Tu su svi na dobitku. U svakom slučaju, ovaj koncert je najavljivan kao nezaboravan. On je svojom realizacijom to i dokazao. Nadam se da do narednog dolaska ove grupe u Tuzlu neće opet trebati proći 25 godina. Otiće im dosta publike Bogu na pravdanje.

  Za kraj, a možda je to moglo biti i na početku ovog teksta – da nabrojim aktere ovog koncerta – one koji su bili na stageu Kluba Palma – Nenad Neša Milosavljević – vokal, akustična gitara, usna harmonika ; Predrag Peca Milosavljević – vokal, daire ; Boban Čalton Pavlović – bubnjevi ; Dragutin Guta Jakovljević – električna gitara ; Slaviša Stenli Pavlović – bass gitara ; Ivan Ilić – klavijature ; Goran Antović – klavijature.

  Set lista koncerta u Tuzli (31-03-2016). – vidjeti sliku:

  Palma - Galija - Set List - 31-03-2016 (dev) (1 of 1)

  www.galija.rs ; www.youtube.com/galijavideo ; soundcloud.com/galija

  Fotografije: Dragutin Matošević

  YouTube – Galija – Još Uvek sanjam

  YouTube – Galija – Digni ruku

  Za sve vas koje to zanima – slijedi detaljan opis karijare grupe Galija, preuzet sa njihove zvanične web pretentacije. Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine. Nenad Milosavljević, osnivač i lider grupe Galija, već tada poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar (vokal, akustična gitara, usna harmonika) okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi “Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša.

  Prva proba grupe održana je 04.01.1976. godine u prostorijama Doma kulture u Nišu. Nenada Milosavljevića na probi i tokom predstave pratili su Goran Ljubisavljević – Gorča (gitara), Predrag Branković (bas), Nenad Tančić – Tanča (bubnjevi), Bratislav Stamenković – Čaki (klavijature) i Predrag Milosavljević (prateći vokal).

  Dogovor o osnivanju grupe postignut je u niškoj kafani “Galija” poznatoj po tome što su se u njoj okupljali umetnici i boemi grada Niša. Posle početnih lutanja u traženju imena za grupu, naziv legendarne kafane preuzet je i usvojen kao najbolje rešenje.

  1978. – Prvi značajan uspeh Galija je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine nastupajući u sastavu: Nenad Milosavljević (vokal, akustična gitara, usna harmonika), Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas), Boban Pavlović – Čalton (bubnjevi) i Zoran Stanković (klavijature).

  Nekoliko meseci posle pobede na Zaječarskoj gitarijadi Galija je nastupila (sa novim klavijaturistom Ljubodragom Vukadinovićem) na Omladinskom festivalu u Subotici, gde je proglašena za istinsko otkrovenje finala festivala “Omladina 78”.

  Tokom 1978. godine Galija nastupa kao predgrupa na turneji grupe Smak.

  Koncert Galije u “Studiju M” u Novom Sadu (zajedno sa domaćom džez grupom “Meta džez sekcija”) bio je uvod u zapažen nastup na novosadskom “BOOM festivalu 78” krajem 1978. godine. Tada grupa Galija dobija ponudu od Produkcije gramofonskih ploča Radio televizije Beograd za snimanje svog prvog albuma.

  Decembra 1978. godine počinje snimanje prvog albuma. To snimanje završeno je naredne 1979. godine. Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd objavila je prvi album grupe Galija u julu 1979. godine.

  1979. – Album “Prva plovidba” snimljen je u Studiju 5 PGP RTB u Beogradu. Pesme “Gospi”, “Avanturista” i “Decimen” izdvajaju se kao prvi i do danas zapamćeni hitovi grupe Galija. Braća Predrag Milosavljević (tekstovi) i Nenad Milosavljević (muzika) uspostavljaju, već na prvom albumu, saradnju koja će godinama biti noseća kreativna autorska snaga grupe Galija.

  Koncertna promocija prvog albuma održava se u avgustu 1979. godine na velikoj Letnjoj pozornici u Nišu. Istinsku potvrdu prihvaćenosti i popularnosti Galija dobija odmah potom na velikom rok spektaklu, koncetu grupe Bijelo dugme na stadionu JNA u Beogradu. Nastupajući zajedno sa još devetnaest grupa pred 70.000 posetilaca, Galija ostavlja izvanredan utisak. To je ujedno i poslednji koncert prve postave grupe Galija, koju napuštaju Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas) i Ljubodrag Vukadinović (klavijature). Novi članovi Galije postaju Bratislav Stamenković (gitara), Zoran Radosavljević (bas) i Nebojša Marković (klavijature).

  1980. – Ovako obnovljena postava Galije završava snimanje drugog albuma u Studiju 5 PGP RTB početkom 1980. godine. Objavljen u maju, album “Druga plovidba” promovisan je već u junu koncertima u Beogradu (Dom omladine) i u Nišu (Hala Čair).

  Tokom leta 1980. Galija nastupa u Splitu i Makarskoj. Na festivalu “Split 80” organizovano je spektakularno netakmičarsko rok veče na fudbalskom stadionu Poljud gde Galija svira zajedno sa još trinaest grupa. Iste godine, započinju Galijini letnji nastupi u Makarskoj, gradu na Jadranu. Ti nastupi ponavljaće se svakog leta tokom narednih 9 godina.

  Izuzetan uspeh Galijinih koncerata 1980. godine u Zenici (sala koja regularno prima 2.000 ljudi za koncert Galije bila je ispunjena sa 3.000 posetilaca) i u Sarajevu (Dom mladih “Skenderija” u kome se, umesto običnog nastupa, dogodio pravi spektakl) početak je izvanredne prihvaćenosti grupe Galija u čitavoj Bosni i Hercegovini.Grupu 1980. godine privremeno (zbog služenja vojnog roka) napušta bubnjar Boban Pavlović (uz braću Nenada i Predraga Milosavljevića, praktično jedini stalni član grupe tokom čitavog njenog postojanja). Njega privremeno zamenjuje Zoran Stamenković.

  Ovaj period rada grupe Galija karakteriše česta promena sastava grupe. Galiju napušta klavijaturista Nebojša Marković koga, kratkotrajno, zamenjuju prvo Jovan Mitić a zatim Bane Božinović, da bi se na tom mestu kao klavijaturista Galije ustalio Dragan Miloradović. Umesto bubnjara Zorana Stamenkovića u grupu dolazi Ljubomir Mišić koji tu ostaje do 1982. godine kada se Boban Pavlović vraća u grupu. Gitaristu Bratislava Stamenkovića prvo zamenjuje Dušan Radivojević, a potom Bane Radulović.

  1982. – Treći album grupe Galija “Ipak verujem u sebe” snimljen je u Beogradu, u studiju “Plava šupa” i u Studiju 5 PGP RTB. Objavljen 1982. godine, album donosi hitove “Još uvek sanjam” , “Burna pijana noć” i “Put”.

  1982. godine Galija nastupa kao predgrupa na koncertu Džo Kokera (Joe Cocker) u hali Pionir u Beogradu.

  1983. – U junu 1983. godine Galija održava veliki koncert u Beogradu na Tašmajdanu, sa beogradskom grupom Potop i niškom grupom Kerber kao gostima koji otvaraju koncert. Lider grupe Potop, klavijaturista Aleksandar Lokner, uskoro postaje član Galije.

  Sa novim klavijaturistom Galija u oktobru 1983. godine snima četvrti album “Bez naglih skokova” u studiju “Strawberry” u Mančesteru (Velika Britanija). Producent albuma je Gordon Rouli (Gordon Rowley), basista grupe Nightwing.

  Prvobitno ponuđen Jugotonu iz Zagreba, album je ipak objavljen u izdanju PGP RTB, 1984. godine.

  Krajem 1983. godine grupa Galija je, zbog svojih nastupa na jadranskoj obali i posebno zbog letnjih koncerata u Makarskoj, u anketi za istraživanja omladinskog turizma proglašena za najbolji događaj uživo na obali. Koncerti u Bosni i Hrecegovini, Vojvodini i Makedoniji tokom 1983. godine bili su za Galiju takođe veoma uspešni. U niškom “Muzičkom klubu 81” Galija priređuje izvanredno posećene koncerte svake nedelje nepunih godinu dana.

  Klavijaturista Aleksandar Lokner napušta Galiju 1983. godine i njega, ne zadugo, zamenjuje Aleksandar Ralev. Grupi se, iste godine, kao drugi gitarista pridružuje Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roscam).

  1986. – Peti album grupe Galija “Digni ruku” snimljen je u studiju “O” u Beogradu. Objavljen je 1986. godine u izdanju PGP RTB. Album nosi veliki naslovni hit – pesmu “Digni ruku”. Gitarista Bane Radulović posle snimanja ovog albuma napušta grupu. Na njegovo mesto dolazi gitarista, klavijaturista i flautista Bratislav Bata Zlatković.

  Sve tekstove pesama na prvih pet Galijinih albuma (osim za pesme “Gospi” i “Decimen”) napisao je Predrag Milosavljević. Međutim, susret grupe Galija i pesnika Radomana Kanjevca potpuno menja pristup autorstvu Galijinih pesama. Prema ideji Radomana Kanjevca, Galija odlučuje da realizuje trilogiju – objavljivanje tri albuma u kojima tekstovi pesama govore o sudbini ljudi na Balkanu u vremenu koje je najavljivalo raspad Jugoslavije.

  Predrag Milosavljević kao tekstopisac učestvuje samo na prvom albumu (”Daleko je Sunce”) ove muzičke trilogije. Na drugom (”Korak do slobode”) i trećem (”Istorija, ti i ja”) sve tekstove pesama piše Radoman Kanjevac.

  1998. – Prvi album ove trilogije pod nazivom “Daleko je Sunce” (prema romanu Dobrice Ćosića), snimljen u studiju “Ša-na-na” u Beogradu, objavljuje PGP RTB 1988. godine. Novi gitarista, klavijaturista i flautista Bratislav Bata Zlatković predstavlja se na ovom albumu i kao značajno autorsko pojačanje u Galiji. Brojni gosti učestvuju u realizaciji albuma (Kornelije Kovač – klavir, Aleksandar Lokner – klavijature, Nenad Stefanović Japanac – bas gitara, orkestar Fejata Sejdića, itd). Pesme dobijaju naslove prema imenima književinih dela Branka Ćopića, Ive Andrića, Laze Lazarevića i Alekse Šantića.

  Album “Daleko je Sunce” koncertno je promovisan u beogradskom Domu omladine i u niškom “Muzičkom klubu 81”. Ovim promotivnim koncertima Galija je proslavila deset godina rada.

  1989. – Drugi album trilogije, “Korak do slobode” (PGP RTB, 1989) snimljen je u Studiju 6 Radio televizije Beograd. Na snimanju albuma kao gosti učestvuju pevač grupe Kerber Goran Šepa i trubač Boban Marković. Bas gitaru na ovom albumu svira Slaviša Pavlović Stenli. Album donosi brojne hitove: “Na tvojim usnama”, “Kopaonik”, “Korak do slobode” “Kad me pogledaš”. I ovaj album Galija koncertno promoviše u beogradskom Domu omladine i u Nišu, velikim koncertom pred oko 20.000 ljudi u Dušanovoj ulici.

  Basista Zoran Radosavljević posle albuma “Korak do slobode” napušta Galiju. Zamenjuje ga Dušan Karadžić.

  1990. – Početkom 1990. godine Galija, zajedno sa Ribljom Čorbom, Valentinom, Viktorijom i Bajagom i Instruktorima nastupa na trodnevnom festivalu u Temišvaru, u Rumuniji. Manifestacija “Tri dana roka za Temišvar” puni salu “Olimpija” koja prima 20.000 ljudi.

  Kompilacija “Još uvek sanjam (Najveći hitovi)” objavljena je 1990. godine sa promenjenim aranžmanima za pesme “Gospi”, “Još uvek sanjam”, “Digni ruku”, “Put” i “Burna pijana noć” snimljenim u Studiju 13 Radio Beograda.

  1991. – Naredne 1991. godine objavljen je album “Istorija, ti i ja” kojim je trilogija po zamisli Radomana Kanjevca završena.

  Album “Istorija, ti i ja” (snimljen u studiju RTV Crna Gora u Podgorici, u Studiju 13 PGP RTB u Beogradu i u Studiju Rokoko u Zagrebu) sadrži neke od najvećih Galijinih hitova: “Skadarska”, “Stare trube”, “Da me nisi”, “Seti se maja”. Na albumu gostuju ansambl Renesans, klavijaturista Aleksandar Lokner, basista Slaviša Pavlović Stenli i frulaš Bora Dugić, a muzički producent je Nikša Bratoš.

  Gitarista Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roscam) 1991. godine napušta Galiju. Njegovo mesto zauzima beograđanin Dragutin Jakovljević, čiji je prvi nastup sa Galijom 11. juna 1991. na stadionu FK Zemun, gde je Galija gost/predgrupa na velikom koncertu čuvenog kantautora Boba Dilana (Bob Dylan).

  14. septembra 1991. Galija nastupa u čuvenom sarajevskom klubu FIS, ne sluteći da će, zahvaljujući ratovima na tlu bivše SFRJ, to biti njihov poslednji nastup u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u narednih 20 godina.

  Kompilacija “Ni rat ni mir” (Odlomci iz trilogije) objavljena je 1991. godine. Ova kompilacija sadrži i dve nove pesme: “Pravo slavlje” i “Na Drini ćuprija” (prvobitno zabranjene od strane urednika PGP RTB, snimljene za album “Daleko je Sunce”). Gitare u ovim pesmama svira Dragutin Jakovljević, klavijature Saša Lokner, a muzički producent je Saša Habić. Singl sa ove dve pesme podeljen je kao poklon posetiocima Galijinog koncerta u Sava centru u Beogradu decembra 1991. godine.

  1992. – Godinu dana kasnije, 25. decembra 1992. godine Galija ponovo nastupa u Sava centru u Beogradu, na završnoj svečanosti proslave stogodišnjce Srpske književne zadruge. Koncert je održan pod nazivom “Jednom u sto godina”. Posetiocima koncerta kao poklon podeljen je novi singl sa Galijinim obradama pesama “Sanjam” grupe Indeksi i “Mi nismo sami” grupe Film. U snimanju ovih pesama učestvuju gitarista Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Aleksandar Lokner i Slaviša Pavlović Stenli. Producent je Saša Habić.

  1993. – Početkom 1993. godine gitarista, klavijaturista i flautista Bratislav Bata Zlatković i basista Dušan Karadžić napuštaju Galiju. Novi klavijaturista postaje Oliver Jezidić a novi bastista je Bratislav Milošević.

  1994. – Dvostruki album “Karavan” snimljen na Kipru 1993. godine objavljen je početkom 1994. u izdanju PGP RTS. Uz Radomana Kanjevca, na albumu “Karavan” ponovo se kao tekstopisac pojavljuje Predrag Milosavljević. Ovo je poslednji album grupe Galija na kojem je Radoman Kanjevac sarađivao kao tekstopisac. Akustične gitare na ovom albumu svira poznati studijski gitarista Dragan Jovanović Krle, a producent je Aleksandar Saša Habić.

  Tokom leta 1994. album “Karavan” promovisan je nizom velikih koncerata u gradovima Srbije na otvorenom prostoru. U Beogradu, u parku ispred Skupštine grada, na koncertu Galije bilo je prisutno oko 150.000 ljudi a u Nišu u parku Čair okupilo se više od 100.000 posetilaca. Naredne godine, Galija promoviše album “Karavan” u Crnoj Gori velikim koncertima na trgovima u Podgorici i Nikšiću.

  1996. – Album “Trinaest” snimljen je u Novom Sadu u “Studiju M” i u studiju “Dum Dum” početkom 1996. godine, kada je i objavljen. Pored tekstova Predraga Milosavljevića, album “Trinaest” sadrži pesme sa stihovima pesnika Stevana Raičkovića, Petra Pajića, Branka V. Radičevića, Dejana Medakovića i Manojla Gavrilovića. Hammond klavijature na ovom albumu kao gost svira Ogi Radivojević. Album je koncertno promovisan u hali “Čair” u Nišu i u Studentskom gradu u Beogradu.

  1997. – Kompilacija “Večita plovidba” objavljena je 1997. godine. Iste godine Galija u Studiju “Pink” u Zemunu i u Studiju “O” u Beogradu snima i objavljuje album “Voleti voleti” (PGP RTS). Predrag Milosavljević pre snimanja albuma “Voleti voleti” napušta grupu Galija, a tekstove svih pesama na ovom albumu napisao je Slobodan Kostadinović (1952-2003).

  Galiji se na snimanju albuma i tokom njegove koncertne promocije pridružuje gitarista Aleksandar Ranđelović Ranđa (Neverne bebe). Klavijature na albumu “Voleti voleti” svirao je, kao gost, Milan Đurđević (Neverne bebe). Slaviša Pavlović Stenli, dotadašnji Galijin studijski basista, postaje njen stalni član. Pisanjem aranžmana za hit pesmu “Kotor”, kao i koaranžiranjem celog albuma, gitarista Dragutin Jakovljević se pozicionira kao pokretačka snaga novog, modernijeg zvuka grupe Galija.

  Album “Voleti voleti”, osim velikog hita “Kotor”, donosi i hit pesme “Pismo”, “Kaća” i “Milica”. Objavljen krajem 1997. godine, album je prvo promovisan koncertima u sportskim dvoranama u Prištini i Banja Luci (odmah po objavljivanju albuma) a naredne 1998. godine koncertima u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Sava centru u Beogradu i u hali “Čair” u Nišu. Klavijature na ovim koncertima svira Aleksandar Lokner.

  1998. – Koncertna promocija albuma “Voleti voleti” u hali “Čair” u Nišu snimljena je i objavljena 1998. godine pod nazivom “Ja jesam odavde” kao prvi Galijin koncertni album. Na tom albumu, kao i na celoj turneji, svira, po mišljenju mnogih kolega i fanova, jedna od najboljih postava grupe Galija: bubnjar Boban Pavlović, gitaristi Dragutin Jakovljević i Saša Ranđelović, klavijaturista Aleksandar Lokner, basista Slaviša Pavlović, prateći vokali Gordana Svilarević i Ivana Ćosić i, naravno, Nenad Milosavljević.

  1999. – Album “Južnjačka uteha” sniman je u studiju “Pink” u Zemunu tokom 1999. godine. Objavljen krajem 1999. godine (PGP RTS), album sadrži Galijine obrade tradicionalne muzike Srbije i Makedonije. Sa albuma ” Južnjačka uteha” posebno se izdvajaju pesme “Dimitrijo” i “Kalčina kafana”. Klavijature na ovom albumu svira Aleksandar Lokner, a kao koproducent potpisuje se Dragutin Jakovljević.

  XXI vek

  Tokom 2000, 2001. i 2002. godine Galija održava niz koncerata uglavnom na otvorenom prostoru u gradovima Republike Srpske. Klavijature na ovim koncertima svira Jan Vrba. Veliki broj posetilaca Galijinih nastupa u Republici Srpskoj i medijska eksponiranost tih koncerata ukazuju na Galijinu popularnost na teritoriji nekadašnje Bosne i Hercegovine.

  2003. – Novogodišnjim koncertom na Trgu Slobode u Nišu na početku 2003. godine (uz direktan televizijski prenos) Galija proslavlja izuzetan uspeh muzike za film “Zona Zamfirova”, čiji je autor Nenad Milosavljević. Predrag Milosavljević se, kao tekstopisac i pevač, na ovom koncertu vraća u grupu Galija.

  Tokom 2003. godine grupa Galija u studiju Laze Ristovskog u Beogradu snima album “Dobro jutro, to sam ja”. Na ovom albumu klavijature, kao gost, svira Laza Ristovski (1956-2007), a prateće vokale pevaju sestre Aleksandra i Kristina Kovač. Muzičku produkciju zajedno potpisuju Nenad Milosavljević i Dragutin Jakovljević. Album je objavljen 2005. godine nakon snimanja televizijskih spotova za pesme “Vera”, “Ti možeš sve” i “Možda sam lud” u Trebinju (Republika Srpska). Na koncertnim promocijama albuma “Dobro jutro, to sam ja” klavijature svira Ivan Ilić.

  Tokom 2006, 2007. i 2008. godine Galija nastupa, uglavnom na koncertima na otvorenom prostoru, u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Na poziv organizatora Beer Festa 2008. godine, Galija nastupa na ovom festivalu pred velikim brojem posetilaca. Na ovom koncertu gitaru svira Miloš Krstić, koji tom prilikom postaje stalni član grupe.

  2009. – 2009. godine PGP RTS objavljuje kompilaciju “The Best of Galija” najavljujući tridesetogodišnjicu Galijine diskografije.

  Iste godine Galija gostuje na festivalu “Back To the Village” u Niševcu. Na ovom koncertu klavijature svira Aleksandar Stevanović.

  Proslavljajući tri decenije neprekidne saradnje sa Produkcijom gramofonskih ploča Radio televizije Srbije, grupa Galija objavljuje trostruko izdanje – kompilaciju “Oženiše me muzikom” (dvostruki CD “Zapisi sa vinila” i prateći DVD “Kamera kao svedok”). Izbor pesama, televizijskih spotova i koncertnuh snimaka za ovu kompilaciju sačinili su Nenad i Predrag Milosavljević.

  2010. – 15. oktobra 2010. godine, Galija objavljuje svoj četrnaesti studijski album “Mesto pored prozora”. Na ovom albumu, autorski tim koji čine Nenad Milosavljević (muzika), Predrag Milosavljević (tekstovi) i Dragutin Jakovljević (aranžmani i muzička produkcija), realizuje deset novih pesama, od kojih se ubrzo izdvajaju “Zločin i kazna” i “Čuvam ti mesto pored prozora”, za koje se snimaju i video spotovi koje režira Aleksa Gajić. U prvom od ova dva animirana spota, glavnu ulogu igra poznati glumac i muzičar Srđan Todorović. Nešto kasnije, iz tv emisije “Mesto pored prozora” izdvojen je i treći video sa ovog albuma, za baladu “Ne tugujem ja”. Nakon prethodnog “Dobro jutro, to sam ja”, na kojem je preovlađivao pop zvuk, ovim albumom Galija se vraća svojim rock korenima.

  Tokom 2010. godine Galija prihvata u svoje redove još jednog člana, kotorskog klavijaturistu Gorana Antovića, čime se ustaljuje osmočlana postava benda.

  2011. – 27. maja 2011. Galija, nakon dvadeset godina, ponovo nastupa u Sarajevu. Poznati sarajevski klub Sloga bio je premali da primi sve ljubitelje Galijine muzike.

  2011. je godina u kojoj Galija proslavlja veliki jubilej – 35 godina rada. Tim povodom, 22, i 23. oktobra grupa održava dva koncerta u beogradskom Sava centru. Prvo veče, koncipirano kao svečana proslava za prijatelje Galije, vodi poznato tv lice i stand-up comedian Ivan Ivanović, a gostuju Biljana Krstić, Boba Mićalović Ćetković, Goran Sultanović, Vuk Kostić, Kiki Lesendrić i Vlado Georgiev. Drugo veče je tročasovni koncert komercijalnog karaktera, nazvan “Galija još uvek sanja”, čiji je repertoar sačinjen uglavnom od najlepših Galijinih balada. Na obe večeri gostuje orkestar Stanislav Binički i mecosopran Sanja Kerkez, a diriguje Ivan Ilić. Posebno iznenađenje na oba koncerta je gostovanje prepoznatljivog bivšeg člana Galije, gitariste Žan Žak Roskama, koji je posle dvadeset godina prvi put ponovo zasvirao sa bendom.

  Iste godine u izdanju HIT Records Galija objavljuje kompilaciju “The Best Of” sa izborom najvećih hitova za tržište Hrvatske.

  Sada – Turneja pod nazivom “Galija još uvek sanja” i dalje traje.

  Recenzija
  .
  ..

  Dragutin Matošević
  Tuzla, BiH

  ..
  .