• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  Frustrations u Tuzli – Raport sa koncerta

  Frustrations u Tuzli – Raport sa koncerta

  Frustrations (jazz bend) u Tuzli – Raport sa koncerta

  Jazz grupa, Frustrations iz Beča, Austrija, nastupila je 17-03-2017 u glavnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, Tuzla. Na stage su se popela četiri mladića – Nemanja Mitrović (gitara) ; Fabian Supančić (klavir) ; Thomas Millacher (bass) i Jasmin Sultanić (bubnjevi). Na repertoaru je bio materijal sa njihovog albuma “Thrive” (datum objave, 15.03.2017. godine za austrijski label “REDP Music“).

  Sam koncert počeo na vrijeme i bez najave. Klavirska svirka je dominirala, a polako su se priključivali i ostali muzičari. Publika, koja je u znatnom broju ispunila Bosanski kulturni centar, Tuzla, strpljivo je slušala i čekala što će joj ovaj jazz kvartet ponuditi. Isprva, tihi aplauz, po završetku naredno izvedenih kompozicija, kako je koncert od svog početka odmicao, bivao je sve jači i jači.

  Nastup koji su Frustrations priredili Tuzlacima bio je, kvalitetom i energijom, ravan mnogima koje sam imao priliku slušati prisustvujući nastupima svjetskih imena na Beogradskom jazz festivalu. Moderan, sigurno odsviran jazz…

  Foto: Dragutin Matošević

  Analizirajući učinak svakog od muzičara reći ću – glavna figura koncerta, pokazalo se, bio je bubnjar, Jasmin Sultanić. Radi se o muzičaru koji bi svojim instrumentom mogao stići veoma daleko… i to na svjetskoj muzičkoj sceni. Nevjerovatna je preciznost, timing, njegove svirke koja je bila ravna ritmu stroja (hronometra). To je umnogome dalo pouzdanost ostalim članovima njegovog benda da se iskažu u najboljem svjetlu.

  Tu priliku je najbolje iskoristio klavirista, Fabian Supančić. Steinway iz BKC-a, Tuzla, nije skoro pratio ideje i htijenja jednog tako vrhunskog klavijaturiste. Klavir te kvalitete, sviran od strane takvog majstora, pokazao je sve svoje mogućnosti i svoju neizmjernu tonsku raskoš.

  Bass gitarista, Thomas Millacher, je i tokom svirke, a pogotovo u svojim solističkim pasažima pokazao da je sa velikim uspjehom ovladao tim instrumentom. Nažalost, ton koji je dolazio do publike nije bio baš najbolji. Smetala je neka čudna distorzija, a na momente se ton i gubio.

  Gitarista, Nemanja Mitrović, moram to reći, najmanje nam je pružio. Tokom prve kompozicije nije se ni čuo… tražio je ton gitare, a kada ga je našao, još uvijek to nije bilo to. Baš šteta.

  Klavijaturista, gitarista i bass gitarista dijelili su solističke pasaže, dok ih je sve pokrivao bubnjar, na momente i baražnom svirkom, ali i ona je bila u skladu sa osnovnom melodijskom linijom.

  Koncert je trajao oko jedan sat. Muzičari su se oprostili od publike, ali to nije bio kraj koncerta. Zadovoljna publika je svojim upornim pljeskom “izmamilaencore. Jazz koncert grupe Frustrations nije moga imati ljepši kraj.

  Tuzlaci su se kroz noć probijali do svojih domova, a Frustrations su mislima već usmjereni na predstojeće nastupe kojima će pokušati što bolje se predstaviti na svjetskoj jazz sceni. Čeka ih Beč, 23. marta 2017, Jazz Club 1019, a dokle će “dobaciti“, to samo nebo zna.

  Play list – 1. Thrive ; 2. Downers ; 3. About Everythig ; 4. 5 Min Song ; 5. Us – encore – 6. Tarzan

  Fotografije: Dragutin Matošević

  Diskografija – Frustrations about everything would not get us anywhere but here (EP, Samplemen Records, 2015) ; Thrive (REDP Music, 2017)

  www.youtube.com/c/FrustrationsBand / www.facebook.com/frustrations.at

  YouTube – Frustrations – Thrive

  . .
  . . .
  Prilog pripremio:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .