• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ETO – Igre čuda u zemlji bluda

  ETO – Igre čuda u zemlji bluda

  ETO – Igre čuda u zemlji bluda / Juda Records, 2017 / EP, digital / psychodelic punk-rock / Hrvatska

  ETO je perspektivni autorski psihodelični punk-rock bend iz Splita. On svojom energijom i žestokim nastupima pokazuje da nije nestalo autorskih bendova u Splitu. Umjetnički izričaj i zvuk benda karakteriziraju tri elementa: originalnost, bunt i poruka. Na zvuk su im uticali: EKV, Haustor, Peppersi, Floydi, Hendrix i Frusciante… Kostur benda (Lampa, Škifa i Đaka) počinje s radom u jesen 2013. godine i poziva još tri člana da im se pridruže – tako nastaje ETO. Nedugo poslije, raspada se ta postava, a ostatak članova se zatvara u garažu. Početkom ljeta 2015. godine pridružio im se Marko Milković Milky koji je svojim bass dionicama upotpunio zvuk benda i tako je počelo pripremanje prvog albuma. Debut album, “Mačak u prizmama” izlazi tokom 2016. godine za nezavisnu izdavačku kuću Juda Records. Album “Mačak u prizmama” izbacio je tri singla – “Exodus“, “Medo” i “Angelo Rosso“, za koje su snimljeni i spotovi.

  Bend ETO iza sebe ima podosta koncerata. Od značajnih su: finale 9. Imagine festivala, polufinale 19. HGF festivala, splitski Inkubator, banjalučki DemoFest, Kozara Jam festival, te koncerti sa bendovima poput Špurijus, M.O.R.T., Kandžija i Gole žene, Pips Chips & Video Clips, Mando Diao, Hladno pivo itd.

  Nakon albuma prvijenca, bend ETO se nastavlja razvijati i kombinirati razne muzičke smjerove, što je rezultiralo izlaskom acoustic EP-a “Igre čuda u zemlji bluda“, koji je unplugged izdanje sa nekoliko njihovih starih i novih pjesama koje najavljuju sljedeći album. Za muziku i tekstove, zaslužan je bend. Produkciju je uradio Filip Škifić. Naslovnicu albuma potpisuje Sabbra Cadabra, a i ovaj album je objavila nezavisna izdavačka kuća Juda Records.

  Juda Records je nezavisna diskografska & booking kuća osnovana 18.05.2016. godine u Sinju (Hrvatska), a predvodi je Mile Mijač. Juda Records, za sada, stoji iza izvođača / izdanja – ETO, “Mačak u prizmama” (2016) ; BILLIE JOAN, “Barren Land (2017) ; ETO, “Igre čuda u zemlji bluda” (Acoustic EP, 2017)

  DiskografijaMačak u prizmama (Juda Records, Digital, 2016) ; Igre čuda u zemlji bluda (Juda Records, EP, 2017)

  ETO su: Ivan Lampalov Lampa (vokal) ; Filip Škifić Škifa (gitara, vokal) ; Jure Banić (bass) ; Marko Gjakun Đaka (bubnjevi, vokal)

  Grupa ETO svrstava se u alternativnu muzičku scenu. Ta scena uključuje različite žanrove koji nastaju od tzv. indie muzike iz 1980-ih kao što su grunge, britpop, gothic rock, indie pop… Ti su se žanrovi kasnije podjelili. Stilski začeci alternativnog rocka su: post-punk, punk-rock, hardcore punk, new wawe… Ta muzika imala je i svoje poklonike. Vidimo, održala se sve do danas.

  EPIgre čuda u zemlji bluda“, splitske grupe ETO, sadrži unplugged verzije tri pjesme sa albuma “Mačak u prizmama” i dvije (“Svemir nam se ruga” i “Ringišpil“) nove pjesme. Muzički izraz im se mijenja od pjesme do pjesme. Koherentnost muzičkog stila, kao i tekstualnih tema, nije nešto što krasi ovo diskografsko izdanje. Same pjesme asocirale su me na gitarističku svirku omladine koja se u smiraj dana okupljala pokraj logorske vatre. Ne vidim ništa loše u tome, ali to govori o karakteru ovog materijala.

  EPIgre čuda u zemlji bluda” je, po riječima samih članova benda ETO, uvod u njihovo novo diskografsko izdanje. Nadam se da će ono biti prilika da se ETO predstave materijalom koji će ih uvesti u društvo ozbiljnijih muzičkih aktera.

  ETO – “Igre čuda u zemlji bluda” – 1. Mali princ ; 2. Svemir nam se ruga ; 3. Bunkeri ; 4. Ringišpil ; 5. Disko

  https://www.facebook.com/ETObend / https://etoband.bandcamp.com/releases / https://www.facebook.com/Juda.in.Records

  YT – ETO – Mali princ (acoustic sessions)

  YT – ETO – Mačak u prizmama (Full ambum)

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *