• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – Balkan, Mediteran, Orijent

  DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – Balkan, Mediteran, Orijent

  DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – Balkan, Mediteran, Orijent / PGP RTS, 2017 / CD / acoustic, classical, instrumental, flamenco / Crna Gora

  Srđan Bulatović i Darko Nikčević najpoznatiji su klasični gitaristi Crne Gore koji uživaju međunarodno priznanje za svoje perfektne, snažne i uzbudljive nastupe. Njihova saradnja počinje 1991. godine i traje do danas kontinuiranim koncertnim nastupima, snimanjem kompakt diskova, posredstvom koncerata, radio i TV emisija, video spotova… U posljednjih nekoliko godina, svojom autorskom muzikom predstavili su se domaćoj i inostranoj publici. Nastupom u čuvenom Karnegi holu u Njujorku, Bulatović i Nikčević napravili su veliki korak i na svjetskoj muzičkoj sceni. Koncertni repertoar sa njihovih nastupa sastavljen je od sopstvenih, obrada klasične i filmske muzike pažljivo odabranih i prilagođenih svim specifičnostima gitare kao instrumenta.

  Nastavljajući izučavanje muzike insprisane folklorom i tradicionalnim kompozicijama raznih zemalja, a u isto vrijeme proučavajući uticaj savremenih muzičkih pravaca u kojima je gitara bila i ostala dominantan ili jedan od vodećih instrumenata (flamenco, jazz, rock, figerpicking), gitaristi se okreću sopstvenom muzičkom izrazu, komponujući i izvodeći autorska djela, koja odlikuju prepoznatljive tehnike sviranja klasične i flamenko gitare. Inspiraciju nalaze u tradicionalnoj muzici Crne Gore, ali i u ljepoti Mediterana, misticizmu Orijenta i “izlomljenim” ritmovima Balkana. Posljednjih godina svoja djela izvode na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu – Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Grčka, Albanija, Italija, Francuska, Holandija, Belgija, Velika Britanija, Rusija, Makedonija, Španija, Njemačka, Egipat, USA…

  Srđan Bulatović (r. 1972.) je klasični gitarista i kompozitor. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Poslije toga, stekao je magistrat i doktorat umjetnosti u klasi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani svirač klasične gitare sa titulom magistar muzike u Crnoj Gori, a prvi, također, sa titulom doktora izvođačkih umjetnosti za klasičnu gitaru. Godine 1994., osnovao je Odjeljenje za gitaru na Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici. U kratkom vremenskom periodu, to odjeljenje postalo je prepoznato u Crnoj Gori i izvan nje. Srđan Bulatović inicirao je otvaranje odjeljenja za gitaru na Muzičkoj akademiji u Cetinju, 2000. godine. Bio je aktivan u koncernim aktivnostima kao solo izvođač, ili kao član raznih komornih orkestara. Godine 1991., upoznao je flamenco gitaristu Darka Nikčevića i oformili su gitarski duo. Kroz djelovanje u duetu, predstavio se i u drugim muzičkim stilovima kao što su flamenco, filmska muzika, world i jazz muzika, što će u korelaciji sa klasičnom muzikom imati jak uticaj na njegove buduće nastupe i na njegovu muziku, općenito. Od velike važnosti je i njegov pedagoški rad. Danas, dvadeset godina od osnivanja Odjeljenja za klasičnu gitaru u Crnoj Gori, svi crnogorski svirači gitare i profesori bili su njegovi učenici. Autor je knjige “Zbirka kompozicija i etida za klasičnu gitaru” (2003) i ko-autor (sa Darkom Nikčevićem) je četiri publikacije, “Gitara za početnike” (2006, 2011, 2013 i 2016). Kao solista, izdao je CD “Gitara“, koji je prvi CD sa klasičnom muzikom izdat u Crnoj Gori (1998), “Live in Belgrade” (2010) i album “Fuoco” (2012). U duetu sa flautistom, Borisom Nikčevićem, snimio je CD “Caffe” (2012). U duetu sa Darkom Nikčevićem snimio je nekoliko CD-a (molim, pogledati Diskografiju). Osnivač je crnogorskog festivala klasične gitare, “Gitarski festival Bar“, a umjetnički je direktor “Ljetnjeg festivala Gitarske umjetnosti“, u mjestu Herceg Novi, Crna Gora. Radi kao profesor gitare na Srednjoj muzičkoj školiVasa Pavić“, u Podgorici, Crna Gora.

  Darko Nikčević (r. 1971.) je flamenco gitarista i kompozitor. Diplomirao je na Fakultetu elektro inženjeringa u Podgorici i postao magistar u audio tehnologiji, nosi titulu stečenu od strane Fakulteta elektro inženjeringa u Beogradu. Na čelu je elektroakustičnog laboratorija na Muzičkoj akademiji u Cetinju. Imao je nastupe na mnogim koncertima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, United States of America i Španiji. Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori, “Flamenco” (1994), objavljen od strane Muzičke produkcije Radio-televizije Crne Gore i ko-autor (sa Srđanom Bulatovićem) je nekoliko CD izdanja (molim, pogledati Diskografiju). Snimio je album sa svojim kompozicijama i u Sloveniji (2003) sa flamenco grupom Duende. Autor je knjiga – “Škola gitare” (2000), “Moć gitare” (2004), “Guitarra Romantica” (2008) i “Audio tehnologija” (2011), a ko-autor (sa Srđanom Bulatovićem) je četiri izdanja knjige “Gitara za početnike” (2006, 2011, 2013 i 2016).

  DiskografijaDuo (2001) ; Nostalgia (2005) ; Touch of Montenegro (2011) ; Synergy (2012) ; Ritmico (2015) ; The Best of Montenegro (2016) ; Balkan, Mediteran, Orijent (PGP RTS, 2017)

  Duo gitara su – Darko Nikčević – gitara ; Srđan Bulatović – gitara

  Gostujući muzičari na snimanju ovog albuma bili su – Vili Ferdinandi (violina, 2,3,4,6,11), Milena Vuković, Miloš Bošković, Kristina Hadžidinić, Ana Perazić, Ana Živković (violina, 2,3,4,6) ; Vanja Drašković, Mirjana Jovanović, Jovan Nikočević (viola, 2,3,4,6) ; Mladen Popović (violončelo, 2,3,4,6) ; Igor Perazić (violončelo, 11) ; Slaven Turusković (kontrabas, 2,3,4,6,11) ; Predrag Vujović (kontrabas, 2,3,4,6) ; Mladen Vasojević (orkestarske perkusije, 11) ; Miloš Vesić (tarabuka, 9) ; Nikola Veličković (tapan, 9)

  Tuzla je, zahvaljujući istrajnom i kvalitetnom radu prof. Predraga Stankovića Prede, centar klasične gitare Bosne i Hercegovine. To nam je donijelo koncerte velikih majstora tog instrumenta, Tuzlaka, a to je tuzlanskoj sredini donijelo i pozitivno senzibiliranje velikog broja poštovatelja tog muzičkog stila. Stoga sam za album, “Balkan, Mediteran, Orijent“, a pogotovo jer sam i sam Tuzlak, bio jako zainteresovan, kada sam čuo da on postoji. Zahvaljujući susretljivosti osoblja PGP RTS-a, dobio sam ga i evo moje recenzije.

  Oduvijek sam tvrdio i stajao iza stava – “male” diskografije, izvan svojih granica, mogu se predstaviti jedino muzikom koja za osnovu ima lokalne korjene – kulturno nasljeđe svojih sredina. Toga se čvrsto drže i dvojac iz ekipe Duo gitara – Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Ova dva istinska umjetnika su na svom nosaču zvuka sublimirali muzičko nasljeđe Balkana, Mediterana i Orijenta. Muziku i aranžmane potpisuju oba gitarista, odvojeno, svaki za svoju kompoziciju.

  Kompozicije sa albuma razlikuju se po načinu izvođenja – samo gitaristi ili uz pratnju bogate instrumentalne ekipe. Naravno, razliku u interpretacijama daje i podneblje za koje je pojedina kompozicija vezana. Bolji poznavatelji muzike zamijetili bi razlike i u ritmu kompozicija – neke su sa parnim, a neke sa neparnim ritmovima. Već i iz naprijed navedenih razlika, vidljivo je koje muzičko bogatstvo i raznolikost donosi muzika sa ovog albuma.

  Prevagu u izvedenom materijalu nose crnogorski tradicionali prilagođeni za gitarističko izvođenje i obrađeni na vrhunski način. Visoki umjetnički dojam donosi i ostatak snimljenog materijala. Gitaristički dvojac, Srđan Bulatović i Darko Nikčević, odlično su se snašli interpretirajući melos koji im, mjestom rođenja i kulturnom klimom u kojoj su stasali, i nije tako blizak. Tu prvenstveno mislim na zvuke Orijenta ili sevdaha. I te kompozicije donešene su očekivanom emotivnošću i visokom umjetničkom snagom. Imalo bi se još štošta napisati o ovim muzičarima, kao i o njihovoj muzici. Bili bi to sve superlativi.

  DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – “Balkan, Mediteran, Orijent” – 1. Balkan ; 2. Dunja ; 3. Pod gorom ; 4. Vrsuta ; 5. Mediteran ; 6. Još ne sviće ; 7. Slavlje ; 8. Fuzija ; 9. Orijent ; 10. Sejdefa ; 11. Supernova ; 12. Akrobat

  http://www.duogitara.com / https://www.facebook.com/duogitara

  YouTube – DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – Još ne sviće

  YouTube – DUO GITARA – Srđan Bulatović i Darko Nikčević – Orijent

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .