• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  dRUMELODY – Aero

  dRUMELODY – Aero

  dRUMELODY – Aero / Dancing Bear, 2017 / LP (vinyl), digital / electro / Bosna i Hercegovina

  Iza futurističkog elektro-muzičkog benda / projekta, dRUMELODY, stoji Sarajlija, Berin Tuzlić, muzičar i još štošta vezano za umjetnost. Berin je rođen 09.11.1968. godine u Sarajevu. Svoju muzičku karijeru započeo je još u školskim bendovima TNT grupa, Apashi, Sarajevski atentat. Zajedno sa Aleksandrom Vucom, jedan je od osnivača benda Sarajevski atentat. U srednjoj vazduhoplovnoj školi, pored Atentata, svirao je i u srednjoškolskom big bendu i orkestru sa kojima je svirao u veoma mnogo gradova i sela bivše Jugoslavije. Berin je ratna dešavanja proveo u Sarajevu. Svirao je sa bendovima Zaboravljeni, Tužni psi, Erogene zone. Po završetku rata živi i radi u Rijeci, gdje svira sa bendovima Poppins i Gipss. Radi studiranja animacije, preselio se u Zagreb. Tu je svirao sa bendovima Ramirez i So. Po povratku u Sarajevo, nastavlja svirati sa bendoma Sarajevski atentat (koji mjenja ime u Atentat), a potom i u bendovima Pappoemuo, Protest, Bezbeli apstraklije, Fikusi.

  Berin sada svira kao studijski muzičar, a radi i na svom samostalnom projektu, dRUMELODY (nastao 09.11.2010. godine), koji je jedini koji mu je donio internacionalnu afirmaciju. Svirao je raznim mjestima, kontinentima – Dubai, Amsterdam, Talin, Berlin, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina… dRUMELODY je, nedavno, u izdanju Warner Music/Dancing Bear doživio i svoj sedmi album, a prvi na vinylu. dRUMELODY je i jedinstven po tome što je Berin spojio svoju autorski muziku sa svojim autorskim stripom i animiranim filmom i videom. VinylAero” upotpunjuje cover kojeg čini glavni lik iz Berinovog stripaDevil inside – Dark House” po kojem je napravio i prvi singl sa albuma “Aero” za pjesmu “Bad Sunshine“.

  Berin nam sam objašnjava: “dRUMELODY je nastao kao potreba za multimedijalnim izražavanjem uživo, vođen dirigentskom bubnjarskom palicom, zvukom električnog i akustičnog bubnja, zvukova, šumova, muzike i filma“.

  Diskografija
  Pappoemuo – Selam Jesus DJ Nebo (Bomba.ba Records, 2003) ; Protest – Ljudi, selo tone! (Extra Music, 2014) ; Bezbeli apstraklije – Kad je bal nek’ je kanibal (Croatia Records, 2014) ;
  dRUMELODY – Inteligence Music (1st album, 2011) ; Colt Theatre (2nd album, 2013) ; Live Electro Session (3rd album, 2014) ; Software Religion (4th album, 2015) ; NOW (5th album, 2015) ; Featuring FRIENDS (6th album, 2016) ; Aero (7th album, 2016) ; dRUMELODY EP SPARKS (EP, 2017)

  dRUMELODY je sedmo diskografsko izdanje koje nosi potpis Berina Tuzlića. Radi se o njegovom intelektualnom produktu realiziranom u formi vinilne LP ploče i uz strip od 40 stranica sa animiranim video spot za pjesmu “Bad Sunshine” (na priloženom CD-u).

  Berin se “poigrao” elektro loopovima i u kombinaciji sa semplovima raznih muzičkih instrumenata, zvukova i šumova… svirajući na akustičnom bubnju, uvodi nas u svijet svojih razmišljanja, doživljaja i poimanja jedinstvene muzičke priče. Berinova muzika korespondira sa savremenim muzičkim trendom koji sve više i više osvaja muzičke medije, pozornice, sveopću pažnju. Voljeli neki to ili ne, electo sound je među nama.

  Zvijezda vodilja mi je bila je konstanta potreba za drugačijim, jer u vremenu reciklaže u kakvom danas živimo, neizdrživo je koliko ta reciklaža zaglupljuje, tako da je ‘Aero’ jedna vrsta odbrane koja već počinje da prelazi u napad. Inspirativno, uživam da kao bubnjar i kažem da sve drugačije komunicira – muzika, tako da bubanj, loopovi i video spojeni u dRUMELODY definiraju let u nepoznato koje donosi nova tehnologija za autore i ljude što žele danas i sutra, a ne treba im jučer“, izjavio je Berin Tuzlić povodom izlaska ovog albuma (koji je objavljen na vinilu, a u mp3 formatu je dostupan na Deezeru i GooglePlayu).

  Album “Aero“, most je za lakše razumijevanje elektronskog zvuka i njegovog nezaustavljivo rastućeg trenda u muzičkom svijetu. Preslušavanjem ovog Berinovog djela, uz pomnije praćenje njegovih muzičkih ideja i njihovog iskazivanja kroz muziku, postajemo dio te muzičke odiseje, aktivni sudionici te muzičke avanture. Berinovom muzikom, naravno, preovladava ritam bubnja, pošto je on bubnjar i perkusionista, ali muzika mu  je upotpunjena smislenim i bogatim melodijskim linijama koje zaokružuju cjelokupnu zvučnu sliku. Berinove kompozicije imaju zvučnu prepoznatljivost, što i nije čest slučaj kada je u pitanju ovaj muzički stil. Time one postaju dostupnije i prijemčivije širem krugu muzičkih konzumenata.

  Za sagledavanje druge strane Berinove umjetničke osobnosti – njegovog rada kao strip crtača i video animatora – dobar primjer dat je u video zapisu “Bad Sunshine“.

  Sagledavajući Berinov rad, dobivam potvrdu mog starijeg zaključka – živimo u vremenu individualaca. Individualci su ti koji pokreću nevjerovatne projekte dovodeći ih do neslućenih visina oslanjajući se pri tome samo na svojom multiuniverzalnost. Berin je jedan od tih.

  dRUMELODY – “Aero” – A strana – 1. Saturn ; 2. Pluton ; 3. Cocmos ; 4. Radiacia ; 5. Corporate Wolf – B strana – 1. Brand Woman ; 2. Voodoo Colors ; 3. Bad Sunshine ; 4. Now

  Vezani link – Bezbeli apstraklije – Kad je bal nek’ je kanibal (Croatia Records, 2014)

  Berin Tuzlić – foto – Dejan Miholjčić

  http://drumelody.tv / http://drumelody.tv/player / www.facebook.com/berin.tuzlic

  YouTube – dRUMELODY – Pluton

  YouTube – dRUMELODY – Bad Sunshine

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .