• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DIVLJE SVINJE – Ne gledajte televiziju

  DIVLJE SVINJE – Ne gledajte televiziju

  DIVLJE SVINJE – Ne gledajte televiziju / Metropolis Music, 2018 / CD, digital / old school melodic punk, punk rock / Srbija

  Divlje svinje su melodic punk rock bend iz Novog Sada, osnovan 2016. godine. Članovi benda –  Frane, Aleksa i Stevan – već su poslije prve probe konstatovali da u rukama imaju ono pravo, što su godinama tražili. Nije im trebalo dugo da naprave prve pjesme (“Šišanje“, “U mojoj glavi“, “Ljut, gnevan, iznerviran“), a ubrzo se bendu pridružio i Novelja (bass gitarista). Tada je njihova muzička priča i počela. Pjesme su se ređale jedna za drugom, i sve ono što im se godinama skupljalo i motalo po glavama, odjednom je isplivalo na površinu. Kada su završili šesnaestu pjesmu i sve dobro uvježbali, ušli su u studio “Alpha“, Vladimira Perovića, u Novom Sadu i snimili cio materijal. Zvuk je zasnovan na old school punku, a tekstovi se bave pojavama u našem društvu, mentalitetom ljudi, kao i politikom koja je u značajnoj mjeri negativno uticala na naše živote.

  Od značajnijih nastupa, članovi benda Divlje svinje ističu one na “PDF festivalu” u Bačkoj Palanci, “Kontrafestu” u Bečeju te na koncertu “Ispitni rok” u Novom Sadu. U posljednjih godinu dana imali su dvadesetak nastupa širom Srbije. Njihov prvi album, “Ne gledajte televiziju“, na tržištu je od marta 2018. godine.

  DiskografijaNe gledajte televiziju (Metropolis Music, 2018)

  Članovi benda Divlje svinje su – Aleksandar Pogrmić Aleksa (vokal, gitara) ; Stevan Mijučić Stiv (gitara, vokal) ; Novelja Korać (bass gitara, vokal) ; Frane Malenica (bubnjevi)

  U saradnji sa beogradskom izdavačkom kućom Metropolis Music, Divlje svinje su 21. marta 2018. godine objavili album prvenac – “Ne gledajte televiziju“. Članovi benda Divlje svinje iskusna su ekipa u, po godinama, starijoj srednjoj dobi, ali im “mladenačkog” duha i buntovništva ni malo ne nedostaje.

  Rijetkost je da je punk muzika, u zadnje vrijeme, osvojila moju punu pažnju poput ove sa albuma članova benda Divlje svinje. Uspjeli su to standardnim punk riffovima, ali još više i beskompromisnim tekstovima svojih pjesama kojima se nemilosrdno obrušavaju na političku i socijalnu situaciju u svojoj sredini. Poruke iz njihovih pjesama mogu se aplicirati i u ostatku našeg regiona. Tu se ogleda i univerzalnost njihovih poruka koje “udaraju” pravo u glavu, ravno među oči.

  Članovi benda Divlje svinje imaju sve predispozicije za veliki uspjeh na regionalnoj muzičkoj sceni. Ništa, do njih samih, ne stoji im na tom putu. Old school melodic punk koji sviraju lako će naći puta do današnje muzičke publike. Velika stvar za svaki bend je da u svom sastavu ima autorski tim koji umije da stvori kvalitetan muzički materijal. Članovi benda Divlje svinje imaju tu bitnu sposobnost.

  Iskrenost zrači i iz muzičke i iz tekstualne poruke svakog takta ovog albuma. Bend koji ima ovakav prvenac, ne mora da se boji za svoju budućnost.

  Divlje svinje – “Ne gledajte televiziju” – 1. Ne gledajte televiziju ; 2. Demokratija ; 3. Lik i delo ; 4. Ustani ; 5. Spontano okupljanje ; 6. Šišanje ; 7. Kancelar ; 8. Pališ me ; 9. Pravila ; 10. Smradina ; 11. Bahatost ; 12. Jagnjeće brigade ; 13. Ljut, gnevan, iznerviran ; 14. Superheroj ; 15. U mojoj glavi ; 16. Sada znam

  https://www.facebook.com/divljesvinje / https://www.metropolismusic.rs

  YT – Divlje svinje – Šišanje

  YT – Divlje svinje – Ne gledajte televiziju


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com