• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DIAMUSK – Wadada

  DIAMUSK – Wadada

  DIAMUSK – Wadada / Fjord Sound Records, 2016 / digital / singer-songwriter, pop, world, dub / Bosna i Hercegovina (Norway)

  Adisa Zvekić je iz Bosne i Hercegovine, a trenutno je u Bergenu, Norveška. Muzika joj je i nadalje glavna preokupacija, a sve je počelo mnogo ranije. Bolji poznavatelji ovdašnjih muzičkih dešavanja Adisu pamte iz vremena djelovanja u bendovima: Gluho doba against Def Age – GDADA (BiH), Dubioza kolektiv (BiH) i La Cherga (AUT). Sada nam se predstavlja solističkim projektom pod umjetničkim imenom Diamusk. Diamusk čini: Adisa Zvekić – vokali, autorica tekstova i muzike ; a pomoć joj daje Aldin Hasanović – autor muzike, aranžmana, miksa, produkcije.

  Tokom djelovanja u bendu Dubioza kolektiv (2003-2008), Adisa je doprinosa dala u 4 njihova albuma – Dubioza kolektiv (album, 2004.), Open Wide (EP, 2004.), Dubnamite (album, 2006.) i Firma Ilegal (album, 2008.). Godine 2008. napušta taj bend i pristupa bendu La Cherga (Graz, Austria) čiji članovi su bili iz Hrvatske, Makedonije i Jamajke. Godine 2011., taj bend je izdao od muzičke kritike hveoma valjeni album, “Revolve”, sa Adisom kao vodećim vokalom.

  Diamusk - CD

  Selidbom u Norvešku, 2013. godine, Adisa je zasnovala porodicu, ali je započela i rad na solo projektu nazvanom Diamusk. Njen debut album, “Wadada”, čije izdavanje je planirano za 20. mart 2016. godine (što koincidira sa datumom Adisinog rođendana), trebao bi biti početak bitne faze u nastavku Adisine karijere. Adisa autorski stoji iza kompletnog materijala, ali joj znatnu pomoć pruža i njen muž, Aldin Hasanović.

  Diamusk debut album, “Wadada” (riječ za ljubav u etiopijskom jeziku Amharic, a često je koriste i Rastafarijanci), privodi se kraju. Mastering radi Đani Pervan. Omot je definisan i potpisuje ga Lukavčanin, Saša Sallex Perić – umjetnik koji je izgradio originalan i prepoznatljiv stil – njegove kreacije su sve traženije i traženije.

  Album otvara kompozicija “Brotherhood” koja svojim reggae prizvukom i Adisinim emotivnim vokalom zove na ples. Redaju se i ostale kompozicije kojima je svojstvena izbalansirana muzička slika – vokali i instrrumentalne podloge imaju podjednaku ulogu. Vokal je lijepo istaknut, to moram istači, što nije čest slučaj u procesu masteringa i produkcije kod drugih izvođača sa naše muzičke scene. Tekstovi su na engleskom jeziku uz odličnu dikciju. Adisa ih ispjevava sa lakoćom svojstvenoj pravom profesionalcu. To nikoga ne treba čuditi obzirom na Adisino dosadašnje veliko muzičko iskustvo.

  Pjesme sa albuma, ima ih deset, ujednačene su atmosfere i na sličan način su donešene. Srećom, ritmički i melodijski su različite, nisu dosadne. Album se sa podjednakom pažnjom sluša od početka do kraja. Radi se o muzici koja je adekvatna ovom trenutku i vjerujem da će, uz primjerenu medijsku kampanju, naći mjesta u muzičkom izboru mnogih koji cijene kvalitetnu muziku.

  logo - FjordSound

  Diamusk – “Wadada” – 1. Brotherhood ; 2. Closer ; 3. Fight ; 4. Mother Earth ; 5. Night Bird’s Song ; 6. No More War ; 7. Resque ; 8. The Screen feat. Adis Zvekić ; 9. Wadada ; 10. We Gotta Move

  www.facebook.com/diamusk / https://soundcloud.com/diamusk / fjordsound.com/artist/diamusk

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina