• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DENIS RAZZ, GIOVANNI MAIER, RAJKO ERGIĆ – Port to port to port

  DENIS RAZZ, GIOVANNI MAIER, RAJKO ERGIĆ – Port to port to port

  DENIS RAZZ, GIOVANNI MAIER, RAJKO ERGIĆ – Port to port to port / Dallas Records, 2017 / CD+DVD / jazz / Hrvatska, Italija

  Rajko i ja smo u više navrata svirali u funkciji pratećih glazbenika na Muzičkoj akademiji Giuseppe Tartini u Trstu. Tamo smo upoznali profesora kontrabasa, Giovannija Maiera koji je, na moje iznenađenje, bio upoznat s mojom glazbenom aktivnošću, a uskoro nas je pozvao u svoj dom, s njim da zasviramo zajedno, kao trio. Već na prvom sessionu u njegovom domu osjetili smo da glazbeno i energetski dobro funkcioniramo i da se događa neka  neobjašnjiva i čarobna sinergija – pa smo u narednom periodu nastavili svirati u njegovoj kući.

  Princip našeg rada, uz pomoć njegovih smjernica, mogao bi se opisati kao sviranje ‘jedan protiv drugog’, a u tijeku improvizacije pažljivo slušamo što nam tako novonastala glazbena slika inspirativno donosi: kako bismo u što kraćem trenutku reagirali da tu zvučnu sliku ponovo dekomponiramo i izazivamo privid beskonačnog kaosa u zvučnom materijalu.

  Izazov je to za kreativnog umjetnika. Nema baš previše neistraženog područja u našem slušnom polju i zanimljivo je pratiti što se događa s metrikom, pulsom i razvojem melodijskih linija koje se, usprkos ‘anti’ muziciranju, teško u završnici mogu smatrati apstraknima ili disonantnima. Boris Boro Rakamarić zadužen je za kompletnu realizaciju, snimanje, miksanje, produkciju i montažu ovog izuzetnog materijala. Posebno je vrijedan dokument DVD iz ovog paketa jer pokazuje sam trenutak nastanka ove čudesne glazbe i njenu iskrenu poruku.

  Vesele nas takvi međunarodni projekti i to što nije rijetkost, posebno među jazz glazbenicima“. (D.R. Razz)

  Personel – Denis Razumović Razz – alt i tenor saksofon, gitara, flauta i vokal ; Giovanni Maier – kontrabas ; Rajko Ergić – bubnjevi, sopran saksofon, klarinet

  Denis Razz je jazz muzičar i kompozitor iz Rijeke, multiinstrumentalista. Giovanni Maier je jazz kontrabasist i kompozitor iz Italije. Rajko Ergić je jazz muzičar i kompozitor, multiinstrumentalista, stalni Razzov saradnik.

  Tri vrhunska umjetnika – Denis Razz, Giovanni Maier, Rajko Ergić – združenim snagama, nesputani muzičkim okovima, eksperimetišući zvukovima i ritmovima, u čistoj improvizaciji, stvorili su jedinstveno djelo – album “Port to port to port“. Činjenica da je njegovo izdavanje podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dokaz je da je uspješno prošlo sve potrebne instance “provjere kvalitete“.

  Cijeli materijal je nastao bez prethodnog predloška, na osnovu čiste improvizacije. Improvizacija nastaje kada instrumentalist ili pjevač komponuje na licu mjesta bez pripreme i bez nota. Djelovanje (sviranje) u takvim uslovima, traži vrhunsku sviračku tehniku, duboke duhovne veze među muzičarima, razumijevanje na “mig“, sklonost sličnom muzičkom izrazu… Sve te elemente pronalazimo kod ova tri izuzetna umjetnika. Samo proviđenje je uplelo svoje prste u činjenicu da se njih trojica upoznaju i zasviraju zajedno.

  Muzika sa ovog materijala teška je za razumijevanje, ali ako je prihvatite kao iskrenu radost zajedničkog muziciranja, kao nesputanu energiju koju dijele ova tri vrhunska umjetnika, kao slobodu izraza bez granica… shvatit ćete situaciju koja ih okružuje, postat ćete dio tog inspirativnog događaja.

  Nadam se da će ovaj trio nastaviti saradnju. Bilo bi lijepo čuti ga u izvedbama već komponovanih kompozicija. Imaju predispozicije napraviti vrhunsko djelo i iskreno se nadam da će na tome i poraditi.

  Denis Razz, Giovanni Maier, Rajko Ergić – “Port to port to port” –
  CD – 1. Time Off ; 2. Pumapunku ; 3. Influences ; 4. Seriola Dumerili ; 5. Wounded Arms ; 6. Poor Salivation ; 7. Troglodism
  DVD – 1. Port to port to port ; 2. Remembering Val’ Scurigne ; 3. Troglodism ; 4. Making Off

  https://www.facebook.com/denis.razz

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *