• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAVOR MATOŠEVIĆ – Žetva

  DAVOR MATOŠEVIĆ – Žetva

  DAVOR MATOŠEVIĆ – Žetva / Self-released, 2017 – SIPA Music, 2019 / Digital / singer-songwriter / Bosna i Hercegovina

  Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Evo nešto kao podnaslov… Neprispodobiva lakoća kantautorskog postojanja… ilitiga Davor Matošević i “maloprinčevsko pripitomljavanje glazbene lisice“…

  Jedan moj stari profesor uvijek je naglašavao kako umjetnička duša svojim umjetničkim činom, aktom, djelovanjem, slikom, knjigom, pjesmom… uređuje krucijalna pitanja svoje osobne životne jednadžbe. Tu završava smislenost pitanja što je to pjesnik, pisac, slikar, glazbenik… htio reći. Jednostavno, rekao je, evo me, postojim i radim ovo što radim, nudeći vam svoje srce na dlanu… možete ga prihvatiti i prigrliti, a možete i stisnuti šaku te uništiti moje srce i moju glazbu, moj glazbeni univerzum.

  A neprispodobiva lakoća kantautorskog Davorova postojanja jeste upravo to srce na dlanu, ogoljeno, nježno pulsirajuće, emotivno i iskreno… i koje kaže (parafrazirajući profesora Tomislava Ivančića!) “bit ću dobro, dobro sam, dobro je…” Tu nema laganja; lažno srce i lažna glazba (uzmimo sad to kao metaforu kompletnog Davorova umjetničkog habitusa!) prepoznaju se i kao lažan osmijeh… ili jesi, ili nisi – ISKREN!

  Bez te nepatvorene iskrenosti, Davor Matošević bio bi samo jedan od tisuća mladih i talentiranih glazbenika koji znaju fino posložiti par akordića, uz emotivan glas i to lijepo upakirat u prihvatljiv proizvod.

  Ali, uz ogoljenost do srca na dlanu, bez kalkuliranja i zadrške… eto te razlike koja Davorov izričaj definitivno čini superiornim fino upakiranom molskom uratku. Dakle, utvrdili smo razliku (Travolta bi u Tarantinovom filmu čuo od Erica Stoltza konstataciju o tomu kamo je otišla razlika novaca!) između tisuća talentiranih s jedne, i Davora s druge strane.

  Kako on to postiže? Kompletnu glazbu nasnimavanjem radi sam, kao i vokale, glavne i prateće (osim na dvije skladbe, gdje oktave pjeva Nela Atlić – “Puštam srce da diše” i “Postoji Neko“), a i sve tekstove je sam napisao.

  Pjesme su nastajale u raznim periodima njegova kantautorskog djelovanja, u rasponu od 2009. do 2017. godine. Skladba “Žetva” nastala je u Tuzli nakon intenzivnog slušanja raznih amerikana fingerstyle gitarista, što ga je inspiriralo da i sam napravi jednu takvu pjesmu na gitari, iz čega se izrodila i vokalna linija. Naknadno je u aranžman ubacio i gudače.

  Skladba “Opet” je nastala tijekom boravka u Afganistanu, kada je dobio vijest da si je prijateljica nakon nesretnog događaja oduzela život. Pokušavao je shvatiti što se dešava sa ljudima kada izgube smisao i istog dana je napisao tekst i pjesmu, inspiriran tim tragičnim događajem i tu nastaje jedan od najboljih stihova u njegovim pjesmama, kao poruka nade svima u beznadežnoj situaciji, a ona glasi: “Sve će biti u redu“. Spomenuh gore gospodina Ivančića.

  Pešavar” je, meni osobno, najmoćnija stvar na ovom albumu. Možda sam subjektivan. Čitajući “Lovac na zmajeve“, Khaleda Hoseinija, tijekom boravka u Afganistanu, pored Pakistanske granice, gledao je Davor svakodnevno kako kamioni i automobili odlaze preko planina za Pešavar, gdje su i u knjizi mnoge izbjeglice nalazile svoj spas, pitajući se ima li tamo spasa…

  I tako, svaka pjesma ima svoju priču, svoju osobnost i svoj život… stoga je Davor uspio napraviti vrhunski album; no treba nešto ostaviti i slušateljima neka sami otkriju… dakle, bez zadrške, iskreno, moćno… to je Davor Matošević.

  Vratimo se podnaslovu… neprispodobivoj lakoći kantautorskog postojanja i pripitomljavanju lisice. Mnogi se sjećaju Malog princa Antoinea de Saint-Exuperyja, francuskog pisca. Obilježila je naša djetinjstva, a i kasnije smo se vraćali toj priči. Ako se prisjetite epizode i razgovora Malog princa i lisice, ono o pripitomljavanju, onda ću upravo za kraj iskoristiti to pa kazati kako je Davor pripitomio glazbenu lisicu, postala mu je prijatelj (a prijateljstvo se ne kupuje novcima!) te samim tim pripitomio i nas, glazbenu publiku, kako bismo shvatili da je album “Žetva” jedno putovanje unutarnjim glazbenim svijetom osobnih Davorivih maloprinčevskih asteroida… i s jednog na drugi, od jedne pjesme na drugu… putuje glazbenim Svemirom, nudeći srce na dlanu i svoju dušu svima nama koji smo to spremni prihvatiti.

  Bolju i iskreniju glazbu teško budete našli u ovom dijelu Svemira, dragi moji. Stavite Davorovo nesebično glazbeno srce uz svoja srca, bolje će kucati… bit će jača… i bit ćete sretniji.

   

  Davor Matošević – “Žetva” – 1. Puštam srce da diše ; 2. Pešavar ; 3. Daj da daš ; 4. Postoji Neko ; 5. Opet ; 6. Prvi je posljednji ; 7. Zajedno ; 8. Kad ne možeš kroz poplave ; 9. Žetva ; 10. Zastave

  Post-produkciju albuma “Žetva” potpisuje multi-platinum awards winning producer, Elvis Garagić, SoundStruck Studios, Dubai, UAE.

  Besplatno skidanje pjesme “Puštam srce da diše” (u audio formatu) dostupno na web adresi: https://davormatosevic.bandcamp.com

  Vezani link – DAVOR MATOŠEVIĆ – Žetva (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://davormatosevic.bandcamp.com / https://davormatosevic.wixsite.com/davor-matosevic / https://www.facebook.com/davormatosevicmuzika

  Foto: Dragutin Matošević 

  YT – Davor Matošević – Puštam srce da diše

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .
  .