• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DAVOR KRIŽIĆ I JAZZ ORKESTAR HRT-a – Insite

  DAVOR KRIŽIĆ I JAZZ ORKESTAR HRT-a – Insite

  DAVOR KRIŽIĆ I JAZZ ORKESTAR HRT-a – Insite / Aquarius Records, 2022 / CD, Dig / jazz / Hrvatska

  Trubač, krilničar i skladatelj Davor Križić rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu. Studirao je na odjelu za jazz Glazbene akademije u Grazu (A). Godine 1990, na Jazz Fair-u Zagreb dobio je nagradu za Najboljeg mladog jazz glazbenika. Za sobom ima brojne koncerte s malim sastavima i kao solist velikih orkestara. Stalni je član i solist Big Banda HRT-a. Nastupao je s brojnim hrvatskim i stranim glazbenicima poput – Erniea Wilkinsa, Boška Petrovića, Johnnyja Griffina, Lene Conquest, Eda Thighpena, Arta Farmera, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Greentown Jazz Banda, Big Banda RTV Slovenija i s mnogima drugima. Cjenjeni je studijski glazbenik i stalni član latin sastava Cubismo. Snimio je više nosača zvuka u zemlji i inozemstvu. Utemeljitelj je i vođa Boilers Quarteta za koji sklada i s kojim je objavio kompakt diskove – “Some Blues“, “Abstract Lights” i “St. Miles Infirmary“, u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album “That’s It“. Kao vođa trubačke sekcije, bio je predstavnikom Hrvatskoga radija u EBU Big Bandu na koncertima 2001. u Nizozemskoj. Dobitnik je nagrade Status HGU za Najboljeg jazz trubača i krilničara i nagrade “Miroslav Sedak BenčićHDS-a za skladateljski rad.

  Kao skladatelj, Davor Križić se afirmirao sredinom 1990-ih pišući za Boilers Quartet kojeg je član od osnutka. Upravo je hardbop pristup tog sastava odredio veći dio njegovog autorskog stvaralaštva. Na tom su tragu posebice njegova rana djela od kojih su mnoga dokumentirana na albumima: “Some Blues“, “Urony” i “Believin’“. Na CD-u “Some Blues“, Boilersa, kao i “To the Lite” koje potpisuje s Matijom Dedićem, s kojim je radio i glazbu za film “Ledina“, Ljubiše Samardžića i “Vesna” na CD-u “Abstract Lights“, ali i “Yeah Man” na CD-u “That’s It“, Boilers All Starsa. Neke od njih stekli su kultni status i snimio ih je više puta u raznim obradama., no, uvijek ih je donosio na nov način, transformirao ih, usavršavao, prilagođavao glazbenicima s kojima je u tom trenutku svirao. Primjerice, skladbu “Some Blues”, snimio je i za CDThat’s It”, ali i na CD-u “Davor Križić Experiment“, a razne verzije skladbe “Yeah Man” za albume “Live in ZeKaeM“, Boilers Big Banda, “St. Miles Infirmary“, Boška Petrovića i Boilers Quarteta te “75 godina HR, 45 godina TV“, Big Banda HRT-a. Sklada i za svoj sastav Davor Križić Experiment s kojim je za istoimeni CD, osim “Some Blues“, snimio i nove skladbe: “Davor’s Tune” te “Echoes of a Dream“, tek jedno od njegovih djela koja je sanjao. Naime, Križić se nerijetko probudi usred noći i zapisuje zamisli koje mu se javljaju u snu, a potom ih analizira i dorađuje. U svim tim skladbama, a mnoge su i na reperoaru Jazz orkestra HRT-a, kojeg je stalni član i s kojim je 2019. održao autorski koncert za koji je pripremio i neke nove kompozicije, osjeća se da je savladao sve tajne jazza, da je proučio tradiciju afroameričke glazbe: od bluesa, New Orleans jazza, spirituala i gospela, preko swinga, bebopa i free jazza sve do novih dostignuća. Primjerice, skladba “Believin’“, duhovnog je karaktera, a “Days In Havana“, koju je snimio za CDMotivo Cubano“, sastava Cubismo, kojeg je stalni član, pravi je latino dragulj. Kroz svoje skladbe Križić uvjerljivo prenosi svoj unutarnji svijet, radost i ljubav koju u njemu pobuđuje jazz glazba. Radi se o uzbudljivim i poticajnim djelima koja izvođače mame na spontanu, neposrednu komunikaciju, stvaranje glazbe trenutka koja omogućuje nepredviđene situacije. Naime, kad Križić mašta svoje skladbe, uvijek ga vodi misao da je jazz sloboda. (tekst prenesen sa linka: https://www.jazz.hr/glazbenici-i-sastavi/davor-krizic-344)

  Uz ime Davora Križića vežu se i saradnja uz – Davor Križić Experiment, Greentown Jazz Band, Šimun Matišić Quintet, Šimun Matišić Sextet, Tabasco Band, The Bastardz

  Diskografija (probrana) – Boško Petrović, Davor Križić, Saša Nestorović, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Krunoslav Levačić, Branko Bulić – Ring All Stars – Eight Anniversary (CD, Jazzette, 1997) ; Davor Križić – Pohota (CD, Suzy, 2010) ; Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a – Insite (CD, Dig, Aquarius Records, 2022)

  Na albumu “Insite” doprinosa su dali – Davor Križić (truba, krilnica) ; Jazz orkestar HRT-a (dirigent: Miron Hauser) ; Saša Nestorović (saksofon) ; Matija Dedić (klavir) ; Šimun Matišić (vibrafon) ; Ivar Roban Križić (kontrabas) ; Kruno Levačić (bubnjevi) ; Vedaši (vokalisti) – uz asistencijeSilvije Glojnarić, Joe Kaplowitz i Luka Žužić (aranžeri)

  Kada god je to moguće, prvu riječ uvijek dajem umjetniku, osobno. Davor Križić nam, povodom albuma “Insite“, kazuje – “Nakon koncerta održanog 2019. godine, povodom 30 godina mog sviranja u Jazz orkestru HRT-a, nastala je ideja da napravimo moj autorski album. Na albumu ‘Insite’ (Na mjestu) spojio sam svoj rad koji se razvijao u malim sastavima sa sjajnim aranžerima i muzičarima Jazz orkestra HRT-a i njime sam pokušao ispričati svoju intimnu glazbenu priču. Član sam Jazz orkestra HRT-a od davne 1989. godine i od tada, pa do danas, svirao sam sa nebrojenim kvalitetnim glazbenicima i dirigentima. Ipak, ovaj projekt za mene je poseban, jer suradnja s današnjom postavom Jazz orkestra HRT-a, njihov angažmani i svirka, donijeli su sjajan zvuk i vrhunsku izvedbu mojih kompozicija. Jazz Made in Zagreb!“.

  Vrhunske kompozicije izvedene od strane vrhunskih muzičara daju vrhunski rezultat. Apostrofirao bih veliku ulogu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, osnovanog davne 1946/47 godine. Djelovao je pod raznim imenima, a sadašnje ime nosi od 2010. godine. Bez obzira kako se zvao, definišu ga vrhunski muzičari i dirigenti, saradnje sa najboljim vokalistima… Već i sama činjenica da je neki umjetnik snimio album u pratnji tog znamenitog orkestra, daje tom umjetniku prizanje i potvrdu velike vrijednosti. Davor Križić ne samo da u tom orkestru svira, on za njega i komponuje. Ta saradnja je i rezultirala albumom “Insite” (Na mjestu).

  Muzika se dijeli na više načina – po žanrovima, po istorijskim epohama, po načinu izvođenja i tako dalje. Muzika ovog albuma žanrovski spada u jazz, istorijski spada u savremenu muziku (20. i 21. vijeka), a po načinu izvođenja spada u snimak izvođenja dostupan putem muzičkih medija i elektronskih uređaja za reprodukciju zvuka (gramofon, CD, Digital i sl.). Sve naprijed izloženo, tehnički je aspekt ovog muzičkog izdanja. Ono što ga istinski definiše je poruka koju to umjetničko djelo nosi. Album “Insite” karakterišu – znalački odabrani muzički materijali, besprijekorne izvedbe, usklađeni svi elementi dobre muzike – melodija, harmonija, ritam, dinamika, boja tona i njegova punoća. Svi ovi elementi i daju neporeciv kvalitet na ovom albumu prezentovanoj nam muzici. Jazz muzika, zna se, zahtijeva veći stepen edukacije i za one koji ga stvaraju i za one koji ga slušaju. Muzika albuma “Insite” ima moć da se svidi i onima koji i nisu striktni pratitelji i poštovatelji tog muzičkog žanra. Ova muzika nosi, rekao bih, i edukativnu notu, hoću reći, poslije slušanja ovog albuma, mnogima će jazz biti mnogo bliži i prihvatljiviji.

  Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a – “Insite” – 1. Echoes of a Dream ; 2. Waltz Through the Night ; 3. Insite ; 4. African Flower ; 5. To the Lite ; 6. Believin’ Conclusion

  Vezani linkovi (samo neki)
  DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT – Davor Križić Experiment (Autor priloga: Davor Hrvoj)
  DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT – Nastup u Zagrebu (Foto raport: Željko Jelenski)
  MIRO UNGAR & Kaplowitz / Križić Quartet – Nice and Jazzy – Live at Kontesa (Autor priloga: Dragutin Matošević)

  Naslovna fotografija – Mario Majcan

  https://www.facebook.com/davor.krizic.7 / https://bfan.link/insite / http://www.aquariusrecords.com /

  YT – Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a – African Flower

  YT – Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a – Echoes of a Dream