• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAVID VARTABEDIJAN – Ilustrovani rokenrol vodič

  DAVID VARTABEDIJAN – Ilustrovani rokenrol vodič

  DAVID VARTABEDIJAN – Ilustrovani rokenrol vodič

  Autor: David Vartabedijan / Format: 205×210 / Opis: 100 ilustracija na 102 strane u koloru i tvrdi povez / Izdavač: Pčelica (2014.), Čačak, Srbija

  “Ilustrovani Rokenrol vodič” je knjiga uz koju će najmlađi imati prilike za početno upoznavanje, a stariji rockeri za podsjećanje na blistave karijere najvećih ikona iz istorije rock muzike. Knjiga je djelo Davida Vartabedijana, likovnog umjetnika i rock’n’roll novinara.

  Knjiga u kratkim, najvažnijim biografskim crtama, uz originalne ilustracije i tekstove, prati aktere sa svjetske muzičke scene koji su svojom muzikom, pojavom i ideologijom od 1955. godine, pa sve do danas, promijenili lice popularne muzike. Posebnu vrijednost ovoj knjizi daju autorove preporuke za slušanje najuspjelijih izdanja rock’n’roll umjetnika o kojima piše. To su njegove individualne preporuke, o ukusima ne treba raspravljati, ali obzirom na Davidovo ogromno iskustvo u svijetu rock’n’rolla, njegove preporuke su bezpogovorne i respektabilne.

  Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, stručni žiri Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije i Beogradskog sajma, uručili su nagradu za najbolju ilustraciju koja je pripala autoru ove knjige, Davidu Vartabedijanu.

  ilustrovani-rokenrol - Stranicde - par

  “Među koricama šarmantne zabavno-edukativne knjige za sve generacije i uzraste – u cjelini autorskog djela jednog čoveka – očito su objedinjene dvije velike ljubavi i oblasti djelovanja: likovna umjetnost i rok’n’roll! Iz okvira odmjerenog i jezgrovitog, sasvim ozbiljnog opisa muzičke karijere i stvaralaštva svakog od odabranih velikih imena, iskaču njihovi živi likovi i figure. Duhovite kreacije i, u jednom malo drugačijem smislu riječi, ozbiljne likovne studije ličnosti i karaktera. Uglavnom neobičnih, osobenjačkih. U formi karikatura, donose detalje u tekstu svjesno izostavljene. Oni upoznati s likom i djelom zabaviće se traganjem za podudarnostima slike i originala (dobro su znali i pokojne); onima koji tek saznaju i uče, eto prilike, jer slika u ovom slučaju govori više od riječi”, Vesna Milanović, Riječ o knjizi na uručenju nagrade ULUPUDS-a za ilustraciju, 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga 2014. godine

  Citirat ću tekst koji na lijep način opisuje autora knjige “Ilustrovani rokenrol vodič” – David Vartabedijan je rođen one godine kada su se Led Zeppelin oformili, a The Beatles konačno došli do mogućnosti upotrebe osmokanalnog magnetofona za svoja snimanja. Od tada, pa sve do danas, David je nacrtao nekoliko hiljada crteža. Odslušao je i odgledao preko 3000 nastupa raznih bendova. Napisao je za sve relevantne rock magazine i web-portale više od 2000 tekstova, intervjua i recenzija. Održao je više od 1500 radio-emisija. Mnogo noći nije spavao radeći kao D.J. u klubovima. Dizajnirao je veliki broj omota i plakata za mnoge rokenrol bendove. Bavio se i promocijom bendova kao i organizovanjem koncerata. U međuvremenu je diplomirao, 1992. godine, na odsjeku Grafika (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu). Povremeno crta stripove. Pored svega navedenog uspjeo je da napravi i jedanaest samostalnih izložbi grafika i da učestvuje na preko 85 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. U okviru tog djelovanja dobio je i neke nagrade, ali to je već druga priča. Trenutno uređuje i ilustruje “Hit stranu” u Politikinom Zabavniku. David voli da kaže: “ROCK ON!”.

  http://pcelica.rs/

  Autor priloga;
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com