• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAMIR ŠIMIĆ SHIME – Instru-Me(n)tal Patient

  DAMIR ŠIMIĆ SHIME – Instru-Me(n)tal Patient

  DAMIR ŠIMIĆ SHIME – Instru-Me(n)tal Patient / Dallas Records, 2016 / hard rock, heavy metal / Hrvatska, USA

  Profesionalno bavljenje muzikom, Damir Šimić Shime započeo je 1986. godine sa svojim prvim bendom Gloria II, zatim radi sa ITD bandom i mnogim drugim. Onda se, u 22. godini života, seli u USA. U Americi je održavao koncerte i djelovao kao samostalni izvođač. Damirov stil sviranja gitare porede sa onim koji praktikuju velika imena tog instrumenta – Yngwie Malmsteen, Joe Satriani i Tony MacAlpine. U svojoj instrumentalističkoj karijeri svirao je s mnogim poznatim svjetskim imenima: Eddie Van Halen, Steve Stevens, Chris Impellitteri, Rudy Sarzo, Steve Lukather, Mike Terrana i mnogim drugima. Višestruko je recenziran i superlativnim opisima spominjan u najpoznatijim svjetskim gitarističkim magazinima poput Guitar Player, Guitar World i drugim. Tokom karijere bio je i endorsement mnogih poznatih svjetskih brendova poput Celestion speakersa, Fendera i Xotica. U Hrvatskoj, Shime je dobitnik Fender nagrade za Najboljeg gitaristu 2006. godine.

  DiskografijaThe Quest (Metropolis Records, 1998) ; Live in Zagreb (Self-relesed, 2004) ; Demonstratus (Camel Toe Records, 2004) ; tOne Addict (Camel Toe Records, 2010) ; Instru-Me(n)tal Patient (Dallas Records, 2016)

  Web portal Barikada – World of Music u nekoliko navrata, 2006. godine, pisao je o Damiru. Riječ je o njegovoj turneji po regiji, kojom prilikom je posjetio i Palma klub, Tuzla. Nastupi su bili u sklopu promotivne turneje za album “Demonstratus“, a Damir je nastupio u tiju – Damir Šimić Šime (gitara) ; Ricky Riccardo (bass gitara) ; Mike Terrana (bubnjevi). Album “Demonstratus” predstavljen je i u muzičko informativnoj radijskoj emisiji serijala Jeans generacija23 – Jeans generacija – 09.11.2004.

  DAMIR ŠIMIĆ – ŠIME – “Demonstratus” (autor priloga: Gordan Penava Pišta)
  DAMIR ŠIMIĆ ŠIME – Demonstratus Promo Tour 06 (autor priloga: Gordan Penava Pišta)

  Damir Šimić Shime i njegovi drugari, dali su nezaboravan koncert te večeri u Palma klubu Tuzla. Šime i Terrana bili su velika atrakcija za lokalne muzičare. Ne vjerujem da ima ijedan od njih da te večeri nije došao na njihov koncert – uvjeriti se u njihov kvalitet, vidjeti i čuti kako se to radi na svjetskoj muzičkoj sceni.

  Dekadu poslije, imam priliku poslušati novi album koji potpisuje Damir Šimić Shime – “Instru-Me(n)tal Patient“. Radi se o albumu neobično kratkog trajanja – sadrži tek pet kompozicija. Bez obzira na sve, nalazimo dokaz  velike Damirove virtuoznosti. Damir je veliki majstor gitare, a to dokazuje svakom od pet kompozicija sa albuma. Damirova muzika je kvalitetom ravna onoj koju sviraju najveća gitaristička imena sa svjestke hard rock / heavy metal scene.

  Brze skale i arpeđa, sve besprijekorno tačno odsvirano, smjenjuju se u neprekinutom nizu. Muzika je ovo koja još uvijek ima mnogo sljedbenika. Dokaz je i u tome da svi najveći svjetski majstori gitare redovno održavaju koncerte, pred punim dvoranama. Koliko čitam iz hrvatskih medija, Damir Šimić Shime baš i nije često na koncertnoj sceni. Mnogi mu to zamjeraju. Obzirom da sam imao prilku gledati ga uživo i da je Damir tom prilikom pružio vrhunski umjetnički doživljaj, nema razloga da ne nastupa češće. Novi album, njegova promocija, uvijek je dobar razlog za promotivne koncerte. Nadam se da Damir sprema nešo takvoga u skoroj budućnosti.

  Damir Šimić Shime – “Instru-Me(n)tal Patient” – 1. Run, Buchepal, Run! ; 2. Almost There ; 3. PCH to Nerptune’s Net ; 4. Going Down South ; 5. Broken

  www.facebook.com/damir.simicshime

  Na naslovnoj sliciRicky Riccardo, Damir Šimić Šime i Mike Terrana

  Foto: Dragutin Matošević (2006.)

  YouTube – Damir Šimić Shime – PCH to Neptune’s net (PCH stands for Pacific Coast Highway)

  YouTube – Damir Šimić Shime – Run Buchepal, RUN!

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .