• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  DAMIR IMAMOVIĆ – Sevdah (knjiga)

  DAMIR IMAMOVIĆ – Sevdah (knjiga)

  DAMIR IMAMOVIĆ – Sevdah (knjiga)

  Sevdah” je prva knjiga o ovom žanru iz pera jednog od njegovih vodećih savremenih izvođača, Damira Imamovića. Historija sevdaha dugo je bila predmet težak za razmatranje van akademskih krugova. Popularni napisi kao da nikada nisu obuhvatili kompleksnost ovog stoljećima starog žanra i mnogi važni uvidi ostali su rasuti po mnogim disciplinama i poljima istraživanja. Više i nije iznenađenje da se upravo perspektiva izvođača sevdaha danas pokazuje kao ishodište koje može ujediniti cjelokupnu priču o sevdahu.

  Sadržaj: Sevdah

  Sevdah“, Damira Imamovića, prva je knjiga o sevdahu koja na jednom mjestu sažima muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tendencije u razvoju ovog muzičkog žanra kroz tri stoljeća njegove dokumentirane prošlosti. Ovo je i prva knjiga o sevdahu napisana rukom uglednog izvođača i autora sevdalinki. Ona pokazuje koliko su Imamovićeve intervencije u sevdahu bazirane na dubinskom poznavanju historije i estetike ove umjetnosti.

  Damir Imamopvić – O autoru

  Damir Imamović (1978) jedan je od najznačajnijih savremenih izvođača sevdaha. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu. Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Na profesionalno bavljenje muzikom odlučuje se nakon višegodišnjeg odbijanja porodične tradicije. Od 2006. do 2016. godine snimio je šest albuma od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića.

  Najnoviji album, “Dvojka” producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab. O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice. U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara, Mirzom Kovačevićem, Damir je svome traganju za novim sevdahom dao i materijalni izraz: rezultat je tambur, novi instrument koji kombinira sazlijski i gitarski muzički ugođaj.

  Damirova knjiga pojavila se u ljeto 2016. na bosanskom jeziku i ubrzo je postala bestseler koji u proljeće 2017. godine ide u susret svom drugom izdanju. Promocije i prezentacije knjige do sada su održane u Sarajevu, Zagrebu i Beču.

  Knjiga, “Sevdah“, prevedena je i na engleski jezik. Prijevod potpisuje Amira Sadiković u saradnji sa Christopherom Biehlom. Knjigu je objavilo “Vrijeme“, Zenica, dizajnirao je Kenan Zekić, a uredili Selvedin Avdić i Muamer Spahić. 

  Sevdah“, i na engleskom i na bosanskom jeziku, dostupan je u knjižara širom BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije. Obje verzije moguće je naručiti i online ovdje (s dostavom širom svijeta).

  Vezani link – DAMIR IMAMOVIĆ’S SEVDAH TAKHT – Dvojka

  DAMIR IMAMOVIĆ’S SEVDAH TAKHT – Dvojka

  www.damirimamovic.com / www.facebook.com/damirimamovic

  YouTube – Knjiga “Sevdah” Damira Imamovića!