• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  DAMIR DADDO OREŠKOVIĆ – Interview

  DAMIR DADDO OREŠKOVIĆ – Interview

  DAMIR DADDO OREŠKOVIĆ – Interview

  (photo by Christina Noélle)

  (photo by Christina Noélle)

  Damir Daddo Orešković, poznati je i diplomirani Berklee gitarista, najmlađi nosilac povelje grada Bihaća i dobitnik “Los Angeles Music Awarda”. Priča nam o 8-žičanim gitarama, o svom novom video spotu “The Lightworker” i još puno toga.

  Prije dvije godine si se predstavio kao prvi 8-žičani gitarista na BiH muzičkoj sceni. Zašto 8-žičana gitara, kako si došao na tu ideju?

  Ideja je nastala sasvim spontano, kada sam tražio jedinstven zvuk za svoj novi album, i za moj umjetnički izražaj kao gitarista općenito. Pošto već dugo sviram 7-žičanu gitaru, uvijek sam se pitao kako bi zvučala gitara sa još jednom dodatnom žicom, ali na više, ispod prve E žice. Preštimao sam cijelu gitaru, izbacio duboku H žicu, i pritom testirao taj famozni “visoki A” štim i to je bilo to. S obzirom da nisam želio izgubiti duboku H žicu, kompromis bi bila 8-žičana gitara sa “visokim A” štimom.

  Nedugo nakon toga, kontaktirao sam svog lutijera Nihada Kurića (Q.Rich) u Jajcu i pitao ga da li on može napraviti takav instrument. On do tada nije nikad kreirao takav instrument, ali je prihvatio izazov. On je već navikao na moje lude ideje, jer kad je radio moju 6-žičanu gitaru, pomiješao je moju vlastitu krv sa lakom, i s tim miksom lakirao cijeli instrument. Iskreno rečeno, ja nisam ni sumnjao u Kurića, jer on je jedan izuzetno talentiran bosanski graditelja gitara, kojeg toplo preporučujem svima koji žele ručno izrađeni instrument po osobnim željama i specifikacijama.

  Kad si počeo surađivati sa Q.Rich?

  (photo by Christina Noélle)

  (photo by Christina Noélle)

  Nihad me kontaktirao preko Facebooka kada sam nastupio uživo na manifestaciji “Večernjakov pečat” u Mostaru. Tad sam izveo svoju verziju naše sevdalinke  “Emina” sa Dubrovačkom filharmonijom, na TV prijenosu uživo, što je gledalo oko 3 miliona gledatelja sa prostora bivše Jugoslavije. On mi se predstavio putem e-maila i ponudio da izgradi gitaru prema mojim specifikacijama, tj. moj “Signature” model pod nazivom “DDD”. 8-žičanu gitaru smo nazvali “Q.Rich Dorian 8 model”, a kasnije je ta gitara dobila i nadimak “Divine” (engl. Božanstvena), zbog specifičnog zvuka.

  Objasni nam nešto više o tom “specifičnom zvuku”.

  Ova gitara je specifična po tome što ima gotovo 5 oktava. U dubokom registru ima djelimično sazvučje bass gitare, u sredini je konvencionalna gitara, a u visokom registru zvuči kao harfa. Jedna od odlika tog zvuka je i tzv. “visoki A” štim. Sve 8-žičane gitare, čak 98% njih dolazi sa tvoričkim “Fis” štimom, što znači, da dolazi sa još dubljom žicom. Ja sam u prirodi buntovnik s razlogom, tako da sam totalno izbacio tu najdublju žicu i umjesto nje stavio najtanju .007 inčnu visoku A žicu. To je najtanja žica za električnu gitaru, koja je komercijalno dostupna u svim bolje opremljenim muzičkim prodavnicama.

  Da li u BIH postoji interes za ovakve tipove “Extended Range” gitara?

  Vidim da se moje kolege u BIH i široke mase, generalno, u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, odnedavno interesiraju za 7-žičanu gitaru i da cijela regija polako ulazi u svijet “Extended Range” gitara. Ja sviram 7-žičanu gitaru od 1997. godine, i toplo ju preporučujem svima. To je zaista fantastičan instrument.

  Da li je teško naviknuti se svirati 8 žičanu gitaru?

  (photo by Mirsad Ibišević / 3DCMP)

  (photo by Mirsad Ibišević / 3DCMP)

  Meni nije bilo toliko teško s obzirom da imam staž na 7-žičanoj. U početku može biti vrlo zbunjujuće, pogotovo za sve gitariste koji sviraju “normalnu” 6-žičanu gitaru. Sve je stvar navike i pitanje vremena. Period prilagođavanja može trajati od par sedmica do par mjeseci, ovisno o instrumentu i vremenu kojeg
  gitarista investira vježbajući. Jedan dobar savjet svima koji se usuđuju: puno je lakše preći sa 6 žica na 7 žica, nego sa 6 žica na 8 žica.

  Da li je negdje dostupan edukacioni materijal za učenike i one koji žele saznati nešto više o “Extended Range” instrumentima?

  Postoje dva dokumentarca koje sam ja snimio, i dostupni su na engleskom jeziku na mom YouTube kanalu. Naziv serijala je “Extended Range Guitars”. Tu možete saznati više o tim instrumentima, i ne samo to: čak i kako preštimati gitare sa 6, 7, i 8 žica, te bass gitare sa 4 i 5 žica. Za one koji žele isprobati  “visoki A” štim, to je jedan zaista vrijedan izvor informacija.

  Extended Range Guitars Part 1Extended Range Guitars Part 2

  Reci nam nešto više o novom video spotu “The Lightworker”

  “Lightworker” je prvi singl mog novog albuma. Instrumental simbolizira posebne ljude na planeti Zemlji, koji su rođeni da daju poseban doprinos ljudskoj civilizaciji i da pomognu svim onima kojima je ta pomoć potrebna bez ikakve naknade za njihov rad. Pomoć ne mora biti samo materijalna, ponekad samo podstrek, inspiracija ili savjet u određenom trenutku zlata vrijedi i zna promijeniti život i usmjeriti pojedinca ka pozitivnim promjenama. Numera je napisana u neo-klasičnom progresivnom rock/metal stilu, i savršen je primjer utilizacije 8-žičane gitare. Span melodije u numeri je bukvalno od najdubljeg mogućeg tona do najvišeg tona kojeg je moguće izvesti na ovom instrumentu. “Lightworker” je snimljen u Dublinu, u Irskoj, u produkciji tima tvrtke 3DCMP. Tim se sastoji od odličnih videografa i fotografa, koji su svi našeg porijekla. Muzičari, ako želite kvalitetan spot, a pritom ga snimiti na tlu Irske, toplo preporučujem 3DCMP. Oni ne rade samo metal produkciju, imaju iskustvo sa hip-hop, našom folk i pop muzikom. Sve informacije možete dobiti na njihovoj web ili Facebook stranici. 

  Reci nam nešto više o svojim trenutnim aktivnostima.

  (photo by Christina Noélle)

  (photo by Christina Noélle)

  Nedavno sam postao član irsko-austrijskog banda, Black Mariah. Trenutno smo u fazi pisanja pjesama, a uskoro izlazi i prvi singl i video spot “Dirty Lover”. To je rock/metal band, internacionalno aktivan i sa već izgrađenom reputacijom i kredibilitetom. Radim, također, kao instruktor gitare i novinar, review-kolumnist, za londonski portal www.live4guitar.com.

  Pored toga što radim kao producent za druge klijente, želio bih spomenuti još dva specijalna projekta pored svog vlastitog drugog solo albuma. To su albumi na koijima trenutno radim. Neću vam otkriti sve detalje, ali vam mogu reći ponešto o tome. Prvi band je u pop-rock stilu, sa spiritualnim pjesmama, na engleskom jeziku. Tematika nije striktno orijentirana ka religiji, mada se u pjesmama mogu naći svi koji uživaju Krišćanstvo, Budizam, Islam, New Age spiritualizam i čak i tzv “law of the attraction”.  Interesantno je da je ovo vokalno-instrumentalni album, sa čak dva glavna vokala… sve pjesme na albumu su urađene kao dueti, i album je puno komercijalniji u odnosu na moje vlastite solo albume, i prihvatljiviji širim masama izvan konstalacije heavy metala

  Drugi projekt je tzv “healing music” projekt. U pitanju je muzika za relaksaciju i/ili meditaciju. Na albumu sviram sve instrumente i pjesme su većinom instrumentalne. Instrumenti su: gitara (akustična i električna), klavir, synthesizer, bass, violina, mandolina, udaraljke i glas. Želim napomenuti da ovo nema nikakve veze sa rock muzikom i sa dominacijom heavy električne gitare. Ovo je tzv. New Age stil. Imam još jednu gošću na vokalima, koji izvode neutralne slogove – s tim album nije ograničen sa bilo kakvim govornim jezikom ili riječima. Interesantno je spomenuti da ove kompozicije nemaju konvencionalnu muzičku strukturu i metriku, već da je sve agogički izvedeno, i uz to i improvizirano. Još jedna zanimljivost je da je cijeli album urađen u specifičnom štimu A=444 Hz.

  I za kraj, poruka mladim gitaristima i muzičarima.

  Muzika je nešto što je dio svakog čovjeka na planeti Zemlji. Život je puno ljepši sa muzikom. Biti muzičar je velika privilegija i veliko zadovoljstvo. Najveća poruka mladim muzičarima je da vježbaju i razvijaju svoju vještinu. Biti muzičar je i veliki izazov – potrebno je investirati puno vremena. Iako se bavim muzikom već 30 godina, još nisam naučio sve. Muzika je jedan veliki Univerzum, i svaki dan se nauči ponešto novo. Nije poanta znati sve, već uživati u “sadašnjem trenutku”, jel jedino vrijeme u kojem živimo je “sad”. Investicija u samog sebe se uvijek vraća desetostruko. Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi gitare, muzike i slično, možete me kontaktirati na moj Facebook Fun Page, ili na mom YouTube kanalu.

  YouTube – Damir Daddo Orešković – “The Lightworker”