• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CRNO SUNCE – Iza horizonta događaja

  CRNO SUNCE – Iza horizonta događaja

  CRNO SUNCE – Iza horizonta događaja / Take It Or Leave It Records, 2019 / CD / HC, metal / Srbija

  Crno sunce je hard core / metal bend iz Kraljeva, Srbija. Osnovali su ga, 2015. godine, Darko Sojević (ex Mortuus, ex Istok) i Branko Ratković (ex Punished). Prvi demo snimci napravljeni su sa Darkom kao vokalom i Brankom na ostalim žičanim instrumentima. Bubnjeve je svirao Vojin Ratković (ex Punished, ex KBO, ex Totalni promašaj). Kada su se njihove pjesme aranžmanski počele razvijati, uvidjeli su da im treba pomoć i drugih muzičara. Tako su od prvobitne ideje da budu samo projekat, prerasli u bend. Tokom dvije godine djelovanja, kroz bend je prošlo više muzičara sa kraljevačke underground scene.

  Sredinom 2017. godine, postava se ustalila – solo gitaru je preuzeo Rade Terzić (ex Hoću neću, ex Zortdrop, ex MetalCorp), bass gitaru je svirao Darko Sojević, a vokal je preuzeo Vladimir Jovanović (ex KIDS, ex Evil Dick). Počeli su sa priprema za snimanje svog prvog albuma. Međutim, poslije višemjesečnog vježbanja i početka snimanja albuma, zbog neslaganja oko budućeg muzičkog pravca, bend je opet bio prinuđen da mijenaja postavu – Vladimir Jovanović (vokal) napustio je bend i na njegovo mjesto došao je Miloš Stošić (ex Motorcharge, ex Deadly Mosh) iz Kragujevca.

  Sredinom 2018. godine, snimanje albuma je završeno, kao i saradnja sa Vojinom (bubnjarem koji je kratkotrajno pomogao da se snimi prvi album), tako da je na mjestu stalnog bubnjara u bend ušao Dejan Živković (ex Concrete, ex The Truth, ex No Choice).

  Album “Iza horizonta događaja” ima 10 pjesama i izdat je za beogradsku izdavačku kuću Take It Or Leave It Records. U trenutnoj postavi, bend je, u mjeri koliko je to obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju moguće, krenuo u promociju svog debut izdanja.

  DiskografijaIza horizonta događaja (Take It Or Leave It Records, 2020)

  Crno sunce su – Miloš Stošić (vokal) ; Rade Terzić (solo gitara, prateći vokali) ; Branko Ratković (ritam gitara, prateći vokali) ; Darko Sojević (bass gitara, prateći vokali) ; Dejan Živković (bubnjevi) – uz dodatne muzičareVojin Ratković (bubnjevi) ; Brankica Ratković (vokal, 2) ; Tatjana Gluvčanin (vokal, 6) ; Dejan Rakonjac (prateći vokali, 4,5,7,8,9)

  Bend Crno sunce, veoma burne muzičke karijere, imao je i snage i motiva da izdrži do izdavanja svog albuma, prvenca. Taj album, u svakom slučaju, opravdao je veliki trud uložen u njegovo nastajanje. Dovoljno je reći da je album sniman u tri različita muzička studija. Mnogi drugi bendovi, sa nešto manje motiva, odustali bi već na prvoj prepreci, ali ne i članovi kraljevačkog benda Crno sunce.

  Album “Iza horizonta događaja” sadrži 11 pjesama čistog hardcore / metal zvuka. Sve pjesme su autorske – kako tekstovi, tako i muzika – a sve to potpisuje član benda, Branko Ratković. Radi se o muzici, kako već rekoh, klasične hardcore / metal formule, ali odsvirane na siguran i ubjedljiv način. Nemam informacija koji prijem je ova muzika imala u srbijanskim medijima – što se tiče njenom klupskom predstavljanju, tu se ispriječila Corona 19 – virus koji je zaustavio sva muzička dešavanja.

  Kragujevačka muzička scena ne može se zamisliti bez muzičara imenom Saša Vujić Vuja (solo gitarista, vokal slavnog kragujevačkog benda KBO). Njegovo ogromno iskustvo, ubjeđen sam, dalo je čvrste temelje u nastajanju ovog albuma. U mnogo segmenata, muzika benda Crno sunce odstupa od klišeja ustanovljenih u svijetu hardcore / metal muzike. To “držim” hrabrim činom i svesrdno ga pozdravljam. Članovima benda Crno sunce želim da istraju. Ništa nije vječno (Corona 19) i sve prođe. Bolje vrijeme dat će im priliku da potvrde svoju vrijednost… pa čak i da napreduju.

  Crno sunce – “Iza horizonta događaja” – 1. Prelazak ; 2. Linija razuma ; 3. Pod svetlom meseca ; 4. Druga strana ; 5. Ego ; 6. Put tame ; 7. Sve što treba ; 8. U zaboravu ; 9. Spas ; 10. Trenutak slabosti ; 11. Ne sudi mi

  https://www.facebook.com/crnosuncebend / https://www.facebook.com/TIOLIrecords /

  YT – Crno sunce – Pod svetlom meseca (Official video)

  YT – Crno sunce – Ne sudi mi