• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CHROMATIC POINT – Slike stare kuće

  CHROMATIC POINT – Slike stare kuće

  CHROMATIC POINT – Slike stare kuće / DIY, 2014 / cross over-fusion / Makedonija

  Makedonska cross over / fusion grupa, Chromatic Point, u kratkom vremenskom periodu svog postojanja objavila je dva albumska izdanja – “Zlatni presjek” (2012.) i “Slike stare kuće” (2014. godine. Oba su, od strane čitatelja renomirene “Nove Makedonije”, izabrana za albume godine. Članovi benda Chromatic Point (Duško Ičev, klavijaturista ; Alen spasovski, bass ; Stefan Miladinov, gitarista ; Filip Jezdić, bubnjar), sa punim pravom, mogu biti ponosni na svoj dosadašnji rad.

  Chromatic Point - CDAlbum, “Slike stare kuće” (“Sliki od starata kukja”), sadrži osam kompozicija. U njihovom stvaranju, pored članova benda, učestvovali su i gosti – Saša Brankovski, Vlatko Nušev – Dalton, braća Tavitjan i Synthesis. Chromatic Point + pobrojani gosti – svojski su se potrudili da nam pruže maksimalni užitak. U tome su potpuno i uspjeli. Naravno, ovu vrstu muzike punim srcem i bezrezervno voljet će prvenstveno oni koji od muzike traže mnogo više od “1-2-3-4 opleti”. Za potpuno razumijevanje poruka iznesenih u kompozicijama sa ovog albuma – slušatelji trebaju imati veliku kilometražu u slušanju raznovrsnih muzičkih stilova.

  Kompozicije su pune energije i melodične, kako god to zvučalo čudno. Muzičke teme sadrže raznovrsne stilove koji se iz minute u minutu smjenjuju čak unutar jedne kompozicije. Cjelina kompozicije time nije okrnjena. Dapače, kompozicije su dobile širinu koja pri svakom ponovnom slušanju otkriva nove muzičke bisere od kojih je ova niska satkana. Vidan (čujan) je uticaj bogatog makedonskog folklora. Veliki doprinos tome dala su, na svjetskoj razini uspješna, braća Tavitijan (Diran i Garo), kao i članovi skopske ethno grupe Synthesis.

  Makednonska muzička kultura dobila je album kojim se, bez ikakve sumnje, može pohvaliti na svjetskom nivou.

  YouTube – Chromatic Point – First Contact

  YouTube – Chromatic Point & Synthesis – Stihija

  YouTube – Chromatic Point – Sliki od starata kukja

  Autor:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com