• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BRKOVI – Torzo Dade Topića

  BRKOVI – Torzo Dade Topića

  BRKOVI – Torzo Dade Topića / Self released, 2016 / digital / turbo folk, punk rock / Hrvatska

  Brkovi su petočlani bend iz Zagreba, Hrvatska, osnovan 2004. godine. Sviraju turbo folk sa znatnim uplivima punk rocka. Nastoje da zvuče melodiozno. Uzore su našli u predvodnicima turbo folk rocka – u onome što je stvarao sarajevski bend Nervozni poštar. Danas ima nekoliko bendova koji svoju muziku baziraju na tom istom stilu, a najpoznatiji među njima je novosadski bend Pero Defformero.

  Članovi benda Brkovi ne predstavljaju se imenima i prezimenima. Koriste se nadimcima – Shamso 69 (vokal) ; Prasac (gitara) ; Žorž (gitara) ; Šarulja (bubnjevi) i Tomac (bass gitara). Sadašnji pjevač, Shamso 69, u bendu je od 2007. godine zamijenivši prijašnjeg pjevača, Gigu. Shamso 69 je i autor većine tekstova.

  Izdali su pet autorskih albuma i jednu kompilaciju. Albume objavljuju samostalno, bez posredstva neke diskografske kuće. Svi njihovi albumu dostupni su za besplatan download, a linkovi za download nalaze se na njihovoj službenoj web stranici.

  Albumi benda Brkovi su: Punkfolkwellness (2010) ; Društvo brkatih mladića (2011) ; Balkanski esperanto (2012) ; Brkati gosti (2013 – kompilacija – Atheist Rap, S.A.R.S., Postolar Tripper, Kiša metaka, Motus, ST! llness, Mašinko i dr.) ; Pizda materina (2014) ; Torzo Dade Topića (2016 – Live Dom sportova)

  Brkovi najveću snagu pokazuju nastupima uživo, a obscenim najavama i tekstovima svojih pjesama, našli su puta do današnje omladine. Brkovi i sami kažu da su im “tekstovi pjesama uvredljivi i seksistički“. Moja generacija iz 50-tih, a i kasnije generacije, odrastala je uz pjesmice tipa “Tašn, tašn, tanana, pala maca s tavana….“. Poslije se pjevalo “U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo…“, a a završilo se pjesmama “U ime svih nas iz 50 i neke…” i “Godine su prošle pune muka, ginulo se za slobodu nijemo, ili s pjesmom umjesto jauka…“. Obzirom na naše bratoubilačke ratove i na sadašnju sveopću situaciju u regionu – i nismo baš ispali kao uspješne generacije. Kuda će generacije iza 90-tih odnijeti buduće vrijeme i to uz tekstovi današnjih pjesama, samo dragi Bog zna.

  Brkovi - Omot CD-a

  Album “Torzo Dade Topića” baziran je na snimci koncerta benda Brkovi iz zagrebačkog Doma sportova, održanog 07.03.2015. godine. Album sadrži 11 pjesama neujednačene stilske atmosfere. Pola pjesama “vuku” na folk, a druga polovina na metal. Rekao bih da u bendu postoje dvije struje, pa jedna drugoj čine ustupke. To baš i nije za pohvaliti.

  Kao gost na snimcima sa albuma, pojavljuje se i turbo folker – metalac, gitarista, Emir Hot. Emir je bio članom tuzlanske melodic heavy metal progressive grupe Southern Storm (kojoj sam 18 mjeseci bio manager) i Emir je tom činjenicom i bio osnovni razlog da više pažnje obratim na Brkove i njihov novi album.

  Ja nisam pristalica ovakve muzike, a pogotovo ne podržavam vokabular upotrijebljen u ovim najavama i pjesmama. Nažalost, kao i u svim porama našeg savremenog života, ljestvica kvalitete je spuštena veoma nisko. Dotaći je sada mogu mnogi. Mene ne brine “njih desetak… (na bini)”, mene mnogo više brine “njih na hiljade… (među publikom)”.

  logo - Self released 3

  BrkoviTorzo Dade Topića – 1. Život brzo prolazi ; 2. Gljiva ; 3. Seks i droga ; 4. Ništa više mi ne zna ; 5. Šef ; 6. Utopija ; 7. Cirkusko kopile ; 8. Meti ispred svojih vrata ; 9. Ovce ; 10. Opet kažeš da si samo njegova ; 11. Zemljo moja

  www.brkovi.com / www.facebook.com/Brkovi

  YouTube – Brkovi – Seks i droga

  YouTube – Brkovi – Dom sportova (07.03.2015. – official video)

  .
  . .
  . . .
  Autor recenzije:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .