• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BREST feat. Vesna Zornik – U polsnu

  BREST feat. Vesna Zornik – U polsnu

  BREST feat. Vesna Zornik – U polsnu / Samo Records, 2020 / CD / pop, jazz, indie, etno… / Slovenija

  Brest je potpuno svjež bend velikih, etabliranih muzičara. Osnovan je juna 2016. godine. Sastavili su poeziju Kristine Kočan, vrsne slovenske pjesnikinje mlađe generacije. To je spoj muzičkih žanrova kao što su pop, jazz, blues, rock, indie, alter etno i još mnogo toga. Bend je zaista sjajan: Vesna Zornik je na vokalu, članica je benda Katalena i jedna od najboljih vokalista u Sloveniji. Autor muzike je gitarist Samo Šalamon, prema američkom časopisu Guitar Player, jedan od 10 Najzanimljivijih gitarista mlađe svjetske generacije, čiji je ornetološki rekord uvršten među 1001 najboljih ploča u istoriji jazz muzike. Odlična je i ritam sekcija, sa Samo Pecarom na bassu, jednim od najboljih basista u Sloveniji, članom sastava Bro, Siti Hlapci itd… Na bubnjevima je jedan od najboljih slovenskih jazz bubnjara zadnjih 10 godina, član bendova The Stroj, Pero Lovšin Band itd., Bojan Krhlanko.

  DiskografijaNemi film (Celinka.si, 2017) ; U polsnu (Samo Records, 2020)

  Brest su – Vesna Zornik (vokal) ; Samo Šalamon (akustične i električne gitare, mandolina, bass gitara osim 9, klavijature, pomoćni vokal) ; Samo Pečar (bass, 9) ; Bojan Krhlanko (bubnjevi) ; Kristina Kočan (riječi) – uz gosteBoštjan Gombač (duvači) ; Andrej Hrvatin (perkusije) ; Špela Huzjak (violina) ; Miloš Bogataj (lap steel guitar)

  Na čelu višečlane zasedbe Brest nalazi se svjetski znani i priznati jazz gitarista, Samo Šalamon. Kada god ima neko novo diskografsko izdanje, solističko ili u nekim drugim kombinacijama, Samo mi se javi sa ponudom da mi ga pošalje kako bi čitao moju recenziju – Samo: “Dragutin… jako volim čitati tvoje recenzije… one su stvarno jako lijepe… nadam se, da se upoznamo nekog dana.” Zar ovo nije meni na ponos, a i privilegija koju mi Samo daje. Hvala.

  Vesna Zornik, pjevačica je zabavne muzike, rođena 1975. godine u Sloveniji. Kao dijete od četiri godine, učestvovala je u reklami za Čokolešnik. Uz oca je zavoljela narodne pjesme. Završila je Srednjo oblikovalsko šolo v Ljubljani, a uporedo je učila svirati flautu i gitaru. Vesnu medijski prihvataju kao glavnu vokalistkinju skupine Katalena. Godine 2010., snimila je prvu samostalnu ploču ispunjenu argentinskom tango muzikom, “TangoApasionada“. (Wiki) Vesna je vokalna solistkinja i u skupini Brest.

  Samo je bolje znan kao free jazz gitarista. Na ovom albumu, Samo usporava ritam, umekšava svoje gitarske dionice. Veliki je to zaokret za tog umjetnika, ali se on i tu ništa manje dobro ne snalazi. Cijelu tu atmosferu određuje karakter pjesama koje su njegov sastavni dio. Muziku svih pjesama potpisuje Samo Šalamon, a tekstovi su pjesnikinje, Kristine Kočan. Radi se u tekstovima nježne ljubavne tematike. Nježna muzička pratnja pravi cjelinu koja se sluša sa velikom pažnjom.

  Uspostavom čvrste zasedbe – Vesna Zornik (vokal) ; Samo Šalamon (akustične i električne gitare…) ; Samo Pečar (bass) ; Bojan Krhlanko (bubnjevi) + Kristina Kočan (riječi) – Brest su krenuli na muzičke odre širom Slovenije sa ciljem promovisanja svog aktuelnog diskografskog izdanja. Lijep odaziv slovenačke publike, kazuje mi da su opet iznašli pravu formulu – kako pomiriti umjetničke kvalitete i kako se svidjeti široj muzičkoj publici.

  Da bi se nivo opće muzičke kulture podigao na veću razinu, trebaju se svi uključiti – muzičari, audio i TV mediji, školski sistem… U Sloveniji, kao uređenoj zemlji, članici EU, to besprijekorno djeluje i rezultati se već vide. Bez obzira koliko malo bilo mjesto gdje se održava neki koncert, prostor ispred bine ispunjen je do posljednjeg mjesti i svi istinski uživaju. Moje kolege iz Srbije mi javljaju – nema publike. To me ni malo ne čudi. U publiku treba ulagati kao u sve ostalo. Publika je važan dio sistema koji zovemo – muzika.

  Breast feat. Vesna Zornik – “U polsnu” – 1. Balada ; 2. Tisti čas ; 3. V polsnu ; 4. Zlato ; 5. Japonski gozd ; 6. Midva sva vse ; 7. Lov ; 8. Pelji me tja ; 9. Nočna scena ; 10. Pod dlanmi ; 11. Peščeni poljubi ; 12. Izlet ; 13. Lutke ; 14. Prazne ure

  Foto – Ksenija Mikor

  Vezani link – BREST feat. Vesna Zornik – Nemi film (Recenzija: Dragutin Matošević)

  http://www.skupinabrest.com / https://www.facebook.com/skupinabrest / https://www.facebook.com/VesnaZornik /

  YT – Brest feat. Vesna Zornik – Zlato

  YT – Brest feat. Vesna Zornik – V polsnu