• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BRANKO RADAKOVIĆ – Pakovanje

  BRANKO RADAKOVIĆ – Pakovanje

  BRANKO RADAKOVIĆ – Pakovanje / Metropolis Music, 2017 / CD, digital / alter rock / Srbija

  Branko Radaković, multimedijalni umjetnik (redatelj, muzičar, slikar) rođen je u Paraćinu, 1982. godine. Sa jedanaest godina počeo je da se bavi umjetnošću, a 1996. godine je osnovao bend Argus u kome je svirao solo i ritam gitaru, pisao tekstove i komponovao. Svirao je i u bendovima Rok ekspres i Olovni balon. Diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, 2005. godine. Iste te godine nastanio se u Baču, gdje i danas živi i predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi. Napisao je i zbirku pjesama “Trag koji ostaje“.

  Godine 2006. počinje da se bavi filmom. Učestvovao je na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svijetu, a njegov kinematografski rad izuzetno cijene i domaći i svjetski filmski kritičari. Godine 2015., objavio je dokumentarni i višestruko nagrađivani film, “Limunovo drvo“.

  Prvi samostalni album Branka Radakovića, “Pakovanje“, objavljen je za Metropolis Music i dostupan je na svim većim digitalnim platformama. Na albumu sa nalazi 11 numera kojih je Branko kompletan autor. Tekstovi pjesama najvećim dijelom govore o današnjem stanju u društvu i socijalnim problemima.

  DiskografijaPakovanje (Metropolis Music, 2017)

  Branko Radaković je otpjevao sve pjesme, a na snimanju su učestvovali i Nemanja Velimirović (Kofein, E-Play – svi instrumenti, 2-10) i Srđan Branković (Alogia – gitare, 1,11).

  Ja sam i ranije imao albume koje oficijelne izdavačke kuće nisu objavljivale. Dakle, možda sam pre imao i bolje pesme, ali u kompletu mislim da su zapravo tek sada stvari legle na svoje pravo mesto. Uostalom, gotovo niko te ozbiljno i ne shvata, ako nisi izdao album na ovaj način. Mislim da je ovo velika stvar, jer pre svega, neko sam ko deluje van institucija, a ipak uspevam da dođem do ozbiljnih priznanja. Svakako da je sve to pravo čudo, pa i ovo sada. Osnova albuma je bila i ostala bunt, ali on je u poslednjim dekadama ostao po strani. Shvatio sam da neko mora to ponovo da probudi kako bi iskonska pobuna došla još jednom do izražaja, ali na jedan drugačiji način od onoga na koji se uspavana mlađa publika navikla. Taj novi način su, između ostalog, zarazne melodije i nešto što samo deluje kao prosta buntovna i sirova priča na prvu loptu. Međutim, svako ko ozbiljno zna da sluša muziku i tekstove, shvatiće da tu, između redova, ima još nekih skrivenih poruka, a što je najvažnije uz te melodije možete pevati bilo šta“, istakao je Radaković.

  Branka Radakovića upoznao sam na promociji njegovog dokumentarnog filma “Limunovo drvo” na 49. Gitarijadi Zaječar (30.07.2015. godine). Tada je on tu bio u ulozi redatelja i autora tog filma, a tek kasnije, saznao sam da se bavi i muzikom. Sada ga ovdje i posmatram isključivo kao autora i izvođača njegove muzike.

  Muzika koju donosi album, “Pakovanje“, britka je i direktna kao i tekstovi svih pjesama. Branko pjeva na osnovu vlastitog iskustva, na već proživljene teme. On širom otvorenih očiju posmatra svijet i dešavanja kojima je okružen. Jasno uočava nepravde i nepravilnosti u društvenim kretanjima i na njih nam ukazuje bez imalo ustezanja. Melodijska linija korespondira sa dramatikom tekstova tako da tekstovi i muzika grade jedinstvenu cjelinu.

  Pakovanje” je Brankov debitantski album. Mnogi muzičari u takvoj situaciji “kalkuliraju” – rade sve da se dodvore publici. Kod Branka to nije slučaj. S neba, pa u rebra. Prvo, pa “muško“. Branko je takav, pa ko tako voli, nek’ izvoli. Samo čista iskrenost daje legitimitet svim porukama sa ovog albuma, a iskrenosti kod Branka ne nedostaje. Ovaj album neće promijeniti svijet, ali će biti prilika da se svi pred njegovim porukama dobro zamislimo. Branko se pred svima – i onima koji ga poštuju, a i onima drugima – može pojaviti čista i neokaljana obraza.

  P.S. – Branko potpisuje i dizajn omota svog albuma.

  Brako Radaković – “Pakovanje” – 1. Deo sistema ; 2. Marketing ; 3. Lažni heroji ; 4. Istina posmatra ; 5. Ljudi i prava ; 6. Sudija ; 7. Autoriteti ; 8. Nađi se ; 9. Kraj snova ; 10. Svemir trena ; 11. Ponovo tu

  Vezani link – BRANKO RADAKOVIĆ – Pakovanje (najava albuma)
  Vezani link – BRANKO RADAKOVIĆ – Deo sistema (video)

  https://www.facebook.com/branko.radakovic / https://www.metropolismusic.rs

  YT – BRANKO RADAKOVIĆ – Lažni heroji

  YT – BRANKO RADAKOVIĆ – Deo sistema (2015)


    
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com