• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOŽO VREĆO – Moj sevdah

  BOŽO VREĆO – Moj sevdah

  BOŽO VREĆO – Moj sevdah / Gramofon, 2014. / CD / accapela sevdah / Bosna i Hercegovina

  Mladić iz Foče, Božo Vrećo (rođen 1983. godine), dolazi u Sarajevo da ostvari svoj životni san. Želi da pjeva sevdalinke, accapela (pjevanja bez instrumentalne pratnje). Nastupa u sarajevskim lokalima i biva zapažen. To rezultira njegovim angažmanom kao vokalnog soliste sarajevskog ethno benda Halka. Sa istim snima veoma uspješan album, “O ljubavi” (Gramofon, 2014). To ga ne zadovoljava u potpunosti i istovremeno radi na svom solističkom albumu.

  BOZO VRECO - moj sevdah - coverAlbum, “Moj sevdah”, sadrži 17 pjesama, sevdalinki, pjevanih accapela. Dvije od njih potpisuje Božo Vrećo, pet su djelo raznih umjetnika sevdaha, a deset je tradicionala. Božo Vrećo ih ispjevava umilnim feminiziranim glasom. Evidentna je sigurnost u intonaciji, ritmu, široki raspon glasa.

  Božo Vreću umnogome odudara od sredine u kojoj djeluje. čini to svojim odijevanjem, ponašanjem, a i pjevanjem. Najbolje je to on sam objasnio: “Meni je bilo bitno da ne budem muškarac na sceni dok pjevam žensku pjesmu. Želim da svaka žena osjeti tu ženu u meni, a muškarci mušku komponentu. Super je što ja funkcionišem kao takva osoba. Prevazilazim muško-ženske razlike, jer mislim da smo svi i jedno i drugo, samo što se većinu svog života stidimo da budemo i jedno i drugo, jer smo ograničeni poslom, porodicom, karijerom. Međutim, meni sevdah upravo daje slobodu da budem i žena. Da imam svilenu kaftan haljinu u kojoj se mogu vrtiti, koja je bajkovita. Nikada ne bih promijenio pol, jer to ne bih bio ja. Moja me mama, u stvari, nikada nije odgajala da budem neko drugi. Znala je koga je rodila i uvijek mi je govrila ‘budi to što jesi i prati svoje srce’, a ja to i radim.

  Bozo Vreco - ulaznicaGlas Bože Vreće ima onu potrebnu umjetničku prepoznatljivost i originalnost. Ovaj mladić iz Foče, pokazuje iskonsku ljepotu pjevanja sevdalinki, kroz emociju koja je od iskona nastajala iz prevelike tuge, nedostajanja i ljubavi… Sevdah nije muzički stil – to je način života. Ako to ne prihvatite – ne pokušavajte ga ni pjevati.

  Ovo ni u kom slučaju nije album, skup lijepih pjesama, koji treba apriori odbaciti. Međutim, sa nekim drugim (aranžmanskim / producentskim) pristupom, izborom pjesama različitog ritma i atmosfere, krajnji učinak bi, siguran sam, bio mnogo veći.

  www.facebook.com/vrecobozo

  YouTube – Božo Vrećo – Anadolka (acapella sevdah)

  YouTube – Božo Vrećo – Lejlija (acapella sevdah)

  Autor:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com