• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  BOŠTJAN GOMBAČ in Big Band RTV Slovenija – Iucundus

  BOŠTJAN GOMBAČ in Big Band RTV Slovenija – Iucundus

  BOŠTJAN GOMBAČ in Big Band RTV Slovenija – Iucundus / ZKP RTV SLO, 2018 / CD / jazz / Slovenija

  Boštjan Gombač poznati je slovenački multi-instrumentalist i kompozitor muzike za pozorište, film i televiziju, a nisu mu tuđe ni muzičke pozornice. Već tokom studija klarineta, pod mentorstvom prof. Jože Kotara na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji bio je impresioniran raznim muzičkim žanrovima. Kao tinejdžer, ušao je u svijet muzike i otvorili su mu se novi horizonti muzičkog izražavanja. Njegov rad u proteklih petnaest godina može se pratiti na oko 120 nosača zvuka i pokriva sve, od etno do ozbiljne muzike. Autor je muzike za 50 pozorišnih predstava i 40 dokumentarnih filmova. On je majstor na raznim instrumenatima, kao što su klarinet, irske metalne pištaljke, okarina, muzička testera, perkusije i na mnogim drugim instrumentima koje rijetko nalazimo na koncertnim pozornicama. S grupom Terra Folk, dobio je mnoge muzičke nagrade i priznanja, uključujući BBC 3 Radio Music Awards (World Music Awards). Sarađuje i s grupama Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastupao je s brojnim poznatim imenima popularne slovenske i ozbiljne muzike te s mnogim stranim muzičarima kao što su Marc Ribot, Greg Cohen, Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Mačka Carstvo, Ivan McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Theodossi Spassov

    

  Boštjan Gombač nije prvi puta na web portalu Barikada – World of Music (pogledati Vezani link). Zasluga za njegovo ponovno pojavljivanje je muzika sa albuma “Iucundus” (iucundus – lat. – ugodan, prijazan, zadovoljavajući), kojeg je snimio uživo sa velikom ekipom – Big Band RTV Slovenija, Nina Strnad (glas), Nino Mureškič (udaraljke), Lojze Krajnčan (dirigent i kompozitor). Snimak je nastao na koncertu u SiTi Teater, Ljubljana, 20-05-2016 godine.

  Za Boštjan Gombača kažu da u instrument pretvara sve što mu dođe do ruku i iz tog predmeta uspijeva izvući čudne zvuke. To svoje umijeće iskoristio je i u muzici sa albuma “Iucundus“. Tišina prisutne publike odaje veliku pažnju sa kojom je odslušana ova muzika. Aplauzi, veliki, čuju se tek po izvedbi svake od 11 kompozicija sa ovog albuma.

  Iako sam već imao priliku slušati muziku koju svira Boštjan Gombač (na albumu “Sounds of Slovenia“), on i nadalje uspijeva iznenaditi bogatstvom zvučne slike koju stvara instrumentima koji mu dođu ruku. Da ne bi netko pomislio da je muzika albuma “Iucundus” opterečena egzibicionizmom – nije. Ima u toj muzici dosta klasične jazz muzike, ali i dijelova koji svojim muzičkim “izletima” donose svježinu i originalnoist odsviranoj muzici. Boštjan u svojoj muzici koristi i etno elemente što još više obogaćuje njegov muzički izraz. Big Band RTV Slovenija suvereno je odgovorio svom zadatku.

  U svakom slučaju, slušanje ovog albuma nije uzalud provedeno vrijeme. Boštjan se predstavio na način da ću i nadalje sa velikim nestrpljenjem čekati njegov slijedeći muzički uradak.

  Boštjan Gombač in Big Band RTV Slovenija ft. Nino Mureškič in Nina Strnad – “Iucundus” – 1. Brinje ; 2. Samadhi ; 3. Dharma ; 4. Marioneta ; 5. Impro I. ; 6. Del Tuha ; 7. Maria Ave ; 8. Impro II. ; 9. Arturo UI ; 10. Kolk je pa ura? ; 11. Način

  Vezani link – DOVČ & GOMBAČ – Sounds of Slovenia (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/BigBandRTVSlovenija

  YT – Boštjan Gombač & Big Band RTV Slovenia – Brinje

  YT – BOŠTJAN GOMBAČ in Big Band RTV Slovenija – 13. in 14.10.2016.


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com