• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOSSA DE NOVO – Quinta Essencia

  BOSSA DE NOVO – Quinta Essencia

  BOSSA DE NOVO – Quinta Essencia / (RTV Slovenia) 2013. / CD / Brazilian music/jazz/world music – SLOVENIA

  U Sloveniji postoji sastav koji na neki svoj način neguje tradiciju brazilske muzike. Zovu se Bossa De Novo, postoje već čitavu dekadu, a grupu čine etablirani muzičari: Primož Vitez, Aljoša Kosor, Marko Gregorič, Mitja Vrhovnik. Do sada su objavili ukupno tri albumska izdanja.

  “Quinta Essenca” je poslednje u nizu, na kojem se našlo 15 songova, otpevanih na portugalskom, slovenačkom i srpsko / hrvatskom. U izražajno / izvođačkom smislu oslanjaju se na tradiciju akustične forme jazza, kroz kojeg se povlače jasni elementi bossanove, sambe i drugih pomenutih brazilskih muzičkih formi. Jobim je, logično, velika inspiracija, a deo priređenog materijala vrlo malo odudara od originalnih verzija, dok druga polovina pokazuje tendenciju muzičara iz grupe da kroz aranžmansku formu provuku koliko je to moguće više “originalnih” ideja.

  Bossa de novo - CD

  Album otvara sjajna verzija songa Marka Brecelja – “Ta stol”. Pohvalio bih i njihovu verziju pesme “Girl From Ipanema”, koja poseduje jedan dodatni slovenački šmek. I ova ekipa se kroz ponuđeni pristup ogledala u vlastitom viđenju / obradi klasika sarajevskih Indexa – “Bacila je sve niz rijeku”, ali moram dodati da vrlo ozbiljnim i veoma kvalitetnim muzičarima “ne stoji” jedna ovako snimljena blago patetična verzija numere, koju već na ex-YU teritorijama toliko puno sviraju i snimaju da postaje degutantno. Imaju veliki Indexi mnogo, mnogo boljih pesama.

  Bilo kako bilo, “Quinta Essencia” kao album poseduje i dodatnu emotivnu ili emocionalnu dimenziju. Materijal je pristupačan za slušanje u noćnim satima,
  ili ako ste u intimnom žensko-muškom društvu. Čini mi se da je na kraju, ovde nedostajalo malo više hrabrosti, ili možda motiva, da polovina pomenutog materijala bude urađena i snimljena sa većom dozom aranžmanske “samostalnosti”. Kada više eksperimentiše, bend zvuči bolje, a kada se približava originalima, onda je manje interesantan i ubedljiv…

  Foto: matej Kolaković

  www.bossadenovo.com / www.facebook.com/BossaDeNovo

  YouTube – Bossa de novo – Ta stol

  Zainteresovani za recenzije – svoja oficijalna, demo, promo, live… (CD, DVD, LP, audio cassette…) izdanja (isključivo fizičke kopije), poštom slati na:
  Branimir Bane Lokner
  Bežanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
  e-mail: lokbis@hotmail.com
  Download izdanja se ne recenziraju