• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BLLA BLLA BLLA… – Lamtumirë

  BLLA BLLA BLLA… – Lamtumirë

  BLLA BLLA BLLA… – Lamtumirë / Password Production / CD / art rock / Makedonija

  U vremenu političkih nemira, konflikata i pokušaja kreiranja novih granica, članovi grupe Blla Blla Blla… stvorili su svoju kreativnu bazu na temeljima umjetničkog aktivizma i otpora nezdravom životnom okruženju. Bio je to prvi korak na putovanju ka njihovom osnovnom cilju – pravljenja njihovog postojanja ljepšim i pravednijim.

  Možda je najbliže opisati njihovu muziku terminom “art rock”, mješavina je to rock ritmova, sa violinom kao vodećim instrumentom i ekspresivan, jak vokal. Tekstovi su pjevani na albanskom jeziku. Grupa ima jedinstven scenski nastup koji se perfektno uklapa sa njihovom muzikom.

  Blla Blla Blla… su formirani 1988. godine. Svirali su na mnogo klupskih nastupa u Skoplju i Prištini, a najznačajniji show imali su na New rock festivalu, 1990. godine u Ljubljani. Nakon prvih i ozbiljnijih muzičkih koraka slijedi nekoliko godina mirovanja. Grupa nastavlja sa radom od 1993. godine i eksperimentira sa različitim muzičkim stilovima i oblicima. Najveća transformacija dogodila se 1998. godine, period kada je stvoren sasvim novi stil, muzički izražaj koji su članovi grupe Blla Blla Blla… opisali kao “Oversky balkanishe reform.”

  Njihov prvi, self-titled album, bio je izdat za Bagi music (1999), a tog momenta grupa je počela sa turnejama po regionu. Pored nastupa na domaćem, “No borders caravan festivalu”, kojom prilikom su svirali u većim gradovima Makedonije, nastupili su i na festivalima u Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Albaniji. Godine 2005., Blla Blla Blla… izdaju svoj drugi album, “Oversky balkanishe Reform”, za Lithium Records.

  Blla Blla Blla - OmotNjihov treći LP, nazvan “Lamtumirë” (“Razdjeljak”), publikovan je pod etiketom Password Production, nakon čega su imali dva promotivna koncerta – u Prištini i u Skoplju. “Lamtumirë” je homemade proizvod teškog ali i rada sa užitkom od strane Idriz Ametija i njegovih prijatelja. Članovi grupe Blla Blla Blla… su: Idriz Ameti (vokali) ; Krenar Ismaili (violina, vokal) ;  Nikola Bočvarov (bass) i Blagojče Penov (bubnjevi). Internetom kola i ova postava grupe Blla Blla Blla… – Krenar Ismaili – violina, vokal ; Arsim Iljazi – bass ; Egzon Leka – bubnjevi ; Idriz Ameti – vokal.

  Ako ste spremni za drugačiji, originalan muzički izričaj, onda su Blla Blla Blla… grupa koju trebate poslušati. Zvučnom slikom dominiraju violina, bass, bubnjevi i vokal Idriza Ametija. On pjeva na albanskom, nama nerazumljivom, ali pjesmu donosi sa mnogo emocija tako da jezička barijera i nije tako velika, nepremostiva. Jasno je da iza sebe ima vrsne instrumentaliste – to mu daje dovoljno manevarskog i umjetničkog prostora da se vokalno izrazi.

  Njihove pjesme nisu tu da nas zabave. Nikada ih nećemo ni vidjeti, a ni čuti na “ružičastim” TV kanalima, ali i kada su prepoznati od strane manjeg broja muzičkih konzumenata, oni mogu biti zadovoljni. Takvi cijene njihov rad i taj rad ni u kom slučaju nije bio uzaludan.

  www.facebook.com/pages/Blla-Blla-Blla/347785207313?fref=ts / myspace.com/bllabllablla

  YouTube – Blla Blla Blla… – Kujt i bije

  YouTube – Blla Blla Blla… – Sha lla lla

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina