• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BIBER – 3

  BIBER – 3

  BIBER – 3 / PGP RTS, 2019 / CD / ethno / Srbija

  Biber je muzički sastav iz Srbije koji komponuje i izvodi ambijentalnu, elektronsku, popularnu i rock muziku oslanjajući se na balkanske tradicionalne motive. Sastav predvodi Rastko Aksentijević, kompozitor i izvođač na nekoliko žičanih instrumenata, a čine ga još klavijaturista i programer Milorad Kocić, te vodeći vokal i žičani instrumentalista Damnjan Aksentijević (Rastkov brat) i inženjer zvuka Goran Šimpraga. Biber često u svojim kompozicijama, na primer vokalnim ili već prema potrebi, angažuje i druge izvođače. Sa Biberom se mogu čuti i Miki Perić, Miloš Nikolić, Dragoslav-Pavle Aksentijević i drugi.

  Za razliku od brojnih drugih srpskih etno sastava, Biber nikada nije imao potrebu za tradicionalnom kostimografijom jer se i pored snažnog oslanjanja na izvorne narodne motive, od početka jasno i prije svega određivao kao moderan rock bend. Rastko Aksentijević je sin čuvenog pjevača staroslovenske i crkvene muzike, Dragoslava-Pavla Aksentijevića, a skupa sa ocem i bratom, Damnjanom, dio je grupe Zapis koja se bavi upravo izvornom srpskom muzikom. Akademski je obrazovan na klasičnoj gitari, a na Biberovom albumu je pored klasične gitare, svirao i na šargiji, sazu i tamburama. Rastko je na sazu svirao i kao član sastava Ad hok orekstar koji je pratio Željka Joksimovića u pjesmi “Lane moje” koja je osvojila drugo mjesto na Pjesmi Eurovizije 2004.

  Prvi single i vjerovatno najzapaženija do sada pjesma Bibera bila je ethno balada “Gde si bilo, jare moje“, u izvođenju Jelene Tomašević. Za ovu pjesmu sastav je snimio i spot sa manekenkom Ivanom Stanković. Uslijedio je potom i album, prvenac, “Biber” (City Records, 2004), za koji su na hercegnovskim “Sunčanim skalama” dobili nagradu za najbolji ethno album. Biber je za ovaj album priredio, kako grupu pesama nošenih Tomaševićevinim vokalom (“Gde si bilo, jare moje“, “Čije je ono devojče“, “Gipsy“…) te, takođe, veoma zapaženu “Zmaj preleće“, otvorenu gajdama te pojanjem Pavla Aksentijevića praćenim Jeleninim glasom, tako i niz tehno-plesnih instrumentalnih kompozicija na ethno osnovama (“Turta“, “Sitan biber“, “Skundrinka“, “Drum’n’bass“…). U raznim pjesmama, Biber ističe egzotične instrumente poput kavala, šargije, saza, potom frulu, tambure, a u pojedinim numerama pjevaju i na engleskom jeziku ili se dotiču i dalekoistočnih motiva. Jelena Tomašević je nakon saradnje sa Biberom pobijedila na Beoviziji 2005. i zauzela drugo mjesto na Europjesmi 2005., samostalnom izvedbom pjesme “Jutro“. Biber su svirali na novosadskom Egzitu, u inostranstvu kao i na brojnim festivalima. Na Beoviziji i Europjesmi 2006., nastupili su sa pjesmom “Kapija“.

  DiskografijaBiber (CD, Album, City Records, 2004) ; Biber (CD, Album, City Records, City Records, 2016) ; Biber – 3 (CD, Album, PGP RTS, 2019)

  Biber (na ovom albumu) su – Kalina Panić (vokal) ; Bojana Brdarić (vokal) ; Ivana Tasić (vokal) ; Tamara Milatović (vokal) ; Bojana Đorđević (vokal) ; Nebojša Brdarić (duduk, frula, programing) ; Rastko Aksentijević (tambura, akustična gitara, el. gitara, el. saz, klavijature, programing) ; Milorad Kocić (klavijature, programing) ; Jelena Tomašević (prtateći vokali) ; Kornelije Kovač (klavir) ; Arpad Pečvari (klavir) ; Vladimir Čukić (bass) ; Marko Kuzmanović (bubnjevi) ; Vuk Bursać (el. gitara, klavijature, programing) ; Jovanka Zukanović i Katarina Gojković (Srpski glasovi) ; Miloš Nikolić (gajde, kaval) ; Nebojša Brdarić (frula, duduk) ; Bojan Ivković (tapan) ; Goran Mrđa (programing)

  Oni koji redovnije prate moje recenzije, znaju koliko cijenim ethno muziku, a pogotovo kada se “uvije” u nove muzičke forme. Muzika grupe Biber upravo je na tom tragu. Uz tri autorske kompozicije, na albumu “3” nalaze se i poznati tradicionali u novim aranžmanima. Instrumentalna podloga, uz bogati izbor raznih instrumenata, nit je vodilja koja “boji” sve ove pjesme. Posebnu vrijednost daju joj vokali u poznatom ethno maniru koje pjevaju Kalina, Bojana B., Ivana, Tamara i Bojana Đ..

  Izbor pjesama je dobar. Uz srpske pjevane tradicionale, našla su se i dva instrumentala, kao i stare narodne starogradske pjesme. Obavezno poslušajte pjesmu br. 1. sa albuma Biber, “3“, “Svatovi” (feat. DJ Niko Bravo) i shvatit ćete koliko truda i znanja je uloženo u tu pjesmu da se “osuvremeni“, ali da zadrži istinski kvalitet, a opet da bude “svoja“, drugačija. U tom stilu je i ostatak albuma “3“.

  Pozdravljam poslovnu politiku beogradskog izdavača PGP RTS (nasljednika predratnog PGP RTB-a), da u svom izdavačkom / prodajnom programu ima i ovakav materijal. Tko ne čuva svoju baštinu, gubi i svoju budućnost.

  Biber – “3” – 1. Svatovi (feat. DJ Niko Bravo) ; 2. Marije Bela Marije (feat. Kornelije Kovač) ; 3. Cojle Manojle (feat. Prijatelji) ; 4. Mamo (feat. Ivana Tasić) ; 5. Zaječarski vez (Instrumental) ; 6. Zora zori ; 7. Svu noć mi bilbil prepeva (feat. Ivana Tasić) ; 8. Klavir (feat. Arpad PečvariInstrumental) – bonus – 9. Gde si bilo, jare moje (feat. Jelena Tomašević, Goran Mrđa Remix)

  https://www.facebook.com/bibermusic /

  YT – BIBER – Gde si bilo, jare moje (feat. Jelena Tomasevic, 2004)

  YT – Biber – Zora zori